Yabancı radarına girmek için GYO’lar birleşebilir

GYODER Başkanı Aziz Torun, yabancıların yatırımda radarına girmek için gayrimenkul yatırım ortaklıklarının portföy değerinin yükselmesi gerektiğini belirterek, “Portföy, yeni GYO birleşmeleri veya yeni gayrimenkullerin eklenmesi yoluyla büyüyebilir” dedi

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği ( GYODER ), bugün düzenlediği basın toplantısıyla, sektördeki gelişmeleri ve beklentilerini aktardı. 3. Havalimanı, 3. Köprü, Kanal İstanbul gibi çeşitli mega projeleri hayata geçirmek için finansman gerektiğini, yabancı yatırımcıların ve fonların bu tür projelere yatırım yapabilmesi için altyapı GYO’larının sayıca artması gerektiğini belirten Torun, aynı nedenle borsadaki GYO portföy değerlerinin de yükselmesi gerektiğini açıkladı. Torun, “Borsadaki tescilli şirketlerin portföy değerleri, toplam GSMH’nın üçte biri kadar, ABD’de bu oran toplamın da üzerinde. 2023’te halka açık şirket değerlerinin 2 trilyonluk bir rakama ulaşması gerekiyor, biz gerideyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Torun, yatırım yapacak yabancı fonların radarına girmek için portföy değerlerini yükseltme hedefi doğrultusunda adımlar atılması gerektiğini belirterek, “Yabancıların yatırımda tercih ettiği GYO’lar, portföy değer yüksekliği bakımından 10’u geçmiyor. Saf ve Akiş GYO’nun birleşmesinden sonra portföy değeri, yeni GYO birleşmeleri veya yeni gayrimenkullerin eklenmesi yoluyla büyüyebilir” diye konuştu.

240 ay olmasa da benzeri kampanyalar sürer

240 ay vade li GYODER kampanyalarında Şubat ayı sonunda 1 ayda 2000 konut satılarak yaklaşık 2 milyar 100 milyon TL ciro sağlandığını hatırlatan Torun, kampanya süresinde faizin konut alım kararını belirleyen önemli bir kriter olduğunu gördüklerini, yıllık faizin % 10’un, aylık faizin ise % 1’in altında olan faiz seviyesinin konut alımını teşvik ettiğini gözlemlediklerini anlattı. Torun, bu dönemde satışlarda % 48 ile son bir yılın en yüksek banka kredisi kullanımının gerçekleştiğini, 240 ay vade yerine 10 yıl ve altındaki vadelerin öne çıktığını da hatırlattı. Maliyetler nedeniyle fiyat artışlarının sektörde zorunlu olduğunu belirten Torun, 240 ay vadeli kampanyaların sürdürülebilir olmasa da alımı teşvik eden benzeri kampanyaların devam edebileceğini sözlerine ekledi.

Gayrimenkul, Türkiye büyümesinin üstünde büyüyecek

2017’de gayrimenkul sektöründe Türkiye’deki büyümenin üstünde bir büyüme öngördüklerini belirten Torun, şöyle devam etti: “Satışlar geçen yılın altında olmayacak ancak bu rakamın aşırı da üzerinde bir satış beklenmiyor. Ticari gayrimenkulde yurt ve sağlık yatırımlarında artma, AVM ve ofis alanında ise bölgesel olarak yavaşlama olabilir. Anadolu’daki satışlara ağırlık verilerek artan bir üretim söz konusu olabilir.”

Vergi düzenlemeleri kalıcı olmalı

Sektörde vergilerde uzun zamandır beklenen gelişmelerin hayata geçirildiğini belirten Torun, “Düzenlemeler hem iç hem dış piyasayı canlandırmaya yönelik. Ancak bu yıl belli tarihlerle sınırlandırılan indirimlerin kalıcı olması temennimiz. Ayrıca kentsel dönüşümü bina yenilemekten kurtaracak ve sorunları makro planda çözecek bir İmar Yasası gündeme gelmeli” dedi. Gayrimenkul satışının bir ihracat kalemi gibi işlem görüp bu anlamda teşviklerin olması gerektiğine işaret eden Torun, “Yabancıya vatandaşlık verilmesi için 1 milyon dolarlık gayrimenkul alt alım sınırı, 300-500 bin dolara inmeli. Bunu 1-2 yıllık bir kampanya gibi düşünebiliriz” dedi.

Meclis tadilatı birkaç ayda bitecek

15 Temmuz darbe girişiminin ardından hasar gören Meclis’i GYODER üyesi 32 firmanın gönüllü bağışıyla eski haline getirilmek üzere çalışmaların sürdüğünü belirten Torun, tadilatın birkaç ay içinde tamamlanacağını kaydetti.

Emlakjet Haber

0 Takipçi