İstanbul nüfusunun % 42,2’si orta gelirli mahallelerde

Beşiktaş’tan Beykoz’a, İstanbul'daki en yüksek sosyoekonomik statüye sahip olan 20 mahallede İstanbul nüfusunun sadece % 1,6'sı yaşarken, nüfusun % 42,2’si orta grupta yer alan 329 mahallede yaşıyor. İstanbul’da göçün de etkisiyle, statü skoru düşme eğiliminde

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi’nin yürüttüğü, İstanbul Kalkınma Ajansı 'nın desteklediği "Mahallem İstanbul Projesi" kapsamında İstanbul'un 959 mahallesi incelenerek sosyoekonomik statü değerleri saptandı. Buna göre, İstanbul'daki en yüksek sosyoekonomik statüye sahip olan 20 mahallede İstanbul nüfusunun yüzde 1,6'sının yaşadığı belirlendi.

Mahalleler 8 farklı kategoriye ayrıldı

İstanbul’daki mahalleleri A’dan E’ye kadar 8 farklı kategoride sınıflandıran çalışmada, en yüksek sosyoekonomik statünün gösterildiği A+ grubunda 20 mahalle yer aldı. Beşiktaş’tan 10, Kadıköy ’den 4, Beyoğlu’dan 2, Bakırköy’den 2, Şişli ve Beykoz’dan ise 1 mahalle en yüksek sosyoekonomik statü skoruna sahip oldu.

Her 3 kişiden 1'i düşük sosyoekonomik statüde

En yüksek sosyoekonomik statü sıralamasında ikinci grupta yer alan 58 mahalle ise nüfusun yüzde 4,9’unu kapsıyor. İstanbul’da yaşayan her 100 kişiden 6’sı sosyoekonomik statü açısından yüksek gruplarda yer alıyor.

Sosyoekonomik statüsü en düşük grupta 417 mahalle var

Üst orta kesim olan B+ ve B grubunda ise toplam 135 mahalle, İstanbul nüfusunun yüzde 16,3’ünü barındırıyor. Sosyoekonomik statü açısından orta grupta yer alan mahallelerin sayısı 329 iken, bu mahallelerde yaşayanlar İstanbul’un yüzde 42,2’sini temsil ediyor. Sosyoekonomik statüsü düşük grupta yer alan mahallelerin nüfustaki karşılığı yüzde 35,1 olurken, bu grupta 417 mahalle bulunuyor.

“İstanbul’un sosyoekonomik statü skoru düşüyor"

Projeyi yürüten İÜ İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker, yaptığı değerlendirmede, söz konusu sonuçlardan hareketle İstanbul’un genel olarak sosyoekonomik statü skorunun düşme eğiliminde olduğunu söyledi. Şeker, "Bunda İstanbul’un halen en fazla göç alan şehir olmasının önemli payı bulunuyor. Nitelikli göçten ziyade sosyoekonomik statünün düşük seyrettiği göç dalgaları İstanbul’un genel görünümünü değiştiriyor. Öte yandan, Suriyeli göçmenler bu araştırmaya sağlıklı veri olmadığından dahil edilmedi. Bu göçmenler de eklendiğinde sosyoekonomik statü skorunun daha hızlı düşme eğiliminde olduğu ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

Verilere mobilden de erişilebilecek

İstanbul’da mahalle ölçeğinde geniş bir veri tabanı ve harita tabanlı bir bilgi edinme sistemi kurguladıklarını, sisteme Kasım ayından sonra online ve mobil ortamda tüm kullanıcıların erişebileceğini belirten Şeker, şöyle devam etti: "Artık herkes mahallesindeki sosyoekonomik verilere online olarak veya mobil uygulamamız üzerinden erişebilecek. Uygulamayı kullanan vatandaş, son 5 yılda mahallesindeki oy dağılımından yaş aralığına, konut fiyatları ndan sinema, tiyatro etkinliklerine kadar birçok konuda bilgi sahibi olabilecek."

Emlakjet Haber

0 Takipçi