Çatıda güneşten elektrik üretip satmanın önü açıldı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun Resmi Gazete’de bugün yayımlanan kararıyla artık evlerin çatı ve cephelerindeki güneş enerjisi sistemleriyle elde edilen elektriğin kullanımı aşan kısmı, dağıtım şirketi üzerinden devlete satılabilecek. Eskiden vatandaşlar, güneş enerjisiyle sadece ihtiyacı kadar elektrik üretebiliyordu

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) enerji ihtiyacını güneş enerjisi panelleriyle sağlamaya teşvik edecek ve hatta bunu bir yatırıma dönüştürmeye teşvik edecek kararı yayımlandı. Güneş enerjisine dayalı üretim tesisleri için “lisanssız üretim” başvurularına ve ihtiyaç fazlası elektriğin değerlendirilmesine ilişkin kararla bireysel elektrik üretimi ve bu işten kâr elde etmenin önü açıldı. Eskiden vatandaş, kendi evinin çatısındaki panellerle kendi ihtiyacı kadar elektrik üretebiliyordu. Yeni düzenlemeyle çatı ve cephelerdeki paneller kullanılarak üretilen ihtiyaç fazlası elektrik, dağıtım şirketi üzerinden satılabilecek.

Başvuru prosedürü de kolaylaştı

Kararı değerlendiren Troya Yenilenebilir Enerji Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Oral Kaya, başvuru prosedürünün de kolaylaştığını dile getirdi. Çatılarda bireysel elektrik üretimi konusunda yasal bir düzenlemenin uzun süredir beklendiğini ifade eden Kaya, üretici abonenin çift taraflı elektrik sayacıyla belirlenen miktarı diğer üreticiler gibi faturalandırarak tahsil edeceğini aktardı.

Her abone tek adreste elektrik üretip satabilir

Ancak yeni düzenleme sadece çatı ve cephelerdeki uygulamaları yapsıyor. Yani çatı ve cephe dışındaki güneş enerjisi üretim tesislerinde elde edilen elektrik satılamıyor. Ayrıca üretim ve tüketim adresinin aynı olması gerekiyor. Vatandaşın birden fazla adreste elektrik aboneliği varsa, birinin tercih edilmesi gerekiyor. Farklı üretim ve tüketim adresleri ve kurul tarafından kabuk edilmiyor. Yeni düzenleme güneş dışında rüzgar veya hibrit gibi yenilenebilir sistemlerle elektrik üretimi için geçerli değil.

Ev sahibi değişirse...

Çatıda güneş enerjisiyle elektrik üretmek için gerekli tek şartın abonelik olduğunu vurgulayan Kaya, ev sahibinin değişmesi hâlinde yeni abonenin tesisi bilgilendirme yoluyla üzerine alabileceğini ve üretime devam edebileceğini belirtti. Kaya, faturalandırma ve hukuki prosedürlerde uygulama aşamasında kooperatiflere de görev düştüğünü ekledi.

Evde güneşten elektrik nasıl üretilir?

1-

Güneş enerjisiyle elektrik üretip satmak için öncelikle çatı ve cephelere güneş enerjisi paneli kurulması gerekiyor. Özellikle çok çatlı apartman ve siteler bu sistemler için oldukça uygun. 10 KW’ye kadar enerji üretim kapasitesi olan güneş enerjisi panelleriyle üretilen elektrik satılabilir.

2-

Uygulamadan faydalanabilmek için kişinin, şebeke işletmecisine mektup yoluyla başvuru yapması gerekiyor. Daha sonra güneş enerjisi üretim sistemi, tüketim tesisinin ölçüm noktasından dağıtım sistemine bağlanıyor. Projenin onay almasını takip eden maksimum 90 günlük süre içinde kurumlar, sisteme de onay veriyor.

3-

Sistemi kullanabilmek için mülk sahibi olmak ya da en az 2 yıllık kira sözleşmesine sahip olmak gerekiyor. Çok daireli apartmanlar için noter onayı şart.

Emlakjet Haber

0 Takipçi