Ses yalıtımsız bina Haziran’dan sonra ruhsat alamayacak

1 Haziran 2018 itibariyle yürürlüğe girecek yönetmelikle binalarda ses yalıtımı zorunlu hâle geliyor. Bu tarih itibariyle inşa edilecek yeni yapılar için ruhsat alınırken, akustik proje, hesap ve çizimleri de teslim edilecek. Eski binaları kapsamayan yönetmelik inşaatta maliyeti artıracak gibi görünse de, uzun vadede konfor sağlayacak

31 Mayıs 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Haziran 2018 itibariyle yürürlüğe girecek ‘Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkındaki Yönetmelik’, yaşam alanlarında gürültü kirliliği nin önüne geçecek düzenlemeler içeriyor. Bina, tesis ve işletme içerisinde ya da yapı dışından gelecek her türlü gürültüyü en aza indirme amacıyla daha sıkı tasarım, yapım, kullanım, bakım ve işletim kuralları içeren yönetmelikle binalarda yaşam kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Okul ve hastanelerde de geçerli olacak

Konutların yanı sıra okul, hastane gibi kamusal alanlarda da geçerli olacak yeni yönetmelikle yan yana odalar arasında ses geçişinin engellenmesi için ilave önlemler zorunlu tutuluyor. Ayrıca yürümeyle dahi oluşabilen gürültüyü engellemek için döşemeler için belli kriterler getiriliyor. Yönetmelikle binanın duvar, pencere gibi parçalarında ses yalıtım özelliğinin dikkate alınması, tesisat kaynaklı gürültü ve titreşimlerin en aza indirilmesi için malzeme seçiminde ses yalıtımı özellikli ürünlerin tercih edilmesi şart koşuluyor.

Ruhsat almak için ‘akustik proje’ de sunulacak

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesine az bir süre kala Işıklar Yapı Ürünleri, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) ve Yapı, Uygulama ve Araştırma Merkezi (YUAM) işbirliğinde, “Yapılarda Güvenlik ve Konfor Duvarla Başlar” başlıklı bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konuşan Akustik Uzmanı ve Öğretim Görevlisi Türker Talayman, yeni yönetmelikle, yeni yapıların ruhsat alabilmesi için mimari ve tesisat proje lerine ek olarak akustik proje, hesap ve çizimlerin de sunmak zorunda olduğunu dile getirdi. Yapı ruhsatı başvurularında teslim edilecek bu yeni belgeleri değerlendirecek akustik uzmanlarının olması gerektiğine dikkat çeken Talayman, denetim ve ölçümlerin de bu uzmanlarca yapı akustiği ölçüm setleriyle yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Eski yapılara yönelik bir zorunluluk yok

Yeni yönetmelik eski yapılara yönelik herhangi bir zorunluluk taşımıyor. Ancak Talayman, mevcut yapının kullanım amacının kısmen ya da tamamen değişmesi veya yapıda esaslı onarım ve tadilat yapılması durumunda yönetmeliğin geçerli olacağını belirtti.

Yeni yönetmeliğin getirdiği soru işaretlerinden biri de, ses yalıtımı kriterlerinin inşaatlarda yeni bir ciddi gider kalemi oluşturup oluşturmayacağı... Yapı ürünleri üreticisi firmaların AR-GE ve üretim çalışmalarına karşılık, inşaat firmalarının da ek bir bütçe harcayacağını dile getiren Talayman, kısa vadede bu bir maliyet artışı gibi görünse de uzun vadede yarar sağlayacağını belirtti. Isı yalıtımının zorunlu tutulduğu ilk dönemde de böyle düşüncelerin yükseldiğini aktaran Talayman, bir süre sonra akustik yalıtımı olmayan binaların tercih edilmeyeceğini; maliyete değil, faydaya odaklanmak gerektiğini ifade etti.

Emlakjet Haber

0 Takipçi