Bireysel kredide Mayıs’ta da en büyük artış konutta

Türkiye Bankalar Birliği Mayıs verileri açıklandı. Buna göre bireysel nitelikli kredi tutarı 1 yılda % 14 yükselerek 485 milyar TL olurken, en yüksek artış % 19,5 ile konut kredisinde gerçekleşti. Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları bakiyesinin % 38,6’sını alan konut kredilerini kullanan kişi sayısı 2,5 milyon adet oldu

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) açıkladığı Mayıs ayı verilerine göre, bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından gerçek kişilere kullandırılan bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları 2017 Mayıs dönemi itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 oranında artarak 485 milyar TL oldu. Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları içinde en yüksek artış yüzde 19,5 ile konut kredilerinde gerçekleşti. Bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları bakiyesinin % 38,6’sını konut kredileri , yüzde 17,4'ünü kredi kartları, yüzde 6,3'ünü taşıt kredileri ve yüzde 37,6'sını ihtiyaç ve diğer krediler oluşturdu.

Tasfiye alacak oranı konutta % 0,5 ile en düşükte

Bireysel nitelikli ürünü olan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda 2,5 milyon artarak 28,8 milyon kişi olurken, ortalama kredi miktarı ise 16,8 bin TL düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu rakam içinde konut kredilerini kullanan kişi sayısı 2,5 milyon adet, kişi başına ortalama kredi 76,2 bin TL, tasfiye olunacak alacakların kredilere oranı ise % 0,5 düzeyinde oldu. Konut kredileri hala tasfiye olunacak alacaklarda bireysel kredi kartı, ihtiyaç ve taşıt kredileri arasında en düşük orana sahip.

İstanbul, en yüksek bireysel kredi bakiyesi olan il

Verilere göre bireysel nitelikli kredi ve kredi kartları bakiyesinin en yüksek olduğu il İstanbul oldu. 2017 Mayıs dönemi itibarıyla İstanbul’da 168 milyar TL, Ankara’da 48 milyar TL ve İzmir’de 31 milyar TL tutarında bireysel nitelikli kredi (kredi kartı dahil) bakiyesi bulunuyor. Hakkari, yüzde 37,8 ile son 12 ayda bireysel kredi (kredi kartı dahil) kullanımı en çok artan il olmasının yanında aynı zamanda konut kredisi hacmi en çok artan il oldu (yüzde 74.1). Kişi başına ortalama bireysel kredi (kredi kartı dahil) miktarı en yüksek iller ise sırasıyla, Ankara, Van ve Mersin...

Toplam kredi stoğu 2 trilyon TL’yi geçti

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakit krediler 2017 Mayıs dönemi itibarıyla toplamı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artarak 2.007 milyar TL oldu. Bir önceki aya göre ise yüzde 1,8 seviyesinde artış gerçekleşti.

Verilere göre tüzel ve gerçek ticari müşterilere kullandırılan kurumsal krediler toplamı 2017 Mayıs dönemi itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artarak 1.522 milyar TL oldu. İmalat sanayi yüzde 25,3 ile kurumsal krediler içinde en yüksek paya sahip olan sektör olurken, bu sektörü toptan perakende ticaret (yüzde 19,3) ve inşaat sektörü (yüzde 11,9) takip etti.

Emlakjet Haber

0 Takipçi