Bakan Kurum: Eski Binalar 2050 Yılına Kadar Dönüştürülecek

BM İklim Zirvesi bağlamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak birçok görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyleyen Bakan Kurum, Projemiz kısaca 2030'a kadar yeni yapılacak binaların sıfır karbonlu binalar olması'' şeklinde konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin çevre konusunda hayata geçirdiği projelerle birçok ülkeden ileri konumda olduğunu ifade etti. Kurum, Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu kapsamında gerçekleşen İklim Zirvesi'ne katılmak için geldiği New York'ta açıklamalar yaptı. BM İklim Zirvesi bağlamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak birçok konuşma, konferans ve ikili görüşme yaptıklarını sözlerine ekleyen Kurum, zirve nedeniyle BM-Habitat ile 9 ana başlık altında iklimle ilgili gruplar meydana getirdiğini ifade etti. Bu grupta Türkiye'nin Kenya ile altyapı, ulaşım ve şehirler temasında eş öncü ülke görevini üstlendiğini söyleyen Kurum, şu ifadeleri kullandı: "Grup içerisinde buna ilişkin binaların sıfır karbonlu olması yönünde, ulaşım noktasında emisyonun en aza indirileceği bir proje çerçevesinde, bu noktada da yerel yönetimlerimizin iklim fonlarının finansmana erişimi noktasında çalışmalar yaptık. Projemiz kısaca 2030'a kadar yeni yapılacak binaların sıfır karbonlu binalar olması. 2050'ye kadar ise mevcut binaların bir şekilde dönüşümü. Ulaşım noktasında emisyonu azaltacak elektrikli otobüslerin, hızlı trenlerin, iki tekerlekli üç tekerlekli ulaşım araçlarının, bu noktada şehirlerde daha sık kullanılması noktasında çalışmamız oldu."

‘’Türkiye zirveye damga vurdu’’

Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması kapsamında hala ek-1 listesinde tutulduğunu kaydeden Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Onlar bize iklim fonu verseler de vermeseler de biz çevreyi doğayı korumak adına çalışmalarımızı yürüteceğiz' açıklamasında bulundu. Yeşil iklim fonu kapsamında 2014-2019 arasında tüm dünyada 2,4 milyar dolarlık projeye imza atıldığını söyleyen Kurum, oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla yaptıkları millet bahçeleri projesinin tek başına maliyetinin bu kadar olduğunu söyledi.

0 Takipçi