Bakan Kurum: Markalı Şehirler İnşa Edeceğiz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, iklim değişikliğinden kaynaklanan afetler nedeniyle Karadeniz Bölgesi’nden başlattıkları eylem planı çalışmasını Türkiye’nin yedi bölgesinin tamamında uygulamaya alacaklarını açıkladı. Kurum, geleceğin şehirlerinin ön tanıtımını yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, güçlü bir Türkiye olmanın yolunun sağlıklı ve kimlikli şehirlerden geçtiğini vurgulayarak, insan odaklı, kimlikli ve yaşanabilir şehirlerin oluşturulabilmesi için "Mekansal Strateji Planı" hazırladıklarını söyledi. Kurum, planı yaparken şehirleri çevresiyle, doğasıyla, tarihi dokusuyla, yerleşik nüfusuyla ve iktisadi yapısıyla bir bütün olarak ele aldıklarını belirtti. Para Dergisi'nde yer alan habere göre, kentsel dönüşüm ve iklim değişikliği projelerinin öncelikli gündem maddelerinden olduğunu ifade eden Kurum, kayıpların, acıların önüne geçebilmek için sel, heyelan, deprem gibi afetleri, sağlıksız yapılaşmayı bir arada değerlendirerek hem kentsel dönüşüm hem de iklim değişikliğine dair eylem planlan hazırladıklarım kaydetti. Kurum, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan afetler nedeniyle Karadeniz Bölgesi’nden başlattıkları eylem planı çalışmasını önümüzdeki dönemde Türkiye’nin yedi bölgesinin tamamında devreye alacaklarını açıkladı.

81 ilde millet bahçesi hayata geçirilecek

Bakan Kurum, bu yılın ikinci yarısında bakanlığın gündeminde kentsel dönüşüm ve iklim değişikliği projelerinin biraz daha öne çıkan konular olacağını belirterek, bu konular kapsamında acil ele alınması gereken bölgeler olduğunu söyledi. Kurum, onların plan ve projelendirme çalışmalarını tamamladıktan sonra projeleri hızlı bir şekilde hayata geçireceklerini açıkladı. 50 ilde, yaklaşık 32 milyon metrekarelik alanda yapılması planlanan 108 adet millet bahçesinin inşasının sürdüğünü dile getiren Kurum, 2023’e kadar 81 ilde 81 milyon metrekarelik alanda millet bahçeleri inşa edeceklerini bildirdi. Kurum, projeler tamamlandığında 3 bin kilometre bisiklet yolu, 3 bin kilometre yeşil yürüyüş yolu, 60 bin metrekare gürültü bariyeri olacağını belirtti.

1.5 milyon konut kentsel dönüşüme tabi olacak

Türkiye’nin en büyük çevre hareketi Sıfır Atık Seferberliği'nde önemli bir yol kat ettiklerini söyleyen Kurum, Haziran’da proje kapsamında Sıfır Atık Mavi Seferberliği'ni başlattıklarını anımsattı. Türkiye’nin su kaynakları açısından zengin bir ülke olduğunu dile getiren Kurum, denizlerin, su kaynaklarının, plajların, su kenarlarının temiz tutulması için vatandaşta bir farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını kaydetti. Kurum, önümüzdeki dönemde tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarının Sıfır Atık Projesi’ne dâhil olmalarını sağlamayı hedeflediklerini vurguladı. Mekânsal Strateji Planı’yla tüm illerin makro ve mikro düzeyde mekânsal planlamalarını hazırlayacaklarını belirten Kurum, kentsel dönüşümde yılda en az 300 bin konut olmak üzere 1 milyon 500 bin konutu dönüştürerek hasar ve kayıp riskini en aza indireceklerini, önümüzdeki dört yıl içerisinde 250 bin adet sosyal konut üretimini gerçekleştireceklerini ifade etti.Kurum, şehir hayatını kolaylaştırmak, kaynakları etkili ve verimli kullanmak için coğrafi bilgi sistemleri ve akıllı şehirler planlamalarını hayata geçireceklerini kaydetti. Çevre etiketi sistemini başlattıklarını açıklayan Kurum, “Bu sistem, ihraç edilen veya ithalat yoluyla piyasaya sunulan ürün ya da hizmetlerin çevreye duyarlı ve çevre dostu olduğunu gösteriyor. Bu sistemin önümüzdeki dönemde bütün sektörlerde yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz” dedi.

Şehirlerimizin 50 ile 100 yılını planlayacak şekilde projelerimizi hazırlıyoruz

0 Takipçi