Yeni rekorla konut sektörü % 5 büyümeye göz kırptı

TÜİK Aralık ayı konut satış verisinin 132.972 adet gelmesiyle sektör 2017 yılını % 5,1’lik artışla 1.406.314 adet satışla kapatırken, sektör temsilcileri rakamı yeniden ‘bir rekor’ olarak tanımladı. 20 yıl vadeli kampanyalardan vergi indirimlerine, önemli pek çok teşviğin pozitif etki yarattığı 2017’nin ardından, yeni yıldan beklenen gelişmeler, teşviklerin sürmesi ve faiz oranlarının düşmesi. Sektörün 2018 yılındaki büyüme beklentisi ise % 5 seviyesinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 yılının Aralık ayına ilişkin konut satış rakamlarını açıkladı. Türkiye’de 132.972 konut satılan Aralık ayına ait yani senenin son verilerinin de paylaşılmasıyla ülke genelinde geçtiğimiz yıl 1.406.314 adet konut el değiştirmiş oldu. 2016 yılındaki 1.341.453’lük toplam satışa göre % 5,1’lik artışa işaret eden bu rakamla yeni bir satış rekoru kırıldı.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, bunun beklenen bir başarı olduğunu ifade etti. Ülkedeki konut ihtiyacına ek olarak devletin yasal düzenlemelerle getirdiği teşviklerin altını çizen Timur, özellikle 240 ay vade kampanyasının etkili olduğunu dile getirdi.

Yeni rekorla konut sektörü % 5 büyümeye göz kırptı

500.000 TL’lik konut alırken 57,500 TL indirim vardı

Damga vergisinin sıfırlanması, tapu KDV oranında yapılan indirimler ve tapu harcının düşürülmesinin tüketiciye maliyet avantajı sağladığını ifade eden Timur, tüm bu düzenlemelerle 500.000 TL tutarında bir konutun fiyatında 57,500 TL’ye varan azalmalarla % 10’u geçen indirim sağlandığını belirtti. Eylül 2017’ye dek süren teşviklerle 3. çeyrekte % 18,7 ile son 3 yılın en yüksek büyüme oranının yakalandığını söyleyen Timur, bu rakamla inşaatın sanayinin önüne geçtiğine; sektördeki yatırımların da. % 12 oranında arttığına dikkat çekti.

Peşinatın % 25’ten % 20’ye düşürülmesi de katkı sağladı

Emlak Konut GYO, GYODER ve KONUTDER kampanyalarına da değinen Timur, sözlerine şöyle devam etti: “Bizim de destek verdiğimiz kampanyalar da rekora giden yolda etkili oldu. Bunlardan biri de Türkiye’de ilk kez uygulanan 20 yıl vadeli ve 0,80 faiz oranıyla uygulamaya alınan kampanya idi. Ayrıca peşinat olarak % 25 tutarındaki sermayeyi sağlama zorunluluğunun % 20’ye indirilmesi, KDV ve damga vergisi muafiyeti ile birlikte ayrıca konut alımında % 15 devlet desteği uygulanması ve yabancıya getirilen KDV muafiyeti de sektörün satışlarına pozitif etki sağladı. Keza yabancıya getirilen KDV muafiyeti de sektörün satışlarına pozitif etki sağladı.”

Her yıl 600 bin evlilik, 125 bin boşanma var

Timur’un verdiği bilgiye göre, TÜİK verilerine göre Türkiye’de her sene 600.000 evlilik oluyor. Bu evliliklerin % 84 gibi ezici bir çoğunluğu ilk evlilikten oluşuyor. Diğer yandan, son 5 yılın ortalamalarına göre her yıl yaklaşık 125.000 çift boşanıyor. Ayrıca Eurostat verilerine göre her sene yurt dışından Türkiye’ye 125.000 kişi göç ediyor. Tüm bunlar da, konut satışlarına doğrudan etki ediyor. Timur, bunların etkisiyle Türkiye’nin konut satışında uzun yıllar Avrupa birincisi, OECD üye ülkeleri arasında da ikinci olmayı sürdüreceğini kaydetti.

Faiz yüksekliği ile ipotekli satışlar düşüyor

İpotekli satışlardaki düşme trendinden bahseden Konutder ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas ise “İpotekli satışlara baktığımızda 34.029 konut satışı ile 2016 yılının Aralık ayına göre yüzde 30 oranında düşüş yaşandığını görüyoruz. 2017 yılının son çeyreğine baktığımızda geçen yıla göre % 25’lik bir daralma mevcut. Bunda hem konut kredisi faizlerinin yüksekliği hem de bankaların kredi taleplerini geri çevirmesinin payı büyük” dedi. Yabancıya satışta bu yıl 10 milyar dolarlık satış hedeflendiğini kaydeden Elmas, “2016 yılına göre % 22,24 artış ile 22.234 konut satışı yapıldı. 2017 yılında yabancıya konut satışında 2016 yılına göre rekor seviyede konut satışı gerçekleştirdik. 2018 yılında da yabancıya satışın artarak süreceği kanaatindeyiz. Yabancıya satıştaki yükseliş, gayrimenkul sektörünün Türk ekonomisine katkısının devam ettiğinin en önemli göstergesidir” diye konuştu.

‘Bina inşaat maliyetleri arttı ancak yansıtmıyoruz’

Elmas, “2018 yılında gayrimenkul sektörünün yüzde 5 büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Alternatif finansman modellerinin gelişmesiyle orta ve alt gelir grupları da konut satın alma imkânı bulacaktır. Gayrimenkul sertifikası için biz de elimizi taşın altına koyacağız. Gayrimenkul sertifikalarının aktif kullanılmaya başlanmasıyla konut almak isteyen çok daha geniş bir tabana ulaşabileceğiz. Ayrıca bina inşaat maliyetleri geçen yıla göre yüzde 19 artış gösterdi. Bu maliyet artışlarına rağmen konut üreticilerinin fiyatlarında bir değişiklik olmadığı düşünülürse, konut alıcıları ve yatırımcılarının konut alımı için harekete geçmelerinde fayda görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Sektör şimdi neler talep ediyor?

2017 gibi 2018’de rekor kırmak isteyen sektörün bazı talepleri var. Faizlerin düşmesi ve teşviklerin sürmesi, bunların başında geliyor… Konut kredi faiz oranlarının yüksekliğine dikkat çeken Fuzul Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal ise bu açıdan geçen seneye kıyasla 30 baz puan yukarıda olduklarını ifade etti. Bankaların konut kredisi almak isteyen 100 tüketiciden 60’ını reddettiğini söyleyen Akbal, bunda devlet teşviklerinin bu sene, geçen seneye kıyasla daha az olmasının etkili olduğunu belirtti. Faiz oranları, bankaların seçiciliği ve devlet teşviklerinin azalmasının sonucunda ise, konut üreticileri kendi firmaları bünyesinde çeşitli finansal modeller geliştirmeye başladı. Sermayesi güçlü olmayan markaların orta vadede ciddi sorunlar yaşayabileceğine dikkat çeken Akbal, çözüm olarak ise “Konutbank” projesini önerdi. Akbal, tüketiciye az maliyetli ve uzun vadeli konut kredisi verildiği takdirde sektörde olası pek çok riskin önlenebileceğini dile getirdi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi