Kentsel dönüşüm yapana özel faiz tarifesi geliyor

Başbakan Binali Yıldırım kentsel dönüşüme yönelik hayata geçirilecek yeni uygulamalar hakkında bilgi verdi. Yakında kentsel dönüşüme yönelik özel bir faiz tarifesi yürürlüğe konacak, belediyeler ortak kentsel dönüşüm yapabilecek, İller Bankası limiti dolanlar teminatla kredi çekebilecek ve süreçte bürokrasi olabildiğince azaltılacak

Başbakan Binali Yıldırım, kentsel dönüşüm e yönelik özel bir faiz tarifesinin müjdesini verdi. Önümüzdeki yıllardan itibaren yürürlüğe girecek yeniliğe göre bundan sonra kamu daireler i kendi aralarında işbirliği protokolüyle yani belediyeler birarada çalışarak kentsel dönüşüm yapabilecek. Kredilendirme konusunda da iyileştirme yapılacağını müjdeleyen Yıldırım, İller Bankası’ndan kredi alımlarında kentsel dönüşümün limit dışı tutulacağını söyledi. Artık kentsel dönüşüm yapmak isteyenler limitleri dolmuş olsa da teminatla kredi çekebilecek. Yıldırım ayrıca kentsel dönüşümde belediyelere başka finans ve kaynak desteklerinin plan aşamasında olduğunu, bürokrasinin azaltılması için de çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

İzmir’in % 62’si dönüşüme girmeli

Her yıl 7,5 milyon yapıyı deprem hassasiyetiyle ele alıp 500 bin konut ta dönüşüm yapılması gerektiğini belirten Yıldırım, özellikle ruhsatsız ya da proje ye uygun yapılmamış binaların deprem yönetmeliğine uymadığını söyledi. Milletvekilliğini yaptığı İzmir ’de yapıların % 62’sinin dönüşüme tabi olduğunu belirten Yıldırım, bu kadar geniş çaplı bir dönüşüm için 40-50 yıla ihtiyaç varken sürecin 15 yılda tamamlanması gerektiğini açıkladı. Ciddi bir bütçe ve çalışma gerektiren bu iş için finanse edecek kaynağın ve potansiyelin mevcut bulunduğunun da altını çizen Yıldırım; TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Emlak Konut ve belediyelere ciddi iş düştüğünü de ekledi.

Yerinde, alan bazlı, gönüllü dönüşüm şart!

Vatandaşın içine sinmeyen, emrivakiyle evlerinden çıkarıldığı bir süreç yerine herkesin rızasıyla ve yerinde dönüşüm yapılması gerektiğini belirten Yıldırım; rezerv alanı sistemine geçileceğini, evi kentsel dönüşüme giren vatandaşa muadil başka bir rezerv ev teklif edileceğini söyledi. Büyük şehirlerde bu uygulamanın zorluğuna değinen Yıldırım, bu sebeple ticari merkezleri, ortak kullanım alanları, eğitim yapıları, yeşil alanlarıyla alan bazlı dönüşüme odaklanmak gerektiğini kaydetti.

Emlakjet Haber

0 Takipçi