8 bini aşkın konut mağduruna kredi müjdesi!

TMSF yönetimindeki Fi Yapı ve Dumankaya’nın yarım kalan 9 projesindeki 8 bini aşkın konut mağduru için adım atıldı. TMSF, bu projelerin tamamlanması için TMSF, EURABAU GmbH, CPB Project Development GmbH, Dress&Dommer ve Flagman Capital isimli 4 yabancı şirketten 450 milyon euro kredi tahsis edildiğini açıkladı. Böylece tamamlanacak projelerin ağırlıkla yurtdışında pazarlanması ve kaynak girişi sağlanması planlanıyor

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, seçim öncesinde Dumankaya ve Fi-Yapı gibi firmaların tamamlanamayan konut projelerindeki mağduriyetleri ortadan kaldıracaklarına yönelik çalışma başlatacaklarını açıklamıştı. TMSF’nin dün yaptığı yeni açıklamasında, bu yarım kalan inşaat projelerini bitirmek üzere dört yabancı şirketten 450 milyon euro kredi tahsis edildiği belirtilerek, “Tamamlanacak projelerde oluşacak satılabilir daireler yine EURABAU GmbH, CPB Project Development GmbH tarafından yurt dışından ağırlıklı olarak pazarlanacaktır. Satışlardan sağlanan gelirler ülkemize sermaye girişi sağlamış olacaktır" denildi.

Hangi projeler tamamlanamamıştı?

TMSF, kayyım atanması sebebiyle yarım kalan Dumankaya ve Fi Yapı projelerinin mağdurlarını sevindiren imza töreninde yapılan açıklamada şu değerlendirmeler yapıldı: “TMSF, terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatı nedeniyle Dumankaya Şirketler Grubu ve Fi Yapı Şirketler Grubuna kayyım olarak atanmıştır. Dumankaya Grubu’nun Mozaik, Modern Vadi , Adres Sancaktepe, Fikirtepe 1 ve Fikirtepe 2 projeleri tamamlanamamış, 3.028 müşteri ve taşeron mağdur olmuştur. Fi Yapı ise Fi Side, Fi Life, Fi Kırıkkale ve Fi Tower projelerini tamamlayamadı. Bunun sonucu da 5,136 müşteri ve taşeron mağdur oldu. Bu süreçte, yapılan çalışmalar dahilinde, EURABAU GmbH, CPB Project Development GmbH, Dress&Dommer ve Flagman Capital isimli yapancı yatırımcılarla söz konusu projelerin bitirilmesi amacıyla görüşmeler neticelendirilmiştir. Dumankaya Grubu ve Fi Yapı Grubu ile EURABAU GmbH, CPB Project Development GmbH, Dress&Dommer ve Flagman Capital işbirliğinin yarım kalan projelerin tamamını bitirmek üzere yurtdışından 450 milyon euro kredi tahsis etmiş bulunmaktadır. Tamamlanacak projelerde oluşacak satılabilir daireler yine EURABAU GmbH, CPB Project Development GmbH tarafından yurt dışından ağırlıklı olarak pazarlanacaktır. Satışlardan sağlanan gelirler ülkemize sermaye girişi sağlamış olacaktır.”

1.3 milyar liralık kaynak, sorunu çözecek

Alman Drees & Sommer, iştirakleri Eurabau ve CPB ile Flagman Capital’den oluşan konsorsiyum 8 bin164 mağdur ailenin yarım kalan evlerini tamamlayacak. Yönetimlerinde 964 şirket olduğunu belirten TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, bunlar arasında en çok mağduriyet yaratan ve mali sorunu olan firmaların Fi Yapı ve Dumankaya olduğunu söyledi. Gülal, “Sosyal sorumluluk olarak gördük ve yolumuz Alman Drees&Sommer şirketi ile kesişti. Türkiye pazarına girmek istiyorlarmış, ‘bu işi biz yaparız’ dediler. İnşaat sektörünün zor durumunda olduğu dönemde ülkemize gelmeleri de Türk ekonomisine güveni gösteriyor. Drees&Sommer 41 ülkede faaliyet gösteriyor ve Türkiye’de Kayseri Forum ve Marmara Park AVM projelerine imza attı. Aynı grup şirketleri olan Eurabau ve CPB de oldukça tecrübeli. Flagman Capital ise finans şirketi ve gerekli finansmanı sağlanmasında rol alıyor” dedi.

Gülal’ın verdiği bilgilere göre her iki firmanın projelerini tamamlamak için 1.3 milyar lira kaynak gerekiyor. Gülal, büyük kısmı Macar Eximbank’tan olmak üzere yurtdışından 450 milyon euro kredinin tahsil edildiğini, ilk etapta 125 milyon euroluk bölümün kullanılacağını ifade etti. Drees & Sommer adlı firmanın temsilcisi Steffen Sendler ise, 9 aydır yarım kalan projelerin nasıl tamamlanacağı noktasında çalıştıklarını dile getirdi. Sendler, bu sorunların çözümünden sonra Türkiye’de yeni gayrimenkul yatırımları da planladıklarını ifade etti.

Vatandaşlardan ek ödemeler talep edilmeyecek

TMSF Başkanı Gülal, projelerin tamamlanan sürecinde vatandaştan ek ödeme talep edilmeyeceğini söyledi. İlk adımı büyük oranda tamamlanan projelerde atacaklarını belirten Gülal, “Süreç Sancaktepe’de başlar. Tüm projeler 2.5-3 yılda tamamlanır” dedi. Gülal, Fikirtepe’de kentsel dönüşüm kapsamında Dumankaya’nın anlaştığı hak sahiplerine de aylık 250 bin lira kira yardımı yapıldığını dile getirdi.

Alman konsorsiyum işleri nasıl finanse edecek?

“Alman konsorsiyum bu projeleri yaparken işleri nasıl finanse edecek ve ne kazanacak” sorusuna Gülal, şöyle yanıt verdi: “Fi Yapı’ya ait Dikili ’de 50 milyon euro değerinde bir ada var. Yatırımcılarımız bu alanda Alman yaşlılar için rehabilitasyon tesisi yapacak. Çeşme’den de termal su taşınacak. Dumankaya’nın henüz başlamadığı Fikirtepe’de 2 dönüşüm projesini üstlenecekler. Her iki firmadan kalan stok konutları yurtdışında satacaklar. Bu bir işbirliği, kâr-zarar durumlarının farkındayız. Gerekirse bizim yönetimimizdeki diğer inşaat veya enerji şirketleri için de işler yapılabilir. Onlara bir takım taahhütlerimiz var.” Alman yatırımcıların Garip Ada olarak bilinen İzmir Dikili’deki adaya 150 milyon euro yatırım yapması bekleniyor.

0 Takipçi