Corona Virüs Kira Sözleşmelerini Nasıl Etkileyecek?

Corona virüs (Covid-19) tüm hızıyla dünyada ve ülkemizde gündem olarak yerini korumaya devam ederken kira sözleşmelerine etkileri de oldukça merak ediliyor. Peki Corona virüs kira sözleşmelerini nasıl etkileyecek?

Bursa Hakimiyet gazetesi yazarı Fatih Yıldırım bugünkü yazısında "Corona virüs ve kira sözleşmeleri" konusunu kaleme aldı. İşte Yıldırım'ın o yazısı...

Corona virüs (Covid-19) tüm hızıyla dünyada ve ülkemizde gündem olarak yerini korumaya devam ederken kira sözleşmelerine etkileri ise okurlarımızın merak konusunu oluşturmakta. Bu sebeple bu haftaki yazımda korona virüsünün kira sözleşmelerine etkilerini değerlendireceğim.

Bilindiği üzere İçişleri Bakanlığı tarafından çıkartılan Genelge ile çeşitli işletmelerin faaliyetleri geçici süre ile durdurulmuştu. Öte yandan yine yayınlanan başka bir Genelge ile 1/3/2020 tarihinden 30/6/2020 tarihine kadar işleyecek iş yeri kira bedelinin ödenememesi kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacağı hükmü düzenleme altına alınmıştır.

Peki bu durumda iş yeri sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu kira bedellerinin akıbeti ne olacak?

Borçlar Kanunu'na göre borcun ifası yani yerine getirilmesi borçlunun sorumlu tutulamayacağı sebeplerle güçleşir ise bu durumda kira borçlusu işletme sahibi kira sözleşmesinin uyarlanmasını veya sözleşmeden dönme hakkına sahip.

Bu noktada kiracı olan işletme sahibinin gecikmeksizin durumu kiraya verene ihtarla bildirmesi gerekiyor. Yine belirtmek gerekir ki söz konusu düzenlemeler iş yeri kapatılan kiracıların kira borcundan kurtulduğu anlamına gelmiyor.

Ev kiracıları için ise durum biraz farklı. Her ne kadar 30 Nisan 2020'ye kadar icra takipleri durduğu için icra takibine geçilemediyse de bu sürenin sonunda geriye dönük kira alacakları için icra takibi yapılabilir ve tahliye işlemi başlatılabilir.

0 Takipçi