Emlakjet online emlak pazarındaki 8 trendi açıkladı

Lizbon’da düzenlenen uluslararası konferans Property Portal Watch'a katılan Emlakjet’in Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, zirvede konuşulan ve dünya online emlak pazarına yön verecek 8 yeni trendi açıkladı. Zirvede en çok ‘veriyi farklı kullanma, yeni ürün ve iş modelleri’ ön plana çıktı

Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet ’in Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, Türkiye’yi temsilen katıldığı ve emlak sitelerine yönelik haber, danışmanlık ve konferans organizasyonlarıyla sektörün buluşma noktalarından biri olan Property Portal Watch ’ta dünya çapında gündem olan yeni trendleri ve sektörün geleceği ile ilgili izlenimlerini aktardı.

4-6 Ekim 2017 tarihleri arasında Portekiz’in başkenti Lizbon’da düzenlenen uluslararası konferansta emlak seri ilan ve emlak pazarlama alanında ‘sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik, sosyal medya, yeni pazar fırsatları, büyük veri, yatırım sermayesi çekme’ gibi konular masaya yatırıldı. Zirvede en çok ‘veriyi farklı kullanma ve yeni iş modellerinin’ ön plana çıktığını kaydeden Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, “Gelişmiş pazarlarda emlak portallarının ciroları geçen yıldan bu yana % 7 ile % 19 arasında artış gösterdi. 2015’ten 2016’ya geçerken bu oran ise % 30-40 seviyelerindeydi. Bu da büyümenin belli bir doygunluğa erişen pazarlarda zorlaştığını ve yeni iş modelleri bulunması gerekliliğini ortaya koyuyor” diye konuştu.

‘Başarı, müşteri ihtiyacıyla ürün farklılaştırmada’

Zirvede yaptığı konuşmada Emlakjet’in kısa sürede pazardaki oyuncular arasındaki hızlı büyümesini de anlatan Kunter, “2006 yılında bir start-up olarak hayatına başlayan Emlakjet, 2014 yılında Türkiye’nin en büyük internet yatırım şirketi iLab Holding tarafından satın alınarak kısa bir sürede emlak seri ilan sektöründeki en önemli 3 oyuncudan biri haline geldi. Bu başarının arkasında konusunda uzman, yetenekli ve genç ekibinin yanı sıra veriyi iyi kullanarak müşteri ihtiyaçlarını anlaması, bu ihtiyaçlara hızlı cevap verecek süreçleri tasarlaması ve teknolojiye yatırımı var” dedi.

Bu noktada üründe farklılaşmanın önemine değinen Kunter, “Türkiye’de bugün emlak arayan, ihtiyacı henüz karşılanmamış ve kafası karışmış bir kitle var. Ev arama süreci ise karmaşık ve uzun. Tüm odağımız, bu süreci en hızlı, kolay ve zevkli hale getirmekte. Şu an emlak arayan kişiler, sadece Emlakjet’in gelişmiş arama deneyimi ile tek adımda hayalindeki eve ulaşabiliyor. Müşteri ihtiyacı ile geliştirilmiş inovatif ürünleriyle kolay bir arama deneyimi yaşıyorlar” diye konuştu. Kunter, Property Portal Watch’ta gündeme gelen ve dünyada online emlak pazarında trend olacak 8 yeni konuyu ise şöyle sıraladı:

1- Emlak danışmanlarının dijital sekreteri JETHAT, dünyada hızla yayılıyor!

Emlakjet’in dijital bir CRM altyapısıyla birlikte sunduğu JETHAT , sektördeki ilk ve tek “dijital sekreter” hizmetini sunan ürün. Emlak danışmanlarının müşteri kaçırmasını önleyen JETHAT’tan yararlanan emlak ofisleri danışmanlarına verilen bir sanal numara üzerinden gelen çağrıları kendi panellerinde görerek arayan müşteri numarasını listeleyebiliyor. Böylece bir yandan cevapsız çağrılar kolaylıkla takip edilerek müşterilere hızla geri dönüş yapılması ve satış fırsatlarının kaçırılmaması sağlanırken diğer yandan danışmanların performansı yakından izlenebiliyor. Bu ürün, dünyada da yayılıyor. Property Watch’ta JETHAT benzeri ürünlerin geliştirilmeye başlandığı göze çarptı.

2- Veri ve katma değerli yeni iş modelleri, geleceğe damga vuracak

Dünyada emlak seri ilan sektöründe faaliyet gösteren portallar, yeni ürün ve iş modellerini sistemlerine ekliyor. Konferansın en önemli konularından biri de verinin etkili şekilde kullanılmasıydı. Dünyada artık firmalar ellerindeki datayı çok değişik şekillerde kullanıyor ve çok farklı iş modellerini uyguluyor. Örneğin, Avustralya’da bugün ilan yayınlama gibi pazarlama masrafları emlak sahipleri tarafından karşılanıyor, bu çok ilgi çekici. Rightmove, Zillow ve Rea group gibi firmalar ise taşınmadan, sigortaya, krediden, tadilata kadar pek çok farklı alanda katma değerli servisler sunarak gelirlerini arttırmaya çalışıyor.

3- Canlı chat de var, ilanların 360 derece incelenmesi de!

Emlak portalı üzerinden canlı chat ile destek vermeden, ilanların 360 derece görüntülerinin incelenmesine kadar birçok farklı ürün şu an dünyada en son gelişen alanlar arasında. Dünya, emlak arama deneyimini bir bütün olarak sunarak rakiplerin arasında farklılaştıran yeni ürünlere doğru kayıyor.

4- Güney Amerika ve Güney Asya’da yeni projelere yatırım var

Güney Asya, Güney Amerika bölgelerindeki emlak ekosisteminin Türkiye’ye çok yakın olduğunu söyleyebiliriz. Yeni projeler , bu pazarlarda büyük önem taşıyor ve firmalar bu alana ciddi yatırım yapıyor. Türkiye’deki proje firmalarının üretimine yakın modeller genel olarak büyük ilgi görüyor.

5- Kiralıklara ağırlık veren start-up’lar da kuruluyor

Emlak portalları alanında kurulan start-up’ların kendi içinde uzmanlık alanları yaratması, dünyada önemli ve çok yeni bir trend. Property Watch’ta Hollanda, İspanya, Polonya gibi Avrupa ülkelerinde kiralıklara ağırlık veren start-up’ların çıkmaya başladığı gözlemlendi. Özellikle Polonya’da yer alıp Singapur’daki konutları kiralama hizmeti sağlayan firmanın hikayesi, aslında ne kadar farklı global fırsatların olduğunu da ortaya koyuyor.

6- Listelemede ana odak ilan kalitesini artırmak

Klasik listeleme işinde ana odak ilan kalitesini arttırmakta. Burada 3 boyutlu fotoğraflar, bebekevi fotoğrafları sunan firmalar, video ve VR çözümleri inovasyon standlarında hep en önde.

7- Big Data’dan sonra yeni akım: Data’nın parasallaştırılması

Sosyal medya paylaşımları, fotoğraf arşivlerimiz, sürekli kayıt aldığımız 'log' dosyaları gibi farklı kaynaklardan elde ettiğimiz tüm bu verilerin anlamlı ve işlenebilir hale dönüştürülmüş biçimi olan Big Data yani Büyük Veri kavramının yanı sıra datanın parasallaştırılması yine ön plana çıkan konular arasında. Dünyada milyonlarca trafik toplayan emlak siteleri, bu verileri özellikle proje firmalarına satıp gelir elde etmenin yollarını arıyor.

8- Trafik yaratmada Facebook daha çok kullanılacak

İletişim ve trafik yaratma konusunda Facebook gibi sosyal medya kanallarından daha fazla yararlanılması gerektiği de önümüzdeki önemde ön plana çıkan konulardan biri olacak.

Emlakjet Haber - Nihal Yuvacan

0 Takipçi