Erzurum gayrimenkulde ‘ulaşım’ projeleriyle gelişiyor

GYODER’in ‘Gelişen Kentler Zirvesi’nin 8‘incisini, 3-4 Ekim 2017 tarihlerinde Erzurum’da yapacak olması, kentin gayrimenkul piyasasındaki gelişime önemli bir işaret. Kış ve termal turizm, 150 bini aşkın üniversite öğrencisi, Doğu Anadolu ile Karadeniz’i bağlayan yeni ulaşım projeleri kentin emlak piyasasını geliştiriyor

Gayrimenkul sektörünün nabzı her ne kadar İstanbul’da atsa da, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerin ardından Anadolu kentleri de gayrimenkul sektöründe gelişimini sürdürüyor. Nitelikli ve depreme karşı güvenlikli konutta yaşamak, sadece büyük şehirlerde oturan vatandaşlar açısından değil, Anadolu’da da büyük bir gereklilik.

Türkiye’nin deprem bölgeleri arasında ilk sırada olan Erzurum , sadece bölgede deprem güvenlikli ve nitelikli konut ihtiyacından değil, aynı zamanda gelişimiyle emlak sektörü nün gelişme potansiyeli açısından da önemseniyor. Bu paralelde. Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği’nin ( GYODER ) gelişen kentlerin yatırım fırsatlarını sektör temsilcileri ile buluşturmak amacıyla hayata geçirdiği ‘Gelişen Kentler Zirvesi’nin 8‘incisinin, 3-4 Ekim 2017 tarihlerinde, Erzurum Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Erzurum’da gerçekleştirilecek olması da dikkat çekiyor.

Kış turizmi ve öğrenci kenti olması emlak sektöründe etkili

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri Cazibe Merkezleri programındaki 23 ilden biri seçilen Erzurum, tarihi İpek Yolu üzerindeki konumundan dolayı coğrafi ve stratejik açıdan yüzyıllardır Anadolu’nun en önemli ticaret merkezlerinden biri konumunda.

Başta kış turizmi olmak üzere kültür, doğa ve termal turizmi alanların gelişimine açık doğal güzellikleri bulunan Erzurum, 150 bini aşkın üniversite öğrencisiyle de bir eğitim şehri.

20 milyar liralık yatırım talebi şimdiden hazır

Doğu Anadolu ile Karadeniz’i birbirine bağlayan yeni ulaşım projeleri, üretim, istihdam, turizm ve ihracat açısından da cazibe merkezi haline getiriyor. Yapımı süren Kop ve Zigana tünelleri, Ovit Tüneli ve Trabzon- Bayburt Karayolu ve tünelleri Erzurum’u denize ve limanlara bağlıyor. Bu arada Erzurum’da yeni kurulacak Organize Sanayi Bölgesi’ne şimdiden 20 milyar liralık yatırım talebi olması da kentin potansiyelinin büyüklüğünü gösteriyor. Kentteki gelişen bu emlak piyasasını, TSKB Gayrimenkul Değerleme İzmir Şube Teminat Değerleme Departmanı, Emlakjet ’e aktardı.

Havalimanına yakın, Dadaşkent bölgesi konutta gözde

Kentteki gayrimenkul piyasasında ilerlemeyi tetikleyen önemli gelişim noktaları, başlıca TOKİ’nin projeleri, havalimanı çevresindaki tercih edilen konut bölgeleri, hastane ve AVM yatırımlarıdır. Merkezdeki kentsel dönüşüm projelerinin beklenen hızda tamamlanmaması sebebiyle kentteki gayrimenkul piyasası şehrin çeperlere doğru büyümeyi getirmiştir.

Yeni yapılan inşaatlar ile şehrin girişinde havalimanı bölgesine yakın, Gezköy (Dadaşkent) bölgesi tercih edilen konut bölgeleri haline gelmiştir. Bu doğrultuda konut piyasasında hareketlenme bu yöne kaymıştır.

Üniversite bölgesindeki fiyatlar 3 yıldır artışta

Şehrin geneli değerlendirildiğinde ise üniversite bölgesindeki konut fiyatları nın son 3 yılda artış eğilimine girmesi, yeni hastane ve avm yatırımlarının bölgedeki istihdam oranını artırmasıyla tercih edilen bölgelerin çeşitlenmesine sebep olmuştur. Kentte var olan eski yapılarda 900-1000 TL/metrekare olan satış metrekare birim değerleri; yeni yapılarda 1250-1350 TL/ metrekarelere kadar çıkmaktadır. Kira değerleri şehrin genelinde ise eski yapılarda 700-850 TL/ay, yeni ve lüks konutlarda 850-1100 TL/ay olarak değerlendirilebilir.

AVM yatırımları istihdama doping oluyor

Son 3 yılda Erzurum’a Erzurum MNG Mall, şehir hastanesi gibi büyük ticari yatırımlar yapılmaktadır. Bu gibi yatırımların mevcut istihdam oranında artış sağlaması beklenmektedir. Gayrimenkul bazında projelerin tamamlanması durumunda olası fiyat artış oranının % 20-25 civarında olması öngörülmektedir.

Emlakjet Haber - Nihal Yuvacan

0 Takipçi