İstimlak Nedir?

Türk Dil Kurumu’na göre kamulaştırma anlamına gelen ve daha çok kanuni bir terim olarak yerini alan istimlak, hangi kamu kuruluşları tarafından yapılır, tarla istimlak bedelleri nelerdir ve istimlak edilen yerin parası nasıl alınabilmektedir? İşte bu ve buna benzer bu konuya dair merak ettiğiniz bütün bu detayları Emlakjet olarak sizler için özel olarak derledik...

İstimlak, Kamu İdareleri tarafından, kamu kuruluşları kanunlarına uygun bir şekilde taşınmazların çeşitli prosedürlerini yerine getirebilmeleri karşılığında yapılmaktadır. İstimlak nedir sorusunu daha geniş bir terimde inceleyecek olursak eğer İstimlak, devlet ya da tüzel kişiler tarafından kamu yararı gözetilerek özel mülk olan taşınmaz malların tamamının ya da bir kısmının bedellerinin peşin ödenerek kamulaştırılması işlemine denmektedir. Öncelikle, kamulaştırılması istenen taşınmazın kanunen belirtilen esaslara göre değeri tespit edilmekte ve istimlak bedeli peşin olarak, herhangi bir koşula tabi olmaksızın kamu idareleri tarafından mülk sahibine ödenmektedir. Bir taşınmazın kamulaştırılması ile birlikte kamulaştırılan alan, imar planları dahilinde park, yol, metro, tramvay, alt ve üst geçit, otopark, mezarlık gibi kamuya hizmet edecek bir inşa da kullanılmaktadır.

İstimlak Hangi Kamu Kuruluşları Tarafından Yapılmaktadır?

İstimlak, düzenlenmiş olan istimlak kanunları çerçevesince ancak devletin belli kurumları tarafından yapılabilmektedir. Kamulaştırma yapma hakkına sahip olan bu kurumlar: Belediye, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü ve Üniversitelerdir.

Tarla İstimlak Bedelleri Nasıl Hesaplanır?

Tarla istimlak bedelleri hesaplamaları için 3 kişiden az olmayan bir gruptan oluşan tespit komisyonu toplanmaktadır. Tespit komisyonu, istimlak edilecek yerin vergi kayıtlarını inceler ve istimlak edilecek yerin mülkiyet değeri hakkında bilgi alarak değer tespit çalışmaları yapar. Kamulaştırmada bilirkişi kurulu, kamulaştırılacak taşınmaz mal veya kaynağın bulunduğu yere mahkeme heyeti ile birlikte giderek, hazır bulunan ilgilileri de dinledikten sonra taşınmaz mal veya kaynağın;

-Cinsini,

-Yüzölçümü,

-Taşınmazın değerini etkileyebilecek olan nitelikler ve çevresel faktörlerini,

-Varsa vergi beyanını,

-Taşınmazın Kamulaştırma tarihindeki resmi makamlarca yapılmış kıymet takdirlerini,

-Arazilerde, taşınmaz mal veya kaynağın kamulaştırma tarihindeki mevkii ve şartlarına göre kullanılması halinde getireceği net gelirini,

-Arsalarda, kamulaştırılma gününden önceki özel amacı olmayan emsal satışlara göre satış değerini,

-Yapılarda, resmi birim fiyatları ve yapı maliyet hesaplarını ve yıpranma paylarını esas tutarak malın değerini tespit eder.

İstimlak Edilen Yerin Parası Nasıl Alınır?

Peki, istimlak edilen yerin parası nasıl alınır ? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi alınan bütün kararlar, bahsedilen değerler doğrultusunda, işlemleri gerçekleştirmek üzere olan uzlaşma komisyonuna aktarılmaktadır ve bu komisyonda kamulaştırılacak olan yerin sahibi ile uzlaşma yoluna gitmektedir. Anlaşmanın sağlanması durumunda ise kamulaştırma devir işlemleri, resmi bir şekilde artık başlatılmakta ve para mülk sahibine nakit ve peşin olarak teslim edilmektedir.

Arsa payı hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için buradan sizler için hazırladığımız "Arsa Payı Nedir?" isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

0 Takipçi