Akit Nedir? Emlak ile Olan İlgisi Nedir?

Borcun ana unsurlarından biri olan akit ya da diğer bir yaygın adıyla sözleşme denilen bu ifade; kişiler ve kurumların karşılıklı irade beyanlarına dayanan hukuki bir sonuç doğuran bir işlemdir. Emlak alanında oldukça sık kullanılan akit sözleşmeleri taşınmazın durumu ile ilgili yapılan sözleşmelerdendir. Peki, akit çeşitleri ve yükümlülükleri nelerdir? Bu ve bunun gibi merak ettiğiniz bütün bu soruların cevaplarını Emlakjet olarak sizler için burada detaylandırdık.

Taraflar kanuna, ahlaka, kişisel haklara aykırı olmamak şartıyla diledikleri konu hakkında akit (sözleşme) düzenleyebilme hakkına sahiptir. Peki, bu akit nedir ? Borcun ana unsurların biri olan akit ya da diğer bir yaygın adıyla sözleşme, kişiler ve kurumların karşılıklı irade beyanlarına dayanan hukuki bir sonuç doğuran bir işlemdir. Emlak alanında oldukça sık kullanılan akit sözleşmeleri taşınmazın durumu ile ilgili yapılan sözleşmelerdendir. Akitlerin hüküm meydana getirebilmesi için gerekli olan koşullar 6098 Sayılı Borçlar Kanunu ile düzenlenmiştir. Karşılıklı iki taraf, birbirlerine uygun olarak irade beyanında bulundukları takdirde sözleşme yapmış olurlar. Rızanın beyanı açık olabileceği gibi gizli de olabilir. Sözleşmelerin geçerli olabilmesi için Borçlar Kanunu özel bir şekil tanımlamamıştır. Ancak sözleşme konusu hakkında kanunlar ile belirlenmiş bir şekil şartı varsa, akdin bu şartlara göre düzenlenmesi gerekmektedir.

Akit Sözleşmesi Nedir?

Peki, akit sözleşmesi nedir ? Bir taşınmaz söz konusu olduğunda akit sözleşmesi geçerli olmaktadır. Satış vaadi sözleşmesi, bir akit sözleşmesi örneğidir. Akit sözleşmesinde, sözleşmeye imza atan tarafların karşılıklı beyanları resmi senet olarak ifade edilir.

Akit (Sözleşme) Çeşitleri Nelerdir?

Taraflara sorumluluklar yükleyen ve borçlara sebep olan akitler imzalandıkları alanlara göre farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Akitler hukuki alanlarına göre 4 çeşide ayrılırken şekil yönünden hazırlanışına göre ise adi ve şekle bağlı akitler olarak ikiye ayrılmaktadır. Adi akit; kişilerin noter gibi herhangi resmi bir kuruma gitmeden düzenledikleri sözleşmeler olmakla birlikte şekle bağlı akitler ise yasalarda belirlenen şekil şartlarının sözleşme üzerinde gerçekleşmesi zorunlu olan akitlerdir. İşte, alanlarına göre akit sözleşme çeşitleri :

Hukuki alanlara göre 4 çeşit akit vardır:

· Borç akitleri

· Kira akitleri

· Alım-satım akitleri

· Emanet akitleri

Şekline göre akit çeşitleri:

· Adi akitler

· Şekle bağlı akitler

Akit Yükümlülükleri Nelerdir?

Akitten doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesi mutlaka şarttır. Çünkü yapılan sözleşmenin hukuki olarak tarafları kuvvetle bağlayıcı etkisi bulunmaktadır.

Sözleşmede bulunan maddelerin yerine getirilmemesi halinde mağdur taraf, yükümlülüklerini yerine getirmeyen tarafa karşı, hukuki mahkemelere başvurabilmektedir ve icra yoluna gidebilmektedir.

0 Takipçi