Kamu ve özel sektör buluşup ‘vergi’yi masaya yatırmalı!

Gayrimenkul satış kazancında % 75’lik kurumlar vergisi istisnasının % 50’ye indirilmesi’nin ucuz arsa arayışındaki firmaların yükünü artıracağını kaydeden PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, “Vergideki yeni düzenlemeler, canlanma ihtiyacındaki sektörün heyecanını azaltacak. Kamu ve özel sektör biraraya gelerek konuyu masaya yatırmalı” dedi

Hükümet tarafından açıklanan Orta Vadeli Program’la gündeme gelen ve Meclis’e sevk edilen en son Torba Kanun Tasarısı’nda yer alan 2 madde, son dönemde sektörde ses getirdi. ‘ Gayrimenkul satışlarına ilişkin yüzde 75’lik kurumlar vergisi istisnasının yüzde 50’ye indirilmesi’nin ardından kira gelirleri üzerinden elde edilen hasılatın üzerinden daha önce götürü gider olarak kazançtan düşülebilen yüzde 25'lik oranın yüzde 15'e indirilmesiyle artık kira gelirinden daha fazla vergi ödenmesi gündeme geldi.

Eylül ayı sonunda 150 metrekarenin üzerindeki konut teslimlerinde daha önce hükümet tarafından getirilen destekle % 8'e düşürülen KDV oranının indirim süresinin bitimiyle yeniden % 18'e yükselmesi ve yine daha önce aynı teşvik kapsamında tapu işlemleri üzerinden binde 15’e düşürülen tapu harcının da yeniden binde 20’ye çıkarılması, sektörü yeniden ‘vergi’ gündemiyle yüzyüze getirdi.

Kazanç istisnasındaki iniş, ucuz arsa teminini olumsuz etkiler

Ana faaliyet alanı gayrimenkul ticareti ve pazarlaması olmayan, ağırlıklı olarak küçük ve orta boylu işletmelerin atıl değerlerinin ekonomik faaliyetlerde daha etkin bir şekilde kullanılmasına olanak sağlanması ve mali yapılarının güçlendirilmesi amacıyla aktiflerinde bulundurdukları gayrimenkuller ve iştirak hisselerinin 2 yıl elde tutulması kaydıyla satışından doğan kazançlarının % 75’lik kısmı bazı şartların gerçekleşmesi halinde kurumlar vergisinden istisna ediliyordu.

PricewaterhouseCoopers (PwC) Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, konuyu Emlakjet 'e değerlendirdi. Gayrimenkul kazancı istisnası oranı % 75’ten olduğunda fiilen ödenen kurumlar vergisinin % 5 olduğunu belirten Bayraktaroğlu, “Yani kazancın yüzde 75’i istisna edildiğinde, vergilendirilecek olan bakiye ‘yüzde 25’lik kısma’ yüzde 20’lik kurumlar vergisi oranı uygulanınca ‘fiili kurumlar vergisi oranı’ yüzde 5 oluyor. Yeni düzenlemede istisna oranının % 75’ten % 50’ye düşmesi ise, fiili olarak ödenen bu kurumlar vergisinin % 5’ten % 10’a yükselmesi anlamına geliyor. Örneğin bir ayakkabı üreticisi, şehrin içinde kalan fabrika binasını, başka bir yere taşımak istediğinde yasa bugüne kadar diyordu ki ‘Bu fabrika binasını 2 yıldır elinde tutuyorsan satarsan ödeyeceğin kurumlar vergisi % 5 ve bu satış da ayrıca KDV’ye tabi değil. Bu vergiyi ödeyerek makul fiyata gayrimenkulü satabilir. Fakat bu % 10’a çıktığında, bu satıcı ayakkabı üreticisi, ister istemez vergi artışını satış fiyatına yansıtacaktır. Bu da inşaat firmalarının arsayı ucuza temin etmeleri üzerinde bir maliyet yükü olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Düzenlemeler Genel Kurul’da görüşülecek

Torba Taslak’ta kabul edilen vergiye dair bu düzenlemelerin, bütçe planından geçrek Genel Kurul’da görüşüleceğini, o zaman uygulamanın tam olarak netleşeceğini kaydeden Bayraktaroğlu, vergilerin temel çıkış noktasının hükümetin ihtiyaç sebebiyle kaynak arayışında olduğu bu dönemde en kolay yönelinen alanın inşaat olması olduğunu kaydetti.

Sektörün canlılık yakalama heyecanını azaltır

Düzenlemelerin tapu harcı indirimi ve konut satışındaki KDV indiriminin sonlandığı bir dönemde gelmesinin zaten kısmen satma sıkıntısı ve fiyat baskısı yaşanan sektörü 2018’de olumsuz etkileyeceğini kaydeden Bayraktaroğlu, “Hükümet, muhakkak karar alırken pozitif ve negatif sonuçları değerlendirerek karar vermiştir. Vergi artışı ister istemez alımları bir miktar etkilebilir, nasıl etkilediğini göreceğiz ancak tek başına bu durumun sektörü mahvedeceğini söyleyemeyiz. Ama diyebiliriz ki toparlanmak isteyen, canlılığını yakalamaya ihtiyaç duyan isteyen sektörün heyecanını azaltacak bir nokta” diye konuştu. Bayraktaroğlu, “En önemli risk belirsizlik riskidir. İleriyi göremediğiniz sürece yatırım yapamazsınız. Bu nedenle, madem sektör krizde hemen akla gelen ilk sektör oluyor, biraz şurdan biraz burdan keserek çözmek yerine, kamu ve özel sektörün bir masa etrafında toplanıp toptan sorunu çözmek lazım” dedi.

Emlakjet Haber - Nihal Yuvacan

0 Takipçi