Kanal İstanbul ile 19 ilçe ada hâline geliyor

Kanal İstanbul’da sondaj çalışmaları tamamlanmışken, projenin detayları da netleşiyor. 45 kilometrelik kanal üzerinde geçişlerin ücretsiz olacağı 6 köprü inşa edilecek. Kanal tamamlandığında İstanbul’un 19 ilçesi, dünyanın en büyük adalarından birini oluşturacak. İşte o ilçeler…

Kanal İstanbul projesiyle İstanbul’un 19 ilçesi dünyanın en büyük adalarından biri hâline geliyor. Avrupa yakasını ikiye bölen kanal tamamlandığında Arnavutköy, Küçükçekmece, Bahçelievler, Başakşehir, Bağcılar, Güngören, Zeytinburnu, Fatih, Bayrampaşa, Esenler, Gaziosmanpaşa, Sultangazi, Eyüp, Bakırköy, Beyoğlu, Beşiktaş, Kağıthane, Şişli ve Sarıyer ilçeleri adanın içerisinde kalırken Çatalca, Silivri, Büyükçekmece, Esenyurt, Avcılar ve Beylikdüzü anakaraya bağlı olacak. Bu durumda Avrupa yakasında 1.000 kilometrekarelik alan ada içinde; 3.562 kilometrekare ada dışında kalacak.

Geçişi ücretsiz 6 farklı köprü inşa edilecek

Kanalın iki yakası 6 köprü farklı güzergahtaki 6 farklı köprü ile bağlanırken bu projelerin maliyetinin 5 milyar TL’yi bulması bekleniyor. Geçişlerin ücretsiz olacağı köprülerin tam olarak hangi noktalara yapılacağı kesinleşmiş değil. Ancak D100, TEM ve D20 karayolları ile bağlantılı olacak köprülerin yüksekliği Boğaz köprülerine benzer şekilde, 60 metre civarında olacak. Köprülerin tasarımında Kentucky Louisville Downtown Köprüsü örnek alınacak. Kanalın uzunluğu 45 kilometreyken, genişliği 600 metreyi bulacak. Su derinliğinin ise 25 metre olması planlanıyor.

Kanal İstanbul’da sondaj çalışmaları tamamlandı. Cumhuriyet tarihinin en yüksek bütçeli projesi için yap-işlet-devret modeliyle kamu-özel sektör işbirliğine gidilecek karma bir model oluşturulacak. Özel sektör tarafını sırtlanacak konsorsiyumda kimlerin yer alacağı ise ihale takviminin açıklanmasıyla netleşecek.

Kanal derinliği 25 metre olacak

Kanalın Marmara Denizi ile birleştiği noktada ise 2023 yılına dek iki yeni kentten biri kurulmuş olacak. 453 milyon metrekarelik alana kurulması planlanan bu yeni şehrin 30 milyon metrekaresi, Kanal İstanbul projesinden oluşuyor. 76 milyon metrekarelik 3. havalimanı da yine bu yeni şehir sınırları dahilinde yer alacak.

Emlakjet Haber

0 Takipçi