Banka kredili satış, Eylül’de senetli satışı geçti!

Son aylarda gündeme oturan senetli satış hakimiyeti, Eylül ayında kırıldı. Eylül’de yeni konut satışlarında peşinat kullanım oranı Ağustos ayına göre 1 puan artarak % 23, senet kullanım oranı da 7 puan gerileyerek % 37 olarak gerçekleşti. Banka kredisi kullanım oranı ise 8 puan artarak % 40’a çıktı

Türkiye İş Bankası’nın desteği ile hazırlanan ‘Reidin-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ ve ‘Reidin Emlak Endeksi ’ Eylül ayı sonuçları açıklandı. Yeni konut fiyat endeksine göre, Eylül ayında yeni konut satışlarında peşinat kullanım oranı Ağustos ayına göre 1 puan artarak % 23, senet kullanım oranı da 7 puan gerileyerek % 37 olarak gerçekleşti. Banka kredisi kullanım oranı ise 8 puan artarak % 40’a çıktı. Böylece son aylarda gündeme oturan senetli satış hakimiyeti, Eylül ayında kırılmış oldu.

6 ayın ortalamasında oranlar artık yer değiştiriyor

Verileri değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Markalı konut projelerinden konut satın alan tüketiciler, son aylarda peşinat, senet ve banka kredisi seçeneklerinden en fazla senet kullanımını tercih etti. Ancak son 6 ayın ortalamasına baktığımızda, % 48 olan senet kullanım oranının Eylül ayında % 37’ye gerilemesi ve son 6 aylık ortalaması % 32 olan banka kredisi kullanım oranının da % 40’a yükselmesi ile oranların yer değiştirdiğini, dolayısıyla tüketicinin yeniden bankalara yöneldiğini görüyoruz” dedi.

Banka kredili satış, Eylül’de senetli satışı geçti!

Yeni konut fiyat artışı geçen yıla göre % 11.55

Verilere göre Eylül ayında ‘ yeni konut taki fiyat artışı’, bir önceki aya göre % 0.34, geçen yılın aynı dönemine göre ise % 11.55 oranında gerçekleşti. Türkiye genelinde 68 ili kapsayan ‘Reidin Emlak Endeksi’ Eylül ayı sonuçlarına göre ise konut fiyatlarında, bir önceki aya göre % 0.79 oranında artış yaşandı. Eylül ayında metrekare başına konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği şehir % 2.07’lik oranla Bursa oldu. Eylül ayında İstanbul Asya yakasında yer alan markalı konut projeleri nde % 0.27 oranında; İstanbul Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde % 0.40 oranında fiyat artışı oldu.

Stok erime hızı Eylül’de % 2,7

Eylül ayında satışı gerçekleştirilen konutların % 30’u bitmiş, % 70’i ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Eylül ayı stok erime hızı değerlendirildiğinde, adet bazlı % 2.7, metrekare bazlı ise % 2.5 oranında gerçekleşti.

150 metrekare daireden büyük ev satışında azalma var

Bir önceki aya göre, 1+1 konut tipi satışının % 0.06 oranında arttığı Eylül ayında, 2+1 konut tipinde % 0.45, 3+1 konut tipinde % 0.50 oranında artış, 4+1 konut tipinde ise % 0.13 oranında azalma yaşandı. 51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda % 0.06 oranında artış yaşanan Eylül ayında, 76-100 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda % 0.52 oranında, 101-125 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda % 0.61, 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda % 0.62 artış, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise % 0.07 oranında azalma görüldü.

Markalı konutlarda yabancılara satış oranı % 3

Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların % 3’lük oranı yabancı yatırımcılara yapıldı. Tercih noktasında ağırlıklı olarak 3+1 özellikteki konutların öne çıktığı gözlendi. Son 6 aylık ortalamanın % 5 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar; Nisan ve Mayıs’ta %6, Haziran’da %5, Temmuz’da % 4, Ağustos’ta ise % 6 olarak gerçekleşmişti.

Fiyatlar en çok aylık olarak Bursa’da, yıllık olarak Balıkesir’de arttı

Eylül ayında metrekare başına konut satış fiyatları % 2.07 oranında artan Bursa, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir ise %1.48 oranı ile Osmaniye oldu. Yıllık artış oranları değerlendirildiğinde, Eylül ayında satılık konut fiyatlarının en çok yükseldiği ilk 5 il; Balıkesir (%26.82), Bursa (%25.08), Edirne (21.90), Ordu (21.85), Aksaray (21.79) oldu.

Kirada en yüksek aylık artış Bursa’da, yıllık bazda Aydın’da

Türkiye genelinde 68 ilin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde ise bir önceki aya göre % 1.05 ve geçen yılın aynı dönemine göre % 4.89 oranında artış gerçekleşti. Metrekare başına konut kira değerleri % 2.62 oranında artan Bursa, Eylül ayında kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir ise %2’lik oranla Uşak oldu. Kiralık konut fiyatlarının yıllık bazda en çok yükseldiği 5 şehir ise sırasıyla; Aydın (%21.28), Yozgat (%20.92), Balıkesir (%19.49), Kırklareli (%17.50), Tekirdağ (%15.04) oldu.

En yüksek yıllık kira getirisi Aydın, Van ve Bilecik’te

Amortisman süresi bakımından, satın alınan evlerin kiraya verildiğinde alış fiyatını en kısa sürede karşılayabildiği illerin başında, Eylül ayı itibarıyla Aydın, Van ve Bilecik geldi. Aynı zamanda kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanan Reidin Yıllık Brüt Kira Getiri Oranları da, Eylül ayında en yüksek Aydın, Van ve Bilecik’te ölçüldü.

Emlakjet Haber

0 Takipçi