Ticari gayrimenkulde eğitimli danışmanlık önemli

5 milyon metrekarelik bir ofis stoğu bulunan İstanbul’da bunun 1 milyon metrekaresi boş. 2-3 yıl içinde 4 milyon metrekarenin daha eklenmesi beklenirken, teknik uzmanlığın önemli olduğu ticari gayrimenkulde en önemli konulardan biri, eğitimli aracılık hizmeti…

6. Gayrimenkul Liderler Zirvesi’nin son oturumu olan ‘Ticari ve Alternatif Gayrimenkul Yatırımlarının Mevcut Durumu ve Tüm Yönleri İle Gelişimi’ başlıklı panelde konuşan Reidin Genel Müdürü Kerim Alain Bertrand, ticari gayrimenkul, ofis ve yurt alanlarındaki bazı verileri paylaştı. İstanbul’da 5 milyon metrekarelik bir ofis stoğu bulunduğunu ve bunun 1 milyon metrekaresinin boş olduğunu belirten Bertrand, 2-3 yıl içinde buna karma projeler dahil 4 milyon metrekarenin daha ekleneceğini kaydetti.

Ümraniye inşaat halindeki ofis stoğu ile ön sırada

Ofis piyasasında öne çıkan birtakım bölgelere değinen Bertrand, “İlk çeyrekte ofis kiralarında en yüksek birim fiyatı 34 dolara çıktı. Ofis arzında en çok göze çarpan bölgelerin başında Ataşehir var ve Ümraniye ise inşaat alanındaki ofis stoğu ile ön sırada. Kavacık, ulaşım avantajının yanında yeni arz yapabilecek alan bulunmaması nedeniyle ofis pazarına yönelik bir kentsel dönüşüm gerekliliği taşıyor. Kağıthane ise bir anda ofis pazarında bir yığılmayla karşılaşılan ancak son zamanlarda fiyatlarda biraz toparlanmanın olduğu bir bölge. Başakşehir ve Esenyurt gibi bölgelerde ise fiyat uygun olsa bile ofis arzını karşılayacak yeterli bir talep yok. Kartal-Kurtköy bölgesi ise yeni bir ticari merkez olması dolayısıyla emlak fiyatlarında da yükselişin sözkonusu olduğu bir bölge” değerlendirmesinde bulundu.

Beyoğlu, Cihangir ve Fatih’te yurt yapılabilir

Kadıköy’de Bağdat Caddesi çevresinde kentsel dönüşümle % 3.2 oranında bir nüfus artışı olacağını ve bu potansiyelin perakendede avantaj sağlayacağını belirten Bertrand, üniversitelere bağlı olarak öğrenci yurdu ile ilgili araştırmalarında 100 öğrenciden 37’sinin yerleşkelere yürüme mesafesinde olduğu ve Sarıyer, Reşitpaşa, Şişli, Fatih ve Süleymaniye’de bu pazarda bir doygunluk olduğunu gördüklerini belirtti. Bertrand, bu noktada yurt yapılabilecek bölgeler arasnda Beyoğlu, Cihangir, Bahçelievler, Fatih ve Cerrahpaşa’nın bulunduğunu kaydetti.

Ticari gayrimenkulde teknik uzmanlık şart!

Ticari gayrimenkulün teknik anlamda uzmanlık gerektiren bir sektör olduğunu dile getiren Era Gayrimenkul Genel Müdürü Özhan Atalay ise bu nedenle bu alanda gayrimenkul alacak, satacak ve kiralayacak kişilerin bir aracı kullanmak mecburiyetinde olduğunu kaydetti. Atalay aracılarda ise hataların olmaması adına güven ve eğitimin önemine değindi.

Düzenli eğitim ve seminerleriyle broker ile gayrimenkul danışmanlarına destek verdiklerini söyleyen Atalay, Era’nın verdiği MEB onaylı sertifikalarla broker yetiştirmenin yanı sıra farklı şehir ve lokasyonlardan gelen brokerlar’a network geliştirme fırsatı da sağladıklarını anlattı. MEB Gayrimenkul Danışmanlığı eğitimi programı kapsamında bugüne kadar 1.400 kişiye eğitim verdiklerini belirten Atalay; “Bugünün Türkiyesi’nde her türlü meslek erbabının artık bir sertifika veya eğitim belgesine ihtiyacı olmasına rağmen tek istisnai meslek olan gayrimenkul danışmanlığı maalesef ehil olmayan eller tarafından yıllardır yapılmaya devam ediyor. Bizim için güzel bir ayraç olan eğitimli gayrimenkul danışmanlığı diliyorum diğer şirketlere de örnek olur ve hatta kısa zamanda sektör dinamizmine uygun olarak tüm danışmanlarda eğitim şartı aranmaya başlanır” dedi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi