Y kuşağı öğrenci yurdundan ne bekliyor?

Paylaşmak, sosyalleşmek, sadece yaptığı işe konsantre olmak isteyen Y kuşağı öğrenciler arasında yüksek hızlı internet olmazsa olmaz diyenlerin sayısı, sıcak su, merkezi lokasyon, yemekhane, kütüphane olmazsa olmaz diyenlerden daha fazla. Öğrenci rezidansı Novu’nun araştırması hayli dikkat çekici…

Öğrenci yurdu, Türkiye’de bugün ve yakın gelecekte en önemli alternatif gayrimenkul yatırım alanlarından biri. Bunun en önemli nedeni, Türkiye’nin eğitim alanında Avrupa’ya adeta meydan okuyan büyümesi. NEF Gayrimenkul 'ün öğrenciler, akademik çevre ve genç profesyoneller için geliştirdiği öğrenci rezidansı markası Novu’nun yaptığı araştırmaya göre, son 10 yılda 117 üniversite açılan Türkiye’de üniversite sayısı bugün 196’ya çıktı. Türkiye’de 2005’te 1.3 milyon öğrenci nüfusu, 2016’da 3.5 milyon öğrenciye ulaştı ve Türkiye bugün bu rakamla Avrupa’nın en büyük öğrenci ülkesi. 55’in üzerinde üniversiteye sahip olan İstanbul ise 367 bin öğrenci nüfusuyla Londra’yı 582 bin öğrenci nüfusuyla geride bırakarak Avrupa’nın en büyük öğrenci şehri oldu. Üstelik, Avrupa’ya baktığımızda en çok öğrenci barındıran ilk 7 şehir arasında İstanbul dışında Ankara ve İzmir de var. Yurt arzı ise kontenjan sayısının artmasıyla parallel olarak büyümüyor.

Öğrenci nüfus artış hızında dünyayı 7’ye katlıyoruz!

Veriler bunlarla kalmıyor. Dünya nüfusunun ortalama yıllık büyümesinin 2025’te % 1, üniversite öğrenci nüfusunun ortalama yıllık büyümesinin ise aynı dönemde % 2.2 olacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de ise toplam nüfusun 2025 yılındaki ortalama yıllık büyümesi % 0.8 iken üniversite öğrenci nüfusunun ortalama yıllık büyümesinin % 10.9 olacağı öngörülüyor. Yani, Türkiye’de üniversite öğrenci nüfusu, 10 yıl içinde dünya üniversite öğrenci nüfusu hızından 5 katı hızla artacak. Üniversite öğrenci nüfusu artışı ile toplam nüfus artış hızı karşılaştırıldığında ise Türkiye öğrenci nüfusunun dünya ortalamasının 7 kat üzerinde büyümesi bekleniyor. Tüm bu veriler, Türkiye’de öğrenci yurtlarının neden istikrarlı bir alternatif gayrimenkul alanı olabileceğine ışık tutuyor.

Y kuşağı mekanda yaratıcılık ve ruh istiyor

Merter'de Nef Merter 12 projesinde kız ve erkek yurdu olmak üzere ayrılan iki bloğunda Novu’nun öğrenci rezidansı konseptiyle hayata geçirdiği projeden yola çıkarak trendler ile ilgili Emlakjet 'e bilgi veren Novu Genel Müdürü Kahraman Yiğit, “Her şeyden önce çok iyi internet isteniyor. Burada her yerde prizler var. İyi bir yatak ve ruh isteniyor. Albeni, konsept, yaratıcılık çok önemli. Yurtlarda TV yok mesela artık. Y kuşağı öğrenciler için artık her yer monitor, her şeyi elindeki bilgisayardan izliyor. Her yerde bilgi alışverişi yapabildiği sosyalleşme alanları çok önemli. Co-living dediğimiz paylaşım ekonomisine sahip yaşam alanları, öğrencilerin kendine vakit ayırması, sosyalleşmek ve network en önemli kavramlar” diye konuştu.

Sıcak su birkaç gün kesilebilir, yeter ki internet kesilmesin!

Novu’nun üniversite öğrencileri ve mezunlarını kapsayan ve ortalama yaşı 24 olan 1.000 kişi (% 50.6 Erkek, % 49.4 Kadın) arasında yaptığı anket, tabloyu gözler önüne seriyor. Anketin sonuçları ise şöyle:

Y kuşağı öğrenci yurdundan ne bekliyor?
Y kuşağı öğrenci yurdundan ne bekliyor?_1
Y kuşağı öğrenci yurdundan ne bekliyor?_2
Y kuşağı öğrenci yurdundan ne bekliyor?_3
Y kuşağı öğrenci yurdundan ne bekliyor?_4
Y kuşağı öğrenci yurdundan ne bekliyor?_5
Y kuşağı öğrenci yurdundan ne bekliyor?_6

Emlakjet Haber

0 Takipçi