İnşaat Firmalarının Reklam Müzikleri Nasıl Olmalı?

Sur Yapı, Arçelik, Nokia, Biskrem, Danone, Süvari Giyim gibi büyük markalar için jingle yapan 3Kulaklı1Adam Prodüksiyon ve PR Yöneticisi Onur Öztürk'e şirketlerini ne zaman kurduklarını, jingle çalışmalarının reklamı nasıl etkilediğini, inşaat firmalarının reklam filmlerinde nasıl bir jingle kullanması gerektiğini ve gelecek planlarını sorduk.

SUR YAPI REKLAM FİLMİ İÇİN TIKLAYIN

3K1A Prodüksiyon ne zaman kuruldu, kim kurdu?

Onur Öztürk:

3Kulaklı1Adam Prodüksiyon, daha önce de birlikte prodüksiyon işleri yapan, aynı zamanda Kırkaltı isimli müzik grubunda da grup arkadaşı olan Onur Öztürk, Emrah Kara ve Ercüment Subaşı’nın ortaklığı ile 2010 yılında Maslak’taki stüdyosunda faaliyete başladı. Reklam jingle’ı, film-dizi müziği, albüm prodüksiyonu gibi müzik alanında projeler üretmek üzere başladığımız şirketimiz bünyesine zaman içerisinde video prodüksiyonlarını da ekledik. Bunun dışında başka projelerimiz de mevcut. Ekibimizi sürekli büyüterek, farklı taleplere en iyi ve hızlı şekilde çözümler sunmaya gayret ediyoruz.

3K1A Prodüksiyon fikri aklınıza nereden geldi?

Onur Öztürk:

Daha önce de prodüksiyon işleri yapıyorduk ve hayata geçirmek istediğimiz projelerimiz vardı. Belli bir noktada bunun adını koymak ve tüm enerjimizi prodüksiyon işlerine vermek istedik. Müzik, film ve reklam sektörlerinde çalışan birçok değerli arkadaşımız da bize cesaret verdi ve 3Kulaklı1Adam Prodüksiyon fikri buradan doğdu.

Prodüksiyonun adı 3Kulaklı 1Adam, bunu biraz açabilir miyiz? Hikayesi nedir?

Onur Öztürk:

Biliyorsunuz, ilkokulda bize öğretilen “sen hiç gördün mü üç kulaklı bir adam” diye sözleri olan bir çocuk şarkısı vardır. Bu şarkıyı çocukken bile sevmez, çocuklara tek tip insan olmayı öğütlediğini, farklı olmanın iyi bir şey olmadığı fikrini aşıladığını düşünürdüm. Hala da öyle düşünüyorum. Yıllardır bir prodüksiyon şirketi kurarsam adını 3Kulaklı1Adam koyacağım derdim yakın çevreme. Bu işe giriştiğimizde öncelikli hedefimiz prodüksiyon alanında alışılagelmiş hantal kalıpların dışına çıkarak fark yaratmaktı. Hem işimiz müzik ile alakalı olduğundan, hem de fark yaratmayı hedeflediğimizden dolayı hemfikir olarak adını 3Kulaklı1Adam Prodüksiyon koyduk.

3K1A Prodüksiyon jingle çalışmaları dışında ne yapıyor? Ne yapmayı planlıyor?

Onur Öztürk:

Jingle ve müzik çalışmaları işimizin temeli ve portföyümüzü genişleterek devam etmek en büyük isteğimiz. Bunun dışında video prodüksiyonları da yapıyoruz. Planlarımız arasında, müzik prodüksiyonlarımızı genişletmek, belli bir lezzeti olan ve kaliteli albümler yayınlayan bir yapım şirketine dönüşmek de var. Bugüne kadar stüdyomuzda iki albümün tüm prodüksiyonu gerçekleşti. Bunu çoğaltmak istiyoruz. Video prodüksiyonlarımızı da büyüterek zamanla TV için işler yapmak ve hatta uzun vadede beyaz perde için de çalışmak istiyoruz.

3K1A Prodüksiyon kimlerle çalıştı, şuan kimlerle çalışıyor?

Onur Öztürk:

Farklı yapım şirketleri ve ajanslar ile çalıştık. Arçelik, Sur Yapı, Nokia, Biskrem, Danone, Süvari Giyim gibi büyük markalar için jingle’lar hazırladık. Mitsubishi Electric Klima Sistemleri ve birkaç internet portalı için video çalışmalarımız oldu. Ayrıca Direc-t’in albüm mixleri, Cumhur Avcil’in solo albümü Love Sick’in tüm prodüksiyonu stüdyomuzda gerçekleşti. Şu anda da devam eden işlerimiz var ama henüz yayına çıkmadıkları için isim veremiyorum. Portföyümüz www.3k1a.com adresinden görülebilir.

Bilmeyenler için soralım, jingle nedir? Jingle reklamı nasıl etkiler? Bir jingle kaç günde hazır oluyor? Bu süreçte reklam ajansları ile birlikte mi çalışıyorsunuz?

Onur Öztürk:

TV ve radyo, günümüzde artık internet’in de olduğu mecralarda gördüğünüz reklamlarda bulunan müzikler için kullanılan bir tabir jingle. Bazen sadece reklamın altında bir fon müziği olabildiği gibi bazen de reklamın kendisi jingle üzerine olabiliyor; hatta buna en güzel örnekler hepimizin ezbere bildiği Çokonat, Ülker ve Eti reklamları geliyor aklıma geçmişten. Bu nedenle, her halukarda reklamın vermek istediği mesajı desteklediği, duruma göre de direkt olarak verdiği için reklamlarda jingle’ın çok önemli bir yeri ve etkisi var. Jingle’ın hazırlanma süreci çok değişken. Bazen bir günde hazırlıyorsunuz, bazen işin yapısına göre bir hafta sürebiliyor. Ama genelde hızlı bir üretim süreci söz konusu. Genel olarak işler reklam ajansları ve prodüksiyon şirketleri üzerinden yürüyor. Onlardan aldığımız taleplere göre, biz de kendi bilgi ve tecrübemizi kullanarak marka ve reklam için en iyi müziği üretmeye gayret ediyoruz.

Piyasadaki inşaat firmalarının reklam filmlerini ve jingle çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Hangi yönde eksikleri var? Varsa bu eksikler için çözüm önerileriniz?

Onur Öztürk:

Çok iyi örnekler olduğu gibi üzerinde çok düşünülmemiş, hatta stok müzik dediğimiz hazır müzikler ile kotarılmaya çalışılmış reklamlar da karşımıza çıkıyor. Burada önemli olan, markaya ve markanın reklamda vermeye çalıştığı imaja, reklamın konusuna en iyi şekilde destek veren müziği ortaya çıkartmak. Örneğin, Sur Yapı’nın Konut Bayramı kampanyası için çalışırken, bayram coşkusu ile Sur Yapı’nın güçlü marka değerini harmanlayarak, insanların reklam dışında da duysalar sevip mırıldanacakları bir müzik oluşturmaya çalıştık. Hazırlamış olduğumuz müzik çok güzel tepkiler aldı. Bu nedenle, naçizane önerim, reklam müziği yapılırken marka ve ajansların, terziye elbise hazırlatır gibi, reklamları için butik çalışmalar yapılması konusunda ısrarcı olmaları olur. Ancak bu şekilde diğer reklamlardan farklılaşarak dikkatleri üzerlerine çekebilirler.

İnşaat firmalarının konut projeleri reklamlarında jingle nasıl olmalı? Sur Yapı ile gerçekleştirdiğiniz çalışma çok başarılı... Nasıl bir çalışma yürüttünüz, süreci biraz anlatabilir misiniz? Jingle nasıl olacak, hangi durumlara göre belirleniyor? Nelere dikkat ediyorsunuz?

Onur Öztürk:

İnşaat firmalarının konut projeleri reklamlarını gereğinden fazla ciddi ve asık suratlı buluyorum. Güçlü bir imaj çizmek muhakkak önemli fakat insanların güzel günler geçirme hayalleri kurarak bu projelere ilgi gösterdikleri de unutulmamalı. Biraz daha sıcak, biraz daha neşeli ve umut veren müzikler bu alanda daha etkili olacaktır diye düşünüyorum. Sur Yapı için hazırladığımız her iki jingle çalışmasında da Sur Yapı’nın reklam ajansı olan Young&Rubicam Reklamevi’nden gelen talepler oldukça açıktı ve ne istendiğini çok belirgin bir şekilde ifade ediyordu. Biz de buna kendi yorum ve önerilerimizi kattık ve sonuçta Sur Yapı’nın da onayladığı bu jingle’lar ortaya çıkmış oldu. Jingle’ın ana hatlarını genel olarak reklamı hazırlayan ajans belirliyor. Bu ana hatları bize iletiyorlar, biz de müzik alanındaki bilgi ve tecrübelerimiz ile bu hatları ajans ile birlikte daha keskin ve detaylı hale getiriyoruz. Çalışmalarımızı yaparken dikkat ettiğimiz noktaları, farklı ve kaliteli bir iş çıkartmak, bunu en hızlı şekilde yapmak, ajans ve müşteri yorumlarını dikkate almak, gerekli noktalarda uyarmak, mümkün olduğunca canlı enstrümanlar ile kayıt yapmak olarak özetleyebiliriz.

3K1A Prodüksiyon bu yıl için neler planlıyor?

Onur Öztürk: Bu yıl bizim için oldukça önemli ve yoğun geçecek. Öncelikle iş yapma hız ve kalitemizden ödün vermeden müşteri portföyümüzü genişletmek istiyoruz. Ekibimizi de büyütmeye devam edeceğiz. Stüdyomuza yatırım yapmak gibi planlarımız da mevcut. www.3k1a.com

EmlakJet Haber

3K1A Prodüksiyon İletişim

0 212 276 6344


İnşaat Firmalarının Reklam Müzikleri Nasıl Olmalı?


İnşaat Firmalarının Reklam Müzikleri Nasıl Olmalı?_1


İnşaat Firmalarının Reklam Müzikleri Nasıl Olmalı?_2
0 Takipçi