Kanal İstanbul’da çalışmalar nasıl ilerliyor?

Kanal İstanbul, Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olarak öne çıkıyor. Proje kapsamında kısa ve uzun dönem deprem analizleri, tsunami tehlikesine yönelik değerlendirmeler, rüzgar ve dalga raporları oluşturularak adım adım ilerleniyor. Kanal İstanbul’un inşasında, diğer yapay kanalların inşa süreçleri de göz önünde tutuluyor

Kanal İstanbul projesi İstanbul Boğazı’nda gemi trafiğini azaltmak, tehlikeli madde taşıyan gemilerin oluşturduğu riski en aza indirmek, bölgedeki çarpık yapılaşmayı kentsel dönüşümle ortadan kaldırmak amacıyla hayata geçiriliyor. Projede sondaj çalışmaları geçen yıl başlatılmıştı ve kısa bir süre önce tamamlandı. Kanal İstanbul’un açılmasıyla. Türkiye’nin su yolu taşımasında konumunun ve cazibesinin artması bekleniyor.

Bakanlık ve pek çok kurum birlikte çalışıyor

Cumhuriyet tarihinin en büyüğü olarak tanımlanan projede yap-işlet-devret ile kamu özel iş birliği, diğer alternatifler dahil olmak üzere karma modeller değerlendirilecek. Projede şu anda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı gibi birçok kurumla birlikte çalışılıyor.

Projeyi Bakanlık, uygulamayı yüklenici firma üstlenecek

Kanal İstanbul’un ön projesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanrken uygulama projesi, yapım ihalesini kazanan yüklenici firma tarafından hazırlanacak. Kanal inşaatında çıkarılacak hafriyat; Marmara Denizi’nde yapay adalar oluşturmak, kömür ocaklarındaki çukurlarını doldurmak ve rekreasyon alanları oluşturmak için kullanılacak. Hafriyat malzemesi ayrıca kıyı yapılarında da değerlendirilecek.

Tsunami olmayacak

Kanal İstanbul kapsamında deprem riskleri bakımından 72, 475 ve 2.475 yıllık ortalama yenilenme süreleri dikkate alınarak yürütülen çalışmalarla bir ön rapor oluşturuldu. Raporda Kanal İstanbul’un tsunami gibi olumsuz bir etkisinin olmayacağı saptandı.

Analizler devam ediyor

Projenin hayata geçirileceği alanın son 25 yıllık rüzgar verileri de incelendi. Modelleme çalışmaları yapıldı; Karadeniz ve Marmara Denizi girişlerindeki rüzgar ve derin deniz dalgaları analiz edildi. Kanal içinde gemi geçişleri sırasında oluşacak dalgaların kanalın çevresine etkileri, en olumsuz senaryo göz önünde tutularak değerlendirildi. Bu çalışmalar hâlâ devam ediyor.

Diğer yapay kanallar göz önünde tutulacak

Dünyanın en büyük projeler inden biri olarak öne çıkan Kanal İstanbul, kendine özgü inşaat ve mühendislik teknikleriyle hayata geçirilecek. Projenin planında daha önce yapılan Panama, Süveyş, Kiel gibi yapay kanalların inşa sürecinde elde edilen verilerden de yararlanılacak.

Emlakjet Haber

0 Takipçi