Depreme Karşı Hazırlık Planı: Evinizin dekorasyonunu güvenli hale getirin!

Yaşadığımız evler ne kadar depreme dayanıklı olursa olsun ev dekorasyonumuz depreme uygun bir bilinçle hazırlanmamışsa kaza ihtimali o kadar yükseliyor. Peki, yaşanılacak can kaybı ve yaralanmaları en aza indirgeyebileceğimiz depreme en uygun ev dekorasyonu nasıl olmalı? İşte, bütün aradığınız soruların cevapları.

Geçtiğimiz günlerde İzmir’de gerçekleşen 6.6’lık İzmir depremi, oturduğumuz evlerin depreme ne kadar hazırlıklı ve dayanıklı olduğu sorusunu yeniden akıllara getirmeye başladı. Sizce yaşadığımız evlerin depreme dayanıklı olması veya güvenilir bölgede konumlanması depremden korunmaya yetiyor mu? Tabi ki de hayır.

Deprem, Türkiye'nin üzerinde bulunduğu aktif fay hatları gereği, ülkemizde önlem alınması gereken en önemli doğal afetlerden biri olarak yerini almaktadır. Yüzde 98 oranında aktif deprem kuşağında yaşamakta olan ülke nüfusumuz, son 21 yıl içerisinde büyük oranlarda can ve mal kaybına neden olan Marmara, Düzce, Van, Elazığ ve İzmir depremleri ile uzun süre hafızalardan silinmeyen çok acı kayıplar yaşamıştır. Nitekim, 30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen son İzmir depremi de, bizlere bunun çok acı bir örneği olmuştur. Peki, aktif fay hatları olan bir ülke olarak olası bir depreme karşı biz ne gibi önlemler almalıyız? Oturduğumuz binalara ait gerekli test ve güçlendirme yapı çalışmaları, depreme karşı hazırlık planı ve depreme uygun bir bilinçle hazırlanmış ev dekorasyonu için neler yapılmalı?

Olası Bir Depreme Karşı Hazırlık Planı İçin Yapılması Gerekenler

Depremin can ve mal kaybına olan zararlarını en aza indirmek için yapılması gereken en temel şey öncelikle, deprem planı oluşturmaktır. İşte olası bir depreme karşı yapılması gereken deprem hazırlık plan aşamaları:

-Binanın dayanıklılığını kontrol ettirin: Oturduğunuz yapının depreme dayanıklı olup olmadığından emin olmak için bina deprem testi raporu alın.

-Evinizdeki yaşam üçgenlerini bulun: Evinizdeki güvenli alanları önceden mutlaka tespit edin. Nerelerde durmanız gerektiği ve nerede durmamanız gerektiğine dair mutlaka bir plan yapın.

-Evdeki eşyaları duvara sabitleyin : Mobilya sabitleme işlemi, sarsıntı sırasında yıkılma ihtimali olan eşyaların riskini en aza indirip olası can kayıpları ve yaralanmaların önüne geçer.

-Afet çantası hazırlayın: Deprem olduktan sonra depremin verdiği hasarın büyüklüğüne göre yardımın bulunduğunuz bölgeye ulaşana kadar sizi en az 72 saat idare edebileceği içinde temel gereksinimlerinize dair gerekli şeylerin bulunduğu afet çantası edinin. Bunlardan bazıları; su, yiyecek, ilk yardım seti, el feneri, kibrit, düdük, telefon, para ve önemli belgeler gibi gerekli şeyler olabilir.

-Deprem sonrası eve en yakın toplanma alanı belirleyin: Sarsıntılar durduktan sonra evinize en yakın hepinizin bildiği bir buluşma alanı belirleyin.

Olası Bir Depreme Karşı Evi Nasıl Yapmalıyız?

1999 depremi sonrası Boğaziçi Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre; deprem sırasındaki can kayıplarının yüzde 3’ünün ve yaralanmaların yüzde 50’sinin eşyaların devrilmesi, cam kırıkları ve tesisatlarda oluşan sorunlardan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Bu yüzden, deprem öncesi hazırlıkları yaparken yaşanabilecek en az can kaybına yönelik bir eşya düzeni yapmak bizler için hayati önem taşımaktadır. Peki, olası bir depreme karşı evlerimizi nasıl yapmalıyız?

-Koltuk ve yataklar; cam, çerçeve, tablo ve ayna gibi deprem anında başımıza düşecek bölgelerden uzakta konumlandırılmalıdır.

-Ağır objeler devrilme ihtimallerine karşı rafların en alt katlarına yerleştirilmelidir.

-Beyaz eşya, dolap, kitaplık ve mutfak dolapları mutlaka duvara sabitlenecek şekilde vidalanmalıdır.

-Sallantılı veya ağır avizeler, olası bir deprem durumunda düşme ihtimaline karşılık tercih edilmemelidir.

Evinizin bina yapısının güvenli olup olmadığını öğrenmek için buradan "Evinizin Deprem Riskini Sorgulayın" isimli yazımıza ulaşabilirsiniz.

0 Takipçi