Yenilenen binada gerçek değeri 'şerefiye' belirliyor

EVA Gayrimenkul Değerleme Kentsel Dönüşüm Departmanı Müdürü Levent Üzümcüoğlu, “Yenileme sürecinde müteahhitler, daha çok kat, daire ve bloktan oluşan yeni yapılar inşa ediyor. Burada hak kaybının olmaması için değerleme şirketlerinin dairelerin değerini artıran ve konumundan kaynaklı avantajlarını ifade eden ‘şerefiye’yi doğru hesaplaması önemli” diyor

EVA Gayrimenkul Değerleme Kentsel Dönüşüm Departmanı Müdürü Levent Üzümcüoğlu, şerefiyelendirme kavramının günümüzde çoklu bağımsız bölümlerin yer aldığı toplu konut ve kooperatif tarzı yapıların artmasıyla daha da önem kazandığını belirterek, kavramın temelde 'değer artışı'nı ifade ettiğini, daire lerin farklı özellikleri göz önünde bulundurularak farklı fiyatlar takdir edilmesi anlamına geldiğini kaydetti.

Aynı binada ya da komşu bloklardan oluşan toplu konut yapılarında dairelerin manzara, konum, cephe gibi kriterlerle ayrıştığını belirten Üzümcüoğlu, buna bağlı olarak dairelerin güneş alma, ısınma, sosyal tesislere yakınlığı, gürültüden etkilenme gibi konularda tercih edilebilirlik noktasında farklılaştığını ifade etti. Şerefiyelendirmenin nesnel ve öznel kriterlerin analiz edilmesiyle ortaya çıktığını ifade eden Üzümcüoğlu, bunun dairenin değerine yansıyan bir değerleme tekniği olduğunu söylüyor.

Malikler yeni yapıda benzer değere sahip dairelere yerleşiyor

Hızla devam eden kentsel yenileme sürecinde müteahhit firmanın kendi karını da ekleyerek daha çok kat, daire ve bloktan oluşan yeni yapılar inşa ettiğini kaydeden Üzümcüoğlu, bu sürecin zor kısmının yeni inşa edilen yapılarda eski maliklerin hak kaybına uğramadan ya da aralarında adaletsiz bir durum yaşanmadan yeni yapıya yerleştirilmesi olduğunu belirtti. Üzümcüoğlu, söz konusu zorluğun, SPK lisanslı değerleme firmaların hazırladığı, Kentsel Dönüşüm Kanunu'nca geçerli kabul edilen, yol gösterici niteliğe sahip raporlarla büyük ölçüde aşıldığını vurguladı.

Üzümcüoğlu, değerleme firması tarafından gerçekleştirilen değerleme sürecini şöyle aktardı: "Değerleme firması ilk olarak mevcut yapıyı, çevresini, resmi kurum incelemelerini ve bölge halkının taleplerinin ne yönde olduğunu araştırarak belirli kriterler saptıyor. Kriter çeşitliliğinin fazla olması, daha gerçekçi ve daha az hata payı olan rakamlara ulaşılmasını sağlıyor. Ayrıca kriterler oluşturulurken bir bölgede talebi fazla olan bir özelliğin, örneğin caddeye yakın olma gibi bir özelliğin, diğer bir bölgede talep görmeyebileceğinin göz önüne alınması gerekiyor. Ardından değerleme firmasının uzmanları kriterler üzerinde belirli ağırlıkta puanlama yapıyor ve kriterlere göre yapılan hesaplamayla her daire için farklı fiyatlar ortaya çıkıyor. Mevcut yapıdaki dairelerin değerleri belirlendikten sonra, maliklerin yeni yapıda benzer değere sahip dairelere yerleştirilmesi sağlanıyor."

Emlakjet Haber

0 Takipçi