Alıcıya tazminat karşılığında 24 ayda cayma hakkı

684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile tüketiciler, ön ödemeli konut satışında sözleşme tarihinden itibaren 24 aya kadar bir gerekçe göstermeden sözleşmeden cayabilecek. Tek taraflı feshi bitiren yeni düzenleme ile bu kez satıcı da tazminat hakkına sahip olacak

OHAL kapsamında hazırlanan 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de konut satışı yla ilgili bir düzenlemeye gidildi. Buna göre, ön ödemeli konut satışında sözleşme tarihinden itibaren 24 aya kadar tüketici herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönebilecek. Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 180 gün içinde tüketiciye geri verilecek.

Satıcı ne yapacak?

Bu durumda satıcı, konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflarla sözleşme tarihinden itibaren ilk üç ay için sözleşme bedelinin yüzde 2'sine, 3 ila 6 ay arası için yüzde 4'üne, 6 ila 12 ay arası için yüzde 6'sına ve 12 ila 24 ay arası için de yüzde 8'ine kadar tazminat isteyebilecek.

Tek taraflı fesih sona erdi

Söz konusu karardan önce alıcılar istedikleri zaman cayma hakkını kullanarak sözleşmeyi tek taraflı feshedebiliyorlardı. Ancak bu fesih nedeniyle konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesiyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar satıcıyı zor durumda bırakıyordu. Düzenleme, iki tarafı da korumaya yönelik olarak getirildi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi