İstanbul-İzmir arası bu projeyle 3,5 saate iniyor!

İstanbul ve İzmir arasında karayoluyla ulaşımı 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nda çalışmaların büyük kısmı tamamlandı. 3 tünel ve 36 viyadükten 17 tanesinin tamamlandığı projede çalışmalar devam ediyor. Tamamının hizmete girmesiyle otoyolun yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlayacağı öngörülüyor

Karayolları Genel Müdürlüğü ile Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bursa Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, yap-işlet-devret projesi olan Gebze -Orhangazi-İzmir projesinde, İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları da dahil olmak üzere inşaat sürecinin büyük kısmı tamamlandı. Proje , İstanbul ile İzmir arasında ulaşımı kara yoluyla 9 saatten 3,5 saate indirecek.

Otoyol projesi kapsamında 36 viyadük, 3 tünel, 20 gişe, 25 kavşak, 6 otoyol bakım ve işletme merkezi, 3 tünel bakım ve işletme merkezi hayata geçirilecek. 8-10 saat arasında süren İzmir-İstanbul arasında karayolu seyahatinin, projeyle 3-3,5 saate inmesi öngörülüyor. Bu da yılda 650 milyon dolar tasarruf demek oluyor.

Köprünün olumlu etkileri otoyolla daha da artacak

Gebze-Altınova arasındaki seyahatlerde Osmangazi Köprüsü’nün kullanılması yakıt ve zamandan tasarruf ettirirken, ekonomik bir seçenek olarak da öne çıkıyor. Köprünün hizmete girmesiyle Gebze-İzmir, Altınova-Yalova-Bursa aksında trafik önemli ölçüde rahatlamış; taşıt giderleri azalmıştı. Otoyolun hizmete girmesiyle bu olumlu etkilerin artması bekleniyor.

İşte otoyol ve bağlantı yollarıyla ilgili son gelişmeler

• İzmit Köftez Geçişi ve bağlantı yolları da dahil olmak üzere 384 kilometresi otoyol, 49 kilometresi bağlantı yolundan oluşan; 433 kilometre uzunluğundaki projenin bir kısmı açılmış durumda. Gebze-Bursa ile Kemalpaşa ayrımı-İzmir arasındaki 98 kilometrelik otoyol ve 16 kilometrelik bağlantı yolu, işletmeye açıldı.

• Altınova-Gemlik arasındaki 40, Osmangazi Köprüsü de dahil olmak üzere Gebze-Altınova bölümündeki 12,6, Kemalpaşa ayrımı-İzmir arasındaki 20, Gemlik -Bursa arasındaki 25 kilometrelik otoyol hizmete girdi. Projenin kalanında çalışmalar devam ediyor. 80 kilometrelik kısımda BSK (Binder) çalışmaları tamamlanıken, projenin % 88’inde fiziksel gerçekleşme sağlanmış durumda.

• Türkiye’de otoyollar üzerindeki en uzun tünel olan Bursa-Yalova arasındaki 3.590 metrelik 3 şeritli 2 tüplü Orhangazi Tüneli, 21 Nisan 2016’da kullanıma açılmıştı.

• Kemalpaşa ayrımı-İzmir arasında yine otoyol kesimi içinde yer alan 3.210 metrelik çift tüplü Belkahve Tüneli geçen yıl 8 Mart’ta; Gemlik-Bursa otoyolu üzerindeki 2.500 metrelik çift tüplü Selçukgazi Tüneli ise 12 Mart’ta hizmete girmişti.

• Projenin en büyük ayağı ise 252 metre kule yüksekliği, 35,93 metre tabliye genişliği, 1.550 metre orta açıklığı ve toplamda 2.682 metrelik boyuyla Osmangazi Köprüsü. Köprü, dünyanın en büyük orta açıklıklı köprüleri arasında 4. sırada yer alıyor. 2016’da açılan köprü, körfezi 1,5 saatte dolaşmak yerine 6 dakikada geçiş avantajı sağlıyor.

• Proje kapsamında toplamda 36 viyadük bulunuyor. Gebze-Bursa arasında 12, Bursa-Balıkesir-Kırkağaç- Manisa bölgesinde 22, Kemalpaşa ayrımı-İzmir tarafında 2 viyadük bulunuyor. Bu viyadüklerden Gebze-Bursa arasındaki 12, Susurluk-Balıkesir-Kırkağaç bölgesindeki 3, Kemalpaşa ayrımı-İzmir tarafındaki 2 tanesi olmak üzere 17 tanesi tamamlandı.

• Bursa-Manisa arasındaki 19 viyadük için ise, çalışmalar devam ediyor. Türkiye’de otoyollar üzerinde yer alan en büyük viyadük de yine bu proje kapsamında hayata geçirildi. 2.238 metrelik Bornova Viyadüğü, 8 Mart 2017’de hizmete açılmıştı.

Emlakjet Haber

0 Takipçi