Göbekli Tepe'de ortaya çıkan eserler gün yüzüne çıkıyor

Şanlıurfa'da bulunan Göbekli Tepe'de ortaya çıkan arkeolojik eserler bir sergi ile gün yüzüne çıkıyor.

Arkeoloji dünyasının gözbebeği konumunda olan Göbekli Tepe'den çıkan ilk eserler bir fotoğraf sergisi ile gün yüzüne çıkıyor. Uzmanlar tarafından, bugüne kadar yapılan en önemli arkeolojik keşif olarak nitelendirilen ve insanlık tarihi etkileyecek önemli bulguları içeren, dünyanın ilk tapınağı konumundaki Göbekli Tepe kazılarında her gün yeni bulgulara rastlanıyor. Bu kazılarda çıkarılan on iki bin yıl öncesine ait eserler, sonunda dünyanın ziyaretine çıkıyor. Fotoğrafçı Zekai Demir, Göbekli Tepe'deki hayvan figürleri ve T biçimli anıtsal dikilitaşları fotoğrafladı. Bu fotoğraflar, Kütahya'dan gelen taş dokulu seramiklere, özel UV baskı tekniği ile kabartma şeklinde basıldı. 'Dinin doğuşu' betimlemesi yapılan Göbekli Tepe'de, kazılarla beraber yerleşik yaşama geçişle ilgili bilinen tüm bilgileri alt üst eden buluntular yer alıyor. Dünyada kabul görmüş arkeolojik görüşe göre, insanoğlunun avcı ve toplayıcı yaşam biçiminden yerleşik hayata geçmesindeki en önemli faktörler açlık korkusu ve korunma içgüdüsü olarak gösterilirken, Göbekli Tepe'de bulunan kalıntılar ile yerleşik yaşama geçişte dini inanışların da etkisinin olabileceği ispatlanmış oldu. 2014 Şubat ayında İstanbullularla buluşacak olan sergi, 30 Kasım'a kadar Şanlıurfa Vali Kemalettin Gezezoğlu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gezilebilecek. GÖBEKLİ TEPE HAKKINDA; Göbekli Tepe, Şanlıurfa’nın 18 km doğusundaki Örencik Köyü yakınlarında bir dağ sırasının en yüksek tepesinde yer alıyor.İlk kez 1983’te fark edilen alan, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından ortaklaşa yürütülen kazılarla gün yüzüne çıkarıldı. 2007’den beri Alman bilim adamı Klaus Schmidt başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarının yapıldığı Göbekli Tepe’de, yaklaşık 5 bin metrekarelik alanda yapılan jeomanyetik taramalarda çapları 8-30 metre arasında, daire biçimli 20 adet tapınma alanı keşfedildi ve şimdiye kadar bunlardan altı tanesi gün yüzüne çıkarıldı. İnsanlığın doğduğu yer olarak gösterilen Göbekli Tepe, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alıyor.

Emlak Jet Haber

Arkeoloji dünyasının gözbebeği konumunda olan Göbekli Tepe\'den çıkan ilk eserler bir fotoğraf sergisi ile gün yüzüne çıkıyor.

Göbekli Tepe'de ortaya çıkan eserler gün yüzüne çıkıyor

Uzmanlar tarafından, bugüne kadar yapılan en önemli arkeolojik keşif olarak nitelendirilen ve insanlık tarihi etkileyecek önemli bulguları içeren, dünyanın ilk tapınağı konumundaki Göbekli Tepe kazılarında her gün yeni bulgulara rastlanıyor.

Göbekli Tepe'de ortaya çıkan eserler gün yüzüne çıkıyor_1

Bu kazılarda çıkarılan on iki bin yıl öncesine ait eserler, sonunda dünyanın ziyaretine çıkıyor.

Göbekli Tepe'de ortaya çıkan eserler gün yüzüne çıkıyor_2

Fotoğrafçı Zekai Demir, Göbekli Tepe\'deki hayvan figürleri ve T biçimli anıtsal dikilitaşları fotoğrafladı.

Göbekli Tepe'de ortaya çıkan eserler gün yüzüne çıkıyor_3

Bu fotoğraflar, Kütahya\'dan gelen taş dokulu seramiklere, özel UV baskı tekniği ile kabartma şeklinde basıldı.

Göbekli Tepe'de ortaya çıkan eserler gün yüzüne çıkıyor_4

\'Dinin doğuşu\' betimlemesi yapılan Göbekli Tepe\'de, kazılarla beraber yerleşik yaşama geçişle ilgili bilinen tüm bilgileri alt üst eden buluntular yer alıyor.

Göbekli Tepe'de ortaya çıkan eserler gün yüzüne çıkıyor_5

Dünyada kabul görmüş arkeolojik görüşe göre, insanoğlunun avcı ve toplayıcı yaşam biçiminden yerleşik hayata geçmesindeki en önemli faktörler açlık korkusu ve korunma içgüdüsü olarak gösterilirken, Göbekli Tepe\'de bulunan kalıntılar ile yerleşik yaşama geçişte dini inanışların da etkisinin olabileceği ispatlanmış oldu.

Göbekli Tepe'de ortaya çıkan eserler gün yüzüne çıkıyor_6

2014 Şubat ayında İstanbullularla buluşacak olan sergi, 30 Kasım\'a kadar Şanlıurfa Vali Kemalettin Gezezoğlu Kültür ve Sanat Merkezi\'nde gezilebilecek.

Göbekli Tepe'de ortaya çıkan eserler gün yüzüne çıkıyor_7

Göbekli Tepe, Şanlıurfa’nın 18 km doğusundaki Örencik Köyü yakınlarında bir dağ sırasının en yüksek tepesinde yer alıyor.

Göbekli Tepe'de ortaya çıkan eserler gün yüzüne çıkıyor_8

İlk kez 1983’te fark edilen alan, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından ortaklaşa yürütülen kazılarla gün yüzüne çıkarıldı. 2007’den beri Alman bilim adamı Klaus Schmidt başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarının yapıldığı Göbekli Tepe’de, yaklaşık 5 bin metrekarelik alanda yapılan jeomanyetik taramalarda çapları 8-30 metre arasında, daire biçimli 20 adet tapınma alanı keşfedildi ve şimdiye kadar bunlardan altı tanesi gün yüzüne çıkarıldı.

Göbekli Tepe'de ortaya çıkan eserler gün yüzüne çıkıyor_9

İnsanlığın doğduğu yer olarak gösterilen Göbekli Tepe, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alıyor.

Göbekli Tepe'de ortaya çıkan eserler gün yüzüne çıkıyor_10
0 Takipçi