GYODER: ‘Konut alıcısı artık sadece fiyata bakmıyor’

GYODER, 2017 2. Çeyrek Raporu’nu yayınladı. Konut alıcılarının artık daha rasyonel kararlar verdiği belirtilen raporda, “Artık sadece fiyat kıstasına bakılmıyor. Yapı kalitesi, malzemesi, ulaşım kolaylığı gibi unsurlar beraber değerlendiriyor. Yabancı da mülk aldığı şehri ‘yaşam alanı’ olarak görüyor” denildi

Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu GYODER , Türk Ekonomi Bankası (TEB) katkılarıyla ‘GYODER Gösterge’ 2017- 2. Çeyrek Raporu’nu yayınladı. 2016 yılında toplam konut stoğuna 752 bin 587 yeni konutun eklendiği belirtilen raporda, 2017 yılının ilk 6 aylık sürecinde konut satışlarının 654.363 adetlik bir rakama ulaştığı ifade edildi. Rapora göre, ilk kez satılan konutlarda ilk çeyreğe kıyasla yüzde 3’lük bir artış görülürken, ikinci el satışlarda yaşanan daralma yaklaşık yüzde 1 seviyesinde gerçekleşti. İlk yarıyıl olarak değerlendirildiğinde ise 2016 ilk yarıyılına göre ikinci el satışlarda adet bazındaki yüzde 5 seviyesinde artış yaşandı.

Orta-alt gelirlinin talebi daha yoğun

Orta üst ve lüks segmente talebin orta alt segmente göre biraz yavaşlamakta olduğu söylenebilir. Ancak yatırım amacıyla hareket eden gerçek ve tüzel kişilerin (yerli-yabancı) markalı, belli standartların üstündeki lüks konut talebi de bu segmenti canlı tutuyor.

Ticari konut pazarı ise ekonomideki gelişmelerden ve ticari hayattan daha fazla etkilenir bir tutum sergilemek ile birlikte gerek demografik etkenler gerekse sağlanan belli bir büyüme hızı neticesinde canlı kalabilmektedir. Türkiye gayrimenkul sektörü, büyüyen Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam edecektir. Demografik ve ekonomik gelişmeler göz önüne alınıp dünya ile kıyaslandığında sektörün daha çok potansiyel içerdiği görülüyor. Gerek ülkemiz gerekse sektörle ilgili istikrar ve dinamik yapı devam ettikçe, sektörde orta vadede eğilim büyüme yolunda olacaktır.

Dinamik ve rasyonelleşen eğilimler var

Türkiye genelinde taşınmaz fiyatlarına bakıldığında ‘gayrimenkul piyasasının’, dinamikliğin yanı sıra denge fiyatını da yakalamaya çalıştığının görüldüğüne dikkat çekilen raporda, şu tespitlere yer verildi: “Türkiye konut piyasası nda alt pazarlar bazında dinamik ve rasyonelleşen eğilimler görülüyor. Özellikle fiyat hareketlerinde gerektiğinde ‘düzeltme’ gerektiğinde de ‘artışlar’ görülebiliyor. Konut yapı izinlerinin piyasa beklentilerine göre yükleniciler tarafından azaltılıp-çoğaltılması dinamik bir şekilde sürüyor. Tüketicinin giderek daha rasyonel kararlar vererek sadece fiyat kıstasına bakmadığı, yapı kalitesi, malzemesi, ulaşım kolaylığı gibi pek çok unsuru değerlendirdiği görülüyor. Yabancı yatırımcıların sadece konut niteliği ve niceliğine değil aynı zamanda mülk edindikleri şehri ‘bir yaşam alanı’ olarak görmelerinin etkileri de dikkat çekiyor. Bunun en tipik örneği İstanbul’da görülen yabancılara yönelik konut satışlarıdır.”

Gayrimenkul güven endeksi kısmen iyimser

2017-2. Çeyrekte Konut Satın Alma Gücü Endeksi Türkiye ortalamasının 122’ye yükseldiği ifade edilen raporda, Gayrimenkul Güven Endeksi’nin, 2017 yılı üçüncü çeyreğinde, geçen çeyrek döneme göre yüzde 3,11 azalışla 109 (Kısmen İyimser) Gayrimenkul Fiyat Beklenti Endeksi’nin ise yüzde 2,16 azalışla 104 (Kısmen İyimser) olarak ölçüldüğü ifade edildi.

İkinci çeyrekte sektörde neler oldu?

Yabancı yatırımcılara konut satışı % 25 arttı

• Rapora göre, markalı konut projeleri kapsamında ikinci çeyrekte gerçekleştirilen satışların % 5,61’lik kısmı yabancı yatırımcılara yapıldı. Türkiye geneli yabancıya konut satışları ilk çeyreğe göre yaklaşık yüzde 25’lik artış ile 5 bin 325 adet seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca 2016 ve 2017’nin ilk 6 ayında, yabancıların gayrimenkul yatırımlarında en çok tercih ettiği il İstanbul oldu.

Markalı konut projelerinin % 51,58’i senetle satıldı

• Raporda ayrıca ikinci çeyrekte markalı projeler inden konut satın alan müşterilerin peşinat kullanım oranının yüzde 17,96, banka kredisi kullanım oranı yüzde 30,46 ve senet kullanım oranının yüzde 51,58 olarak gerçekleştiği, stok erime hızının ise yüzde 3,78 olduğu belirtildi.

Konut kredisi hacmi 185 milyar TL’ye ulaştı

• Kullanılan yeni konut kredisi miktarı 2017 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 68 artarak 18,8 milyar TL’ye ulaştı. Bu oran 2016 son çeyreğinde ise yüzde 87 olarak en yüksek seviyesini görmüştü.

• Ortalama kredi tutarı ise 2017’nın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,4 artarak 140.000 TL oldu. Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinden bu yana devam ederken, bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren faizlerde yükselme görüldü.

• Toplam konut kredisi hacmi ise 2017 yılı 1. çeyrek itibarıyla 185 milyar TL’yi aştı. Konut kredilerinin bireysel krediler içindeki payı hem bir önceki yılın aynı dönemine göre hem de bir önceki çeyreğe göre artarak yüzde 38,7 oldu.

Ofis kiralamaları, geçen yıla göre yüzde 72,5 yükseldi

• 2017 2. çeyrekte, geçen sene aynı dönemin yaklaşık iki katına denk gelen 82 bin 774 metrekare yeni ofis alanı tamamlanarak piyasaya girdi.

• 2017 2. çeyrekte yeni kiralamalarda bir önceki çeyreğe göre yüzde 19,3, geçen yıla göre ise yüzde 72,5 oranında artış kaydedildi. Yılın ikinci çeyreğinde 69 bin 571 metrekare toplam kiralama işlemi gerçekleşti.

• Metrekare bazında anlaşmaların yüzde 53’ü MİA (Merkezi İş Alanı) bölgesinde, yüzde 5’i MİA dışında kalan Avrupa Yakası’nda ve yüzde 42’si Anadolu Yakası’nda gerçekleşti.

• Döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve yüksek işsizlik seviyesinden dolayı kiraların gelecek dönemlerde düşmeye devam etmesi bekleniyor.

Toplam AVM sayısı 400’e ulaştı, proje aşamasında 65 AVM var

• 2017 yılı 2. çeyrek itibarıyla Türkiye genelinde toplam AVM sayısı 400’e ulaştı. En fazla AVM’ye sahip iller sırasıyla; 125 adet ile İstanbul, 32 adet ile Ankara ve 23 adet ile İzmir oldu.

• Proje aşamasında, 30’u İstanbul’da olmak üzere toplam 65 AVM bulunuyor.

• Toplam kiralanabilir alan stoğu bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5’lik artış ile 11 milyon 793 bin 752 metrekareye ulaştı. İstanbul, toplam kiralanabilir alan stoğunun yaklaşık yüzde 38’ini oluşturuyor.

Yabancı turistin % 37’si İstanbul’a, % 28’i Antalya’ya geliyor

• 2017’nin ilk yarısında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turistin yüzde 37’si İstanbul’a, yüzde 28’i Antalya’ya, yüzde 5’i Muğla’ya geldi. Bu üç ili yüzde 3 ve yüzde 1’lik paylarla İzmir ve Ankara izledi.

• Gelen turist sayıları 2016’nın ilk çeyreği ile karşılaştırıldığında; Antalya’ya gelen turistlerin 2017’nin ilk yarısında yaklaşık yüzde 50 artış göstererek 2,1 milyondan 3,3 milyona çıktı. Bunun sebebi Antalya’nın en büyük pazarlarından biri olan Rusya ile 2016 yılında bozulan dış ilişkilerin 2017 yılında toparlaması oldu.

Emlakjet Haber

0 Takipçi