Kentsel dönüşüm kanun teklifi Meclis’e gelmek üzere

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümde süreci hızlandıracak ve vatandaşın haklarını koruyacak yeni bir kanun teklifinin önümüzdeki günlerce Meclis’te görüşülmeye başlanacağını kaydetti. Yeni kanun teklifiyle kentsel dönüşümün ana hatları belirlenecek

Türkiye’de kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmak için yapılan çalışmalar sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki meclis yoğunluğuna göre önümüzdeki günlerde görüşülecek ve Türkiye’de dönüşüm ve değişimi başlatacak kanun teklifini müjdeledi. 5 yıldır süren kentsel dönüşüm sürecinin yavaş ve yanlışlarla dolu ilerlediğini dile getiren Özhaseki, yeni kanun teklifiyle kentsel dönüşümde temel standartların hesaplanıp, ana hatların vurgulanacağını vurguladı.

Gönüllü vatandaş, konut stoklarına yönlendirilmeli

Yeni kanun teklifinde yer alacak öncelikli etmenlerden birinin “Dönüşümü, herkese yerinde ev vererek sağlamak” olduğunu belirten Özhaseki, vatandaşın kaç evi yıkıldıysa o sayıda ev verilmesi gerektiğini söyledi. Hane halkını kollamanın esas alınması gerektiğini aktaran Özhaseki, belli noktalarda konut stokları oluşturup gönüllülük esasına göre gitmek isteyenlerin oralara yönlendirileceğini de açıkladı. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerdeki kentsel dönüşüm projelerinde evlerini nakde çevirip giden hak sahibi vatandaşların haklarının rant unsuru olarak kullanılmadığını belirten Özhaseki, bu vatandaşların evlerinin yıkılıp, o bölgede bulunduğu ilçeyi de rahatlatacak sosyal alan, otopark gibi donatılar yapıldığını belirtti.

En büyük risk yaşlı, yüksek katlı binalar

Kentsel dönüşümde en büyük sıkıntının eski yüksek katlı konutlarda yaşandığına değinen Özhaseki, bu konutların planlamalarının 10-20 sene önce yapıldığına dikkat çekti. Bakanlık olarak yatırımcıyı bundan sonra yöresel mimariye uygun, mahalle konseptli projeler e yönlendireceklerini belirten Özhaseki, bunun depreme hazırlık sürecinin de bir parçası olduğunu dile getirdi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi