Bireysel kredide başı Temmuz’da da konut çekti

Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartlarının toplamı Temmuz 2017’de bir önceki yılın aynı dönemine göre % 19 artarak 499 milyar TL olurken en yüksek artış % 21 ile konut kredilerinde gerçekleşti. Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları bakiyesinin % 38,1’ini de konut kredileri aldı

Türkiye Bankalar Birliği, Temmuz verilerini açıkladı. Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından gerçek kişilere kullandırılan bireysel nitelikli kredi ve kredi kartlarının toplamı 2017 Temmuz itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre % 19 oranında artarak 499 milyar TL oldu. Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları içinde en yüksek artış % 21 ile konut kredilerinde gerçekleşti.

Kişi başına ortalama konut kredisi tutarı 78 bin TL

Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları bakiyesinin % 38,1’ini konut kredileri , % 17,4'ünü kredi kartları, % 6,3'ünü taşıt kredileri ve % 38,2'sini ihtiyaç ve diğer krediler oluşturdu. Bireysel nitelikli kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda 2,4 milyon artarak 29 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 17 bin TL düzeyinde gerçekleşmiştir. Kişi başına ortalama kredi, konut kredilerinde 78 bin TL, ihtiyaç ve diğer kredilerde 8 bin TL oldu. 2.4 milyon kişi konut kredisi kullandı.

En yüksek bireysel kredi bakiyesi olan il İstanbul

Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları bakiyesinin en yüksek olduğu il İstanbul oldu. 2017 Temmuz itibarıyla İstanbul ’da 172 milyar TL, Ankara’da 49 milyar TL ve İzmir’de 32 milyar TL tutarında bireysel nitelikli kredi (kredi kartı dahil) bakiyesi bulunuyor. Hakkari, %47,1 ile son 12 ayda bireysel kredi (kredi kartı dahil) toplam bakiyesi en çok artan il oldu. Kişi başına ortalama bireysel kredi (kredi kartı dahil) toplam bakiyesi en yüksek iller ise sırasıyla, Ankara, Van ve Mersin oldu.

Kurumsal kredilerde inşaat 3. sırada

Risk Merkezi Üyesi kuruluşlar tarafından, 2017 Temmuz itibarıyla kullandırılan nakit kredilerin toplamı bir önceki yılın aynı dönemine göre % 23 artarak 2.059 milyar TL oldu. Tüzel kişilere ve gerçek kişilerin ticari işletmelerine kullandırılan kurumsal krediler toplamı 2017 Temmuz itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre % 25 artarak 1.560 milyar TL olmuştur. İmalat sanayi % 25,4 ile ticari krediler içinde en yüksek paya sahip olan sektör olurken, bu sektörü toptan perakende ticaret (% 18,6) ve inşaat sektörü (% 12,2) takip etti.

Emlakjet Haber

0 Takipçi