Depremde dünyada 5. test merkezi Eskişehir’de!

İnşaatın taşıyıcısının altına yerleştirilen ve olası bir sarsıntıda yatay hareketliliği sağlayıp yıkımı engelleyen sismik izolatörlerin test merkezi Türkiye’de ilk kez Eskişehir’de kuruldu. Alanında dünyada 5. olan merkez, bu ürünün testini ve üretimini mümkün kılıp inşaat sektörüne zaman ve maliyet tasarrufu kazandıracak

Dünyada sadece İtalya, Japonya ve ABD'de bulunan ve 6 ay sonrasına gün verilen izolatör testleri, ilk kez Türkiye’de Eskişehir'de kurulan Sismik İzolatör Test Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Dünyada alanında 5’inci olan merkezde böylece inşaatın taşıyıcısının altına yerleştirilen ve olası bir sarsıntıda yatay hareketliliği sağlayıp yıkımı engelleyen sismik izolatörler, test edilip üretilebilecek.

Başka ülkeler de test için Türkiye’ye gelecek

Anadolu Üniversitesi'nin (AÜ) 3,5 yıl önce başlayan bilimsel araştırma projesi kapsamında yerli bir firma tarafından akademisyenlerle yürüttüğü Ar-Ge faaliyetleri sonunda üretilen sismik izolatör test cihazının kurulumu tamamlandı. Türkiye'de ilk ve tek olma özelliği taşıyan cihaz sayesinde artık ülkede sismik izolatör testleri yapılabilir hale geldi. Testlerin Türkiye'de yapılacak olması, hem inşaat firmalarına ciddi zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacak hem de merkez akademisyen ve öğrenciler için laboratuvar işlevi görecek. Merkez başka ülkelerden de testlere açık olacak.

İzolatör, hastanelerden sonra kamuda da kullanılacak

AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, son yıllarda Türkiye'de özellikle hastane inşaatlarında zorunlu olan izolatörlerin gelecek yıllarda kamu binalarında da kullanılacak bir malzeme olduğuna işaret etti. Gündoğan, şöyle konuştu: "En büyük sorunlardan biri maliyetleri yükseltmesi bakımından testlerinin Türkiye'de yapılamamasıydı. Bu merkezle sismik izolatör üreten firmalar artık testler için dünyanın dört bir yanına gitmek zorunda kalmayacak. ABD'de yapılacak test için 5-6 ay sonraya gün veriliyor. Zaman ve ciddi maliyet söz konusu. Bu merkez faaliyete geçtiğinde hemen akreditasyon çalışmalarına da başlayacağız. Bir yıl içinde tamamen akredite edilmiş, uluslararası bir merkez haline dönüşmüş olacak. Sözkonusu merkez için ayrılan fon yaklaşık 10 milyon lira.”

Emlakjet Haber

0 Takipçi