Ev Satın Alırken Bu Noktalara Mutlaka Dikkat Edin

Konut kredilerindeki düşük faiz seviyeleri ve ardı ardına lansmanı yapılarak satışa sunulan konut projeleri sayesinde artık herkes kira öder gibi ev sahibi olmak istiyor. Peki yeni bir ev alırken hangi noktalara dikkat etmek gerekiyor?

Kaba inşaat halinde ya da proje aşamasındayken satın aldığınız gayrimenkullerin tapusunu almayın. İnşaat devam ederken yapılan satışlarda kat irtifakı tapusu alınmışsa, satın alan kişinin arsa tapusunu yıl sonuna kadar belediyeye başvurup emlak vergisi bildiriminde bulunması gerekiyor. Daire sahibinin tapuyu almaması durumunda ise inşaat tamamlanmadığı için beklemekten başka çaresi kalmadığından emlak vergisi ödenmesi gerekmiyor. Satın alacağınız mülkün anahtarını teslim almadan önce mutlaka gayrimenkulün bağlı olduğu tapu müdürlüğüne giderek, size verilen bilgilerle dairenin tapudaki bilgilerinin eşleşip eşleşmediğini kontrol edin. Bu aşamada bu konulara hakim biri ya da bir değerleme uzmanıyla hareket etmeniz kafanızda oluşabilecek soru işaretlerini gidermeniz bakımından size yardımcı olacaktır. Satın aldığınız mülkün üzerinde herhangi bir sınırlama ya da ipotek durumu olup olmadığına mutlaka dikkat edin. Ayrıca Tapu Genel Müdürlüğü'nden alacağınız 'yönetim planı'ndaki bilgilerin daireyi size teslim eden firmanın daireye dair yönetim planıyla aynı olup olmasına dikkat etmelisiniz.

Dikkat edilmesi gereken noktalar

Dairenizi teslim almadan önce mutlaka görün. İçinde kullanılan ve size teslim edecekleri malzemeleri inceleyin. Eğer satın aldığınız mülkü kiraya verecekseniz elektrik, su, telefon gibi hizmetleri bağlatmanız gerekmez. ama eğer mülkü kendiniz kullanacaksanız resm dairelere giderek aşvurularınızı yapmanız gerekir. Hazırlanan satış sözleşmesini mutlaka okuyun ve size belirtilen koşullarla sözleşmedeki maddelerin birbirleriyle eşleşip eşleşmediğini kontrol edin. Gayrimenkulün teslimi sırasında evrak düzenlemesi talep etmeyi unutmayın. Satıcıdan dairenizin bulunduğu bina ya da site yönetimi planının fotokopisini isteyin. Satın aldığınız gayrimenkulün iskânı olup olmadığını eğer yoksa ne zaman alınacağını öğrenin. Eğer eksik teslim söz konusu ise eksik olan unsurların ne zaman telafi edileceğinin yazılı bir belge üzerinde belirlenmesini talep edin. Eviniz için herhangi bir hizmet başvurusunda bulunmak istediğinizde karşılaşabileceğiniz sorunlar (doğalgaz başvurusu gibi) hakkında bilgi alabilmek için mutlaka muhattap olacağınız kişilerin isim ve telefon numaralarını öğrenin. Evinizle ilgili gerçekleştirdiğiniz her işlemin belgesini mutlaka arşivleyin. Elektrik, su, telefon, doğalgaz sözleşmeleriniz, banka kredisi sözleşmeleriniz gibi... Satın aldığınız daire üzerinde borcu bitmiş bir ipotek varsa ilgili bankaya irtibata geçerek mülkün üzerindeki ipoteği kaldırın. Tapuyu devraldığınız andan itibaren ilgili yıl içinde bağlı bulunduğunuz belediyeye giderek emlak vergisi formlarını doldurmayı ihmal etmeyin. Doğal Afet Sigortası (DASK) poliçenizi yaptırmayı ihmal etmeyin.

0 Takipçi