İskan Politikası Nedir?

Osmanlı devleti fethetmiş olduğu toprakları Türkleştirebilmek adına iskan politikası uygulamış ve kendi ülkesinde bulunan Türkleri yeni fethettiği bölgelere yerleştirmiştir.

Son zamanlarda iskan politikası nedir sorusu ile sıkça karşılaşıyor olabilirsiniz. Bu sebeple konuyu daha detaylı bir şekilde ele alacak olursak; İskan Politikası, beşeri yerleşim anlamına gelmek ile birlikte aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tarihçesi olarak da tanımlanmaktadır.

İskan ise; ruhsatlı binalar için yapının hem ruhsat hem de eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren bir belgedir. Bu belge belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimlerince hazırlanır.

İskan Politikası Nasıl Ortaya Çıktı?

Osmanlı döneminde uygulamaya konulan bir politika olarak bilinen iskan politikası, fetih edilen yerleşim yerlerinin Türkleşebilmesini sağlayabilmek amacı ile ortaya çıkan bir olgudur. 18.yüzyılda toprak kaybına uğrayan Osmanlı Devleti’nde Türk-Müslüman halk iç kesimlere göç etmeye yöneldi ve bunun sonucunda hem ekonomik düzen bozuldu hem de güven konusunda sıkıntılar doğdu.

Köy ve mahalleler boşaltıldığı için zirai gelir oldukça büyük oranda azaldı ve bu durum karşısında devlet, boşalan yerlere eski halkını veya göçebeleri yerleştirme imkanını yakalamış oldu.

İskan politikasının amaçları nelerdir?

İskan politikasının ortaya çıkış sürecinde de belirttiğimiz gibi iskan politikasının amaçları arasında, devletin sahipsiz ve fethedilen yerleri yeniden ziraate açmaları ve Türkleşmesini sağlamayı hedeflemeleri ilk sırada yer alıyor.

Bu doğrultuda iskan politikası ile; fethedilen yerlerin askeri, sosyal ve siyasi yönden güvenliğinin sağlanması, fetihlerin daha kalıcı ve sağlam olması, fethedilen yerlerde problem çıkma ihtimali bulunan aileler Anadolu’ya göç ettirilerek, karışıklık çıkma ihtimalinin en aza indirilmesi amaçlanmıştır.

0 Takipçi