Maliye Tapu Harcı Usulsüzlüklerini Affetmiyor

Maliye, konut sektöründeki usulsüzlükleri kontrol altına alabilmek için çalışmalarına hız verdi. Gelir İdaresi Başkanlığı ev alım satımlarında tapu harçlarının evin gerçek değeri üzerinden gösterilip gösterilmediğini anlayabilmek için denetimleri sıkılaştırdı.

Bankalara 'kredilerde hız kesin' uyarısı yapan ekonomi denetimi, konut sektörünü yakın takibe aldı. İncelemelerde hem alıcı hem de satıcılar tarafından ayrı ayrı ödenmesi gereken binde 16.5 oranındaki tapu harçlarında satılan konutların gerçek değerlerinde gösterilip gösterilmediği kontrol ediliyor. Rakamın düşük gösterildiğinin tespit edilmesi durumunda ise aradaki harç farkı gecikme cezası ile birlikte tahsil ediliyor. Buna göre 100 bin lira değerinde bir konut alan vatandaşın bin 650 lira tapu harcı ödemesi gerekiyor.

Ceza Büyük

Maliye yetkilileri Türkiye'de son yıllarda satılan evlerin çoğunun konut kredisi ile satın alındığına dikkat çekerek, hem tapu harcı kontrolünün hem de satışlarda baz alınacak değer artışı kazançlarının banka hareketlerinden izlenebildiğini ifade ediyorlar. Evin satışında gayrimenkulün gerçek değeriyle beyan edilen arasında fark oluşursa rakam üzerinden hem alıcı hem de satıcı yüzde 1.65 oranında harç ödeyecek.

0 Takipçi