Aileler için okula yakın kiralık ev piyasası nasıl?

TEOG sınavının kalkmasının ardından öğrencilerin evlerine en yakın okullara kayıt yaptıracak olmasının yanında üniversitelerin açılış dönemi öncesinde yer arayışı sıkıntısına girmekten kaçınan pek çok ailenin ev araştırması Nisan’da başladı. TEOG’un kalktığı son 6 ayda iyi okullara yakın bölgelerde kiralar % 20’ye varan oranda arttı. Beşiktaş’ta en çok talep gören nokta Barbaros Bulvarı ve Abbasağa, Kadıköy'de ise Fikirtepe, Salı Pazarı bölgesi ve Altıyol!

2017 yılının Kasım ayında liseye geçişte TEOG sınav sisteminin kaldırılmasıyla ailelerin okul tercihleri, ev tercihlerini de belirler hale geldi. Çünkü TEOG sınavının yerine getirilen “Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi” ile öğrencilerin adreslerine en yakın 5 okuldan birine kayıt yaptırabilmesi sistemi getirildi. Yani Haziran 2018’de yapılacak mahalli yerleştirme sınavı ile öğrenciler ikametgahlarının bulunduğu yere en yakın lokasyondaki okullara kaydolabilecek.

Bu gelişme ile birlikte konut arayışında olan aileler, “iyi okulların yakınında” ev bulma arayışına girince son çeyrekte Beşiktaş, Tuzla, Kadıköy gibi eğitim kurumlarının bulunduğu bölgelerde kiralar % 5 oranında hareketlenmişti. Franchise Eğitim ve Danışmanlık Kurucusu, Emlak Uzmanı Hakan Erilkun, Haziran ayındaki mahalli yerleştirme sınavı öncesindeki hareketlilik döneminin Nisan-Mayıs dönemi olduğuna dikkat çekti. Erilkun, “Öğrenciler ikametgahlarının bulunduğu en yakın yere yerleştirilecek. Ancak % 10'luk bir dilim hariç. Zira en yüksek puan alan % 10'luk kesim puanla öğrenci alan üst segmentteki okullara yerleştirilecek. İşte bu nedenlerle veliler, son anda problem yaşamamak için Nisan-Mayıs dönemlerinde kiralık yer arayışına başlıyorlar. Bunun ötesinde emlağın en hareketli sezonu, özellikle kiralamalarda Nisan-Mayıs sezonu olduğu için her iki faktör özellikle büyükşehirlerde kira fiyatlarında % 20'ye varan bir artışı beraberinde getiriyor” dedi.

Kiralarda hareketlilik en çok nerelerde?

Hem bahar dönemi mevsimsel olarak hem de ailelerin iyi okul arayışını artırması nedeniyle Avrupa Yakası’nda Beşiktaş, Mecidiyeköy, Beylikdüzü gibi yoğun noktaların hareketlendiğini, Anadolu Yakası'nda ise Kadıköy Ziverbey, Üsküdar Merkez ve Kartal-Pendik hattının ilgi gördüğünü belirten Erilkun, “Her bölgede % 20 artış olması tabii ki söz konusu değil. Ama eğitim kurumlarının yoğun olduğu ve geçiş aksi niteliği taşıyan bölgelerde artış oranı % 20'lere ulaştı. Bunların başında Beşiktaş ve Kadıköy geliyor. Bu yükselişte üniversitelerin de payı büyük. Zira üniversitelerin açılış dönemi öncesinde yer arayışı sıkıntısına girmekten kaçınan ve tedbirli davranan pek çok ailenin yer arayışı ilkbahar döneminden başladığı için TEOG amaçlı yer arayanların eklenmesinde bunun da katkısı oldu. Zira bu tarz köklü bölgelerde arsa arazi üretimi olmadığı için kiralık stoğu oldukça sınırlı” değerlendirmesini yaptı.

Kiralarda Beylikdüzü’nde % 10, Kartal’da % 12 artış var

Beşiktaş’ta en çok talep gören nokta Barbaros Bulvarı hattı ve Abbasağa bölgesi, Kadıköy'de ise Fikirtepe, Salı Pazarı bölgesi ve Altıyol. Artış oranı Beylikdüzü için %10, Beşiktaş, Mecidiyeköy ve Kadıköy için yaklaşık %20, Kartal için %12, Fındıkzade - Aksaray bölgesi için % 8-10, Bakırköy için % 12'dir. Bu gerçekleşen artışlarla beraber ortalama kiralık daire fiyatları, Beşiktaş Barbaros’ta 3.200 TL, Kadıköy’de 2.700 TL, Fatih’te 2.000 TL, Tuzla’da 1.500 TL, Bakırköy’de ise 2.250 TL”

Emlakjet'in ‘Yakınında Ara’ özelliği velilerin işini kolaylaştırıyor

Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet ’in sektöre getirdiği iki önemli yenilik olan “ Yakınında Ara ” ve “Çevrede Ne Var” özellikleri, bu dönemde karmaşık arama sürecini aileler için tek adıma indirerek hızlı, kolay ve keyifli bir konut arama deneyimi sunuyor.

Arama kutusuna istenilen okulun ya da hastane, metro durağı, AVM gibi merkezlerin ismini yazarak en yakın ilanlara ulaşmayı mümkün kılan “Yakınında Ara” sayesinde veliler, çocukları için hayal ettikleri okulun çevresindeki evlere kolayca ulaşabiliyor. “Çevrede Ne Var” özelliği ise ilan detay sayfasında gayrimenkule 1,5 kilometreye varan uzaklıktaki eğitim kurumlarını sergiliyor. Böylece aileler beğendikleri evin yakınında yer alan okullar hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabiliyor.


Emlakjet Haber - Nihal Yuvacan



0 Takipçi