Kira artışları bu yıl hangi ilçelerde bekleniyor?

TEOG sınav sisteminin değişmesiyle iyi okulların bulunduğu ilçelerdeki kiralar 2017 yılının son çeyreğinde % 5 oranında arttı. Özellikle Beşiktaş, Tuzla, Kadıköy gibi eğitim kurumlarının bulunduğu bölgelerde fiyatlar yükselme eğiliminde iken, beklenen gelişme, bu yıl Nisan-Mayıs döneminde bu ilçelerdeki kiralarda % 20 oranında bir artış olması. Kiralık ev arayışındaki aileler bu döneme dikkat etmeli

Geçen yılın son aylarında liseye geçişte TEOG sınavının kaldırılması ve yerine “Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi” ile öğrencilerin adreslerine en yakın beş okuldan birine kayıt yaptırabilmesi sisteminin getirilmesi, konut arayışına giren ailelerin tercihlerini etkilemişti. Bu dönemde konut arayışında olan aileler, “iyi okulların yakınında” ev bulma arayışına girmesi, satılık daire piyasası kadar kiralık daire piyasası açısından da hareketli günler yaşanacağının sinyalini verdi.

Kasım ayından bu yana tercihin yapılacağı sınavlı özel okullara yakın bölgelerde ev arayışları başladı. Haziran 2018’de yapılacak mahalli yerleştirme sınavı ile öğrenciler ikametgahlarının bulunduğu yere en yakın lokasyondaki okullara kaydolabilecek. Peki bu dönemde kiralar nasıl etkilenecek, TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, Emlakjet ’e anlattı.

En çok aranan 9 ilçede kiralar ne olacak?

İstanbul’da kira bedellerinin 2017’nin son çeyreğinde % 5 oranında artış gösterdiğini kaydeden Erilkun, “Özellikle bazı lokasyonların öne çıktığı şehirde kira değerlerinin artışında sınav sistemi değişikliği nedeniyle hedeflenen lokasyonlardaki ev arayışlarının yanı sıra yeni yılda fiyat belirlemeleri ve yeni yerleşim bölgelerindeki yatırımlar etkili oldu. Öncelikle TEOG sınav sistemindeki değişiklik kira piyasalarını büyük ölçüde hareketlendirdi. Zira hedeflenen bölgelerdeki ev arayışlarına yönelen ebeveynlerin hararetli ev arayışları özellikle Beşiktaş , Tuzla, Kadıköy gibi eğitim kurumlarının bulunduğu bölgelerde fiyatların yükselmesine neden oldu. Bunun yanı sıra yeni yıl öncesinde yapılan kira artışları yer değiştirmelerin sıklaşması ve bu da kira fiyatlarının yükselmesini beraberinde getirdi” değerlendirmesini yaptı. 2018’de bu bölgelerde yaklaşan sınav dönemini düşünürsek Nisan-Mayıs döneminde % 20 seviyesinde bir artışın beklendiğini kaydeden Erilkun, bu bölgelerdeki var olan kira seviyelerini ise şöyle aktardı:

En çok aranan 9 ilçedeki mevcut ortalama kiralar

Kira artışları bu yıl hangi ilçelerde bekleniyor?

Emlakjet Haber - Nihal Yuvacan

0 Takipçi