Yeni konut fiyat artışı, maliyet artışının altında

Markalı konutlarda Aralık’taki fiyat artışı, bir önceki aya göre % 0.47 oldu. GYODER Başkanı Aziz Torun, “Artış, Nisan 2016’dan beri en yüksek aylık artış ancak yine de yükselen kurla oluşan maliyet artışının altında. Markalı projelerin stok erime hızı, Kasım’da % 3 iken, Aralık’ta % 2.4’e düştü” dedi

Aralık ayında markalı yeni konutlardaki fiyat artışı, bir önceki aya göre % 0.47, geçen yılın aynı dönemine göre ise % 2.94 oranında gerçekleşti. Aylık fiyat artışı oranı, artan kur nedeniyle oluşan maliyet artışının altında kaldı. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, “Yeni konutlar kapsamında Aralık’ta gerçekleşen artış, Nisan 2016’dan beri en yüksek aylık artış olmakla birlikte, TÜFE’deki artışın altında kaldı. Proje geliştiricilerin fiyat artışını yansıtan endeksteki aylık artış oranı ise artan kur nedeniyle oluşan maliyet artışının da altında oldu. Ayrıca markalı konut projeleri adet bazlı stok erime hızı, Kasım ayında % 3 iken, Aralık ayında % 2.4’e düştü. Tüm bu veriler, gayrimenkul sektörü tarafından iyi yorumlanmalı ve bu gelişmeler dikkate alınarak planlama yapılmalı” değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu yakasında artış daha fazla

Aralık ayında İstanbul Asya yakasında yer alan markalı konut projelerin de % 0,62 oranında; İstanbul Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde % 0.29 oranında fiyat artışı oldu. Aralık ayında satışı gerçekleştirilen konutların % 32’si bitmiş konut stoklarından oluşurken, % 68’i ise bitmemiş konut stoklarından oluştu.

Senet kullanım oranı % 34, bankanınki % 22

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, senet kullanım oranının Aralık ayında son 6 ayın ortalamasına yaklaştığı görüldü. Aralık ayında peşinat kullanım oranı % 44, banka kredisi kullanım oranı % 22 ve senet kullanım oranı % 34 olarak gerçekleşti.

Yabancılara satış, 6 aylık ortalamanın altına düştü

Markalı konut projeleri kapsamında, yabancı yatırımcılara yapılan satış oranının Aralık ayında % 8’e kadar gerilediği görüldü. Yabancılara satış oranı son 6 aylık ortalama % 16 olarak gerçekleşmişti. Yabancı yatırımcıların konut tipi tercihinin ise % 55 oranında 2+1 özellikteki konutlar olduğu gözlemlendi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi