Emlak vergisindeki artış artık % 50’yi geçemeyecek

Emlak vergisi artış oranını bazı belediyelerin % 3000’lere vardırması, hükümeti harekete geçirdi. Başbakan Binali Yıldırım, emlak vergisindeki artışta yeniden değerleme oranının düzenlenecek yasayla % 50 fazlasının geçilemeyeceğini açıkladı

Son dönemde Emlak Vergisi Kanunu uyarınca 4 yılda bir hesaplanan emlak vergisi oranlarında 2018 yılı için öngörülen bedellerin eskiye oranla 4, hatta 5 katına çıkması, bu alandaki itirazları çoğalttı. Takdir Komisyonları’nca belirlenen ve arazinin ve inşaatın kullanım durumuna, sınıfına ve büyüklüğüne göre, her gayrimenkulde farklı olabilen emlak vergisi değeri, bazı bölgelerde belediyelerin keyfi uygulamalarıyla değerinin çok üzerinde belirlendi ve uzmanlar vatandaşları, yeni emlak vergisi oranlarını gayrimenkullerinin bağlı bulunduğu muhtarlıklardan bir an evvel öğrenmeleri ve gerekirse itiraz hakkı bulunduğu konusunda uyardı. Tüm bu gelişmeler ise hükümeti düzenleme yapmaya yöneltti.

Astronomik artışa yasa dur diyecek

Başbakan Binali Yıldırım, bazı belediyelerin emlak vergisi değerlerini astronomik artırdıklarını belirterek, bu artışların yüzde 3000’lere vardığını açıkladı. Yıldırım, “Böyle bir şey yok ki memlekette, bu vatandaşa zulümdür. Buna bir tahdit (sınır) getiriyoruz yasayla. Belki hükümete yetki alıyoruz. Öyle kafasına göre artırım olur mu? Kızıyor adama, ‘Bu mahalle, bu sokak bana az oy verdi’, bas vergiyi. Böyle bir şey yok” dedi. Yıldırım, yeniden değerleme oranının yüzde 50 fazlasının geçilemeyeceğini kaydetti.

Emlak vergisine % 50 sınırı ne getiriyor?

Emlak vergisine getirilecek sınırlamada, emlak vergi değeri esas alınacak ve bir önceki emlak vergi değerinin yüzde 50’si geçilemeyecek. Belediye fazladan belirlese bile emlak vergisi hesaplanırken yasal tavan esas olacak. Örnek olarak; 2017 yılında metrekarede fiyat 1.500 lira. 2018 yılı için uygulanacak emlak vergi değeri 1.500 liranın yüzde 50’sinden fazla olamayacak. Bu durumda yeni değer, en fazla 2.250 lira olacak. Torba tasarıyla yapılacak düzenlemeye göre belediye komisyonu 2.250 liradan daha fazla bir değer belirlemişse örneğin 10 bin lira belirlemişse 2018 yılında ödenecek emlak vergisi hesabında komisyonun belirlediği 10 bin lira değil, yasal sınır olan 2.250 lira; yani yüzde 50 arttırılmış tutar uygulanacak.

Yıldırım, 130 maddelik bir tasarı hazırlandığını belirterek, zorunlu deprem sigortasını yaygınlaştırma ve kentsel dönüşüm le ilgili de çok kapsamlı bir düzenlemelerin planlarında olduğunu sözlerine ekledi.

Dava açma süresi yetersizdi

Değerlerin belli bölgelerde son iki dönemdir çok artış gösterdiğini doğrulayan TGM Trend Gayrimenkul & Yatırım Genel Müdürü Hakan Erilkun, dava açma süresinin de yetersiz kaldığını kaydetti. Erilkun, “Bu alanda açılmış davalar kadar beyan değerlerinin muhtarlıklara geç ulaşmasından ve dava açma süresinin yetersiz olmasından dolayı açılamamış davalar da bulunuyordu. Bu uygulama ile adaletli, sağlıklı tespitin yolu açılmış olacak” dedi.

Mega proje bölgelerinde değerler aşırı artırıldı

Özellikle Kanal İstanbul , Üçüncü Havalimanı ve Üçüncü Köprü güzergâhlarında inanılmaz değer artışları yaşandığını belirten Erilkun, “Elbette bazı bölgelerde hızlı değer yükselişi görülüyor. Ancak bu değer yükselişleri, ederinden fazla yük sahibi olmak anlamına geliyordu. Örneğin Başakşehir bölgesinde 2013 yılında 493 TL olan metrekare değerinin 1.569 TL’ye yükselmesi gibi bir durum yaşandı ve değerin ilgili birimlere geç ulaşmasından ötürü itiraz hakları tam olarak kullanılamadı. Kaldı ki bir önceki dönemde de aynı problemle açılmış pek çok dava görüldü” diye konuştu.

Emlakjet Haber

0 Takipçi