Konut sektörünün 2018'deki en önemli 10 gündemi!

Konut sektörü, bu yıl vergi teşviklerinin sürmesi, faizin % 1’in altına gerilemesi, ucuz arsa temininde devletin özel sektöre destek sağlaması, gayrimenkul sertifikası gibi farklı ödeme araçlarının çoğalması gibi pek çok gelişmeyi bekliyor. Ancak yeni imar kanunundan yabancıya konut satışına, emlakçılık yasasından, deprem yönetmeliğine kadar temel 10 düzenleme, 2018’de sektör gündeminde öne çıkacak

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım’a göre, 2017 yılına damga vuran en önemli gelişme, yeni imar yasasının yürürlüğe girmesi oldu. Kentsel dönüşüm için hızlandırıcı maddelere sahip yeni yasanın en çok konuşulan etkisinin stüdyo daire olarak tabir edilen 1+0 tipi daireler e getirilen yasak olduğunu hatırlatan Durbakayım, “Genel anlamda sektörü etkileyen bir diğer gelişme ise vergi teşviklerinin sona erdiği Eylül ayına yığılan ve konut satışlarındaki çizgiyi olması gereken seviyenin üzerine taşıyan tapu kayıtları oldu. Sektörü ayakta tutan ve satış rakamlarını sürekli şekilde yukarı taşıyan ise inşaat firmalarının kendi ceplerinden sübvanse ederek düşük faizle gerçekleştirdiği kampanyalar. Sonuç olarak yılın son virajlarına bir milyon sınırını aşarak giren sektördeki konut satışlarının 2017’yi 1,4 milyon adetlik satışla kapatacağını öngörüyoruz” dedi.

Sektör bu yıl vergi teşviklerinin sürmesi, faizin % 1’in altına gerilemesi, ucuz arsa temininde devletin özel sektöre destek sağlaması, gayrimenkul sertifikası gibi farklı ödeme araçlarının çoğalması gibi pek çok gelişmeyi bekliyor… Ancak tabloya biraz daha makro açıdan baktığımızda özellikle gelecek yasal düzenleme ve gündem konuları açısından 10’u dikkat çekiyor. Bu maddeleri Emlakjet okuyucuları için özetledik…

1- Yabancıya vatandaşlık için alım sınırının düşürülmesi görüşülüyor

Döviz girişiyle hem ekonomiye, hem de konut sektörüne önemli bir destek olacak ‘yabancıya satış’, önümüzdeki dönem sektörün gelişimi açısından önemli konulardan biri… Bu konuda daha çok kamu ve özel işbirliği olması gerekliliği gündeme gelecek. Eğer yabancılara vatandaşlık verilmesi için 1 milyon dolarlık alım sınırı düşürülebilirse yabancıya satışta hem bireysel hem kurumsal yatırımcılarda fırsat olduğu için rekor kırılabilir. İçişleri Bakanlığı bununla ilgili çalıştığını açıkladı. Diğer taraftan ‘oturma izni’ ve ‘vatandaşlık hakkı’ gibi teşviklerle desteklenen yurtdışı satışlarda ‘müktesep hak’ daha çok önem kazanmaya başladı.

2- Emlakçılık yasa taslağının yasalaşması bekleniyor

Emlakçılıkta komisyon oranlarını belirleyen ve her önüne gelenin emlakçı olmaması için standartlar getiren ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’nın 2018’de yasalaşması bekleniyor.

3- Yeni imar yasası, eklemelerle son halini alacak

Bu yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önderliğinde gerçekleştirilen Şehircilik Şurası’nda alınan kararlar, İmar Kanunu ve Kentsel Dönüşüm Yasası’na kanun hükmünde kararname ile eklenen değişiklikler, 2018’de realize olacak. Bu yeni revize ve kararlar, kentsel dönüşümün daha hızla yapılmasını sağlamayı ve önünde süreci tıkayan engelleri kaldırmaya odaklanıyor. Bu kapsamda başta İstanbul olmak üzere ülkenin her kentinde büyük çaplı kentsel dönüşüm hamlelerinin atılması bekleniyor. Yeni imar yasasıyla birlikte apartman ve site bazında yenilme çalışmaları da hız kazanacak.

4- Gayrimenkul Konseyi’nin yasa ile kurulması için söz kamuda

Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP), Urban Land Institute (ULI) ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği ( GYODER ) ayda bir toplanan, Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma, Maliye, Ekonomi gibi bakanlıkların müsteşar düzeyinde temsil edildiği ve gayrimenkuldeki sivil toplum örgütlerinin de birer sandalyesinin olduğu bir Gayrimenkul Konseyi’nin yasa ile kurulması için bu yılı bekliyor. Top kamuda, devlet ve Emlak Konut nezdinde görüşmeler yapılıyor. Yaptırım ve düzenleme yetkisi olacak bu konsey sayesinde, inşaat firmalarına sertifika veya yetki belgesi verecek, herkes elini kolunu sallayarak proje üretemeyecek.

5- Dar gelirliye konut kiralama politikası için adım bekleniyor

Aynı lüks konut yatırımcısına 5’inci evi satmaya çalışma döneminin bittiğini artık herkes anladı. 2018’de bu nedenle orta gelirliye konut üretimi gerçeği ile düzenleme yapılması şart. Dar gelirliye konut kiralama politikası 2017'de hükümetin gündemine girmişti. Bu yıl bu alanda adım bekleniyor.

6- Gayrimenkul ihtisas mahkemelerinin kurulması için gündem yaratılıyor

‘Gayrimenkul ihtisas mahkemeleri’nin kurulması, gündem yapılmaya çalışılıyor. Hukuki tıkanmaların önünün açılması isteniyor. Bunun yanı sıra gayrimenkul sektörüne özel banka kurulması ve finansman araçlarının çeşitlendirilmesi de bir diğer gündem yapılması öngörülen maddeler arasında…

7- Yurtdışında uluslararası lobi çalışması yapılması için çalışmalar var

Türkiye ve gayrimenkul sektörü için uluslararası algıyı sistematik biçimde yönetecek ‘uluslararası bir lobi’ oluşturmak için önemli pazarlara Türkiye ve İstanbul’u anlatan roadshow’lar düzenlenmesi planlanıyor.

8- Bitcoinle ilgili yasal denetleme gündeme gelecek, ilanlar denetlenecek

Merkez Bankası’nın (MB) 2018’in ilk aylarında Bitcoin’in Türk piyasasına nasıl entegre edilebileceğini ortaya koyacak. Bu, aracı firmalara sıkı denetim gelecek anlamına geliyor. Ayrıca emlak ilanları da takip edilecek ve gerçek satış bedeli belirlenecek. Yasal anlamda bu alanda korunmak mevcut yasalar çerçevesinde pek mümkün değil. Zira, Türk Ceza Kanunu’nun 197. Maddesi ile 5327 sayılı Kamu Güvenliğine İlişkin kanun kapsamında ele alınan sahte para üretimi müeyyideleri Bitcoin mağdurları için tam koruyucu nitelik taşımıyor. Çünkü Bitcoin uygulamasında parayı üreten Merkez Bankası olmadığı için ciddi bir boşluk söz konusu. Bir başka ifadeyle Bitcoin’in para piyasalarındaki durumunu belirlemeden önce Merkez Bankası’nın bu konudaki uygulama ve kararları sonrası mevzuata ek olarak çok geniş kapsamlı yasal düzenlemeler yapılması gerekecek, bu da aracı firmalarını bugüne kadar görülmemiş düzeyde denetim altına sokacak.

9- Yeşil bina sertifikası Bakanlık denetiminde verilecek

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yeşil Sertifika Yönetmeliği’ne göre binaların yeşil sertifika alması isteğe bağlı sürecek ancak projelerine sertifika almak isteyen firmalar veya bina sahipleri, bakanlığın belirlediği yetkili bir komisyonun denetlediği değerlendirme kuruluşları aracılığıyla başvuru yapacak. Uzman rehberliğinde ilerleyecek olan süreçte, bu yıl yeşil bina olma kriterlerini belirleyen bir kılavuz da yayınlanacak.

10- Deprem yönetmeliği ve haritası yeni standartları getirecek

Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) başkanlığında toplandı. Yüksek Kurul’da görüşülen konulardan en önemli ikisi, Türkiye Deprem Haritası ve bu deprem haritasını esas alan Türkiye Deprem Yönetmeliği’nin yenilenmiş hali oldu. Bu yıl kullanılacak harita ve yönetmelik, yapılara yeni standartları da getirecek. Bu dokümanla il il, ilçe ilçe her bölgenin kaçıncı deprem bölgesi olduğu görülebilecek. Özellikle yüksek katlı, ahşap, basit binalar ve hafif çelik yapılar için yeni kurallar gelecek.

Emlakjet Haber - Nihal Yuvacan

0 Takipçi