Devletin; hüküm ve tasarrufuna tabi yerler, tescilli hazine malları, ormanlar, mera ve kışlak gibi orta malları ve bununla birlikte tapuya tescili yapılmamış dağ, tepe, kaya, göl, nehir, buzul ve dereler devlet hazine arazisi kapsamında değerlendirilmektedir. Hazine arazisi kiralama işlemi, toprağı veya yeterli toprağı olmayan çiftçilerin tarımsal faaliyette bulunmalarını sağlamak amacıyla devlet tarafından kayıtlı oldukları nüfus veya ikamet ettikleri köy ve mahallelerde bulunan hazineye ait tarım arazilerini 10 yıl süreyle kiraya vermesiyle sağlanır.
Devlet satılık hazine arazileri için ise araziler belli şartlar karşılığında verilmektedir. Bu şartlar; yasal bir ikamet adresi zorunluluğu taşıması, tebligat ve yazışmalar için Türkiye’de bir adrese sahip olması, satış bir birey için olacak ise bir T.C kimlik numarasına eğer tüzel kişi için olacak ise vergi kimlik numarasına sahip olması, ihale için gerekli olan geçici teminat ücretinin yatırılmış olması ve Mal Müdürlüğü’nün veya Defterdarlığın onayladığı belgelerin olmasına bağlıdır.
Milli Emlak Hazine Arazilerinin Satışı Nasıl Olur?
Peki, Milli Emlak hazine arazilerinin satışı nasıl olmaktadır ? Hazine arazisini satın alma süreci, yukarıda belirttiğimiz şartları yatırımcının karşılaması üzerine, kişilerin taşınmazın bulunduğu yerdeki Defterdarlık Emlak Müdürlüğü veya Milli Emlak Müdürlüğü’ne ya da mal müdürlüklerine dilekçe vermesi ile başlamaktadır. Taşınmaz mal il sınırları içindeyse Defterdarlık Emlak Müdürlüğü veya Milli Emlak Müdürlüğü’ne, ilçe sınırları içindeyse mal müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir. İdare tarafından kabul edilen başvuru, ihale günü belirlendikten sonra taşınmaz için belirlenen satış bedeli, ihale kararının ya da satışın uygun bulunmasının bildirimini takip eden on beş gün içinde peşin ya da taksitli olarak ödendikten sonra devlet arazisi satış işlemi artık gerçekleşmiş olur.