Deprem haritası ve yönetmeliği bu yılın gündeminde

Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) başkanlığında toplandı. Yüksek Kurul’da görüşülen konulardan en önemli ikisi, Türkiye Deprem Haritası ve bu deprem haritasını esas alan Türkiye Deprem Yönetmeliği’nin yenilenmiş hali oldu. Bu yıl kullanılacak harita ve yönetmelik, yapılara yeni standartları da getirecek

Beklenen İstanbul depremi öncesi Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve hükümetin çalışmaları işbirliği içinde devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ve AFAD başkanlığında toplanan Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu’nda mevcut eylem planına ek kapsamlı bir eylem planının gerekliliğine dikkat çekildi; yeni Türkiye Deprem Haritası ve Türkiye Deprem Yönetmeliği’nin yenilenmiş hâli kurulla paylaşıldı.

Deprem haritasıyla Türkiye, parsel parsel incelenebilecek

Yüksek Kurul’da görüşülen konulardan en önemli ikisi, Türkiye Deprem Haritası ve bu deprem haritasını da esas alan Türkiye Deprem Yönetmeliği’nin yenilenmiş hali oldu. Recep Akdağ’In kurula takdim ettiği ve görüşlerini aldığı deprem haritası ve yönetmeliği yakında Türkiye’de kullanılacak.

Deprem haritası hakkında bilgi veren Akdağ, bunun teknolojinin en son imkanlarının kullanılmasıyla hazırlanmış çok detaylı ve parsele kadar girebilen bir harita olduğunu belirtti. Deprem haritasıyla belediye ve mühendislerin işinin kolaylaşacağını belirten Akdağ; bu dokümanla il il, ilçe ilçe her bölgenin kaçıncı deprem bölgesi olduğunun görülebileceğini paylaştı.

Yeni yönetmelik, yapılara yeni standartları da getirecek

Deprem yönetmeliğine de değinen Akdağ, yönetmelikte yer alan sismik izolatör hususuna da değindi. Deprem anında binanın yalnızca yatay ve hasar almayacağı bir hareket yapmasını sağlayan bu sistemle ilgili yeni özellikler yönetmelikte ortaya konuyor. Akdağ ayrıca, özellikle yüksek katlı, ahşap, basit binalar ve hafif çelik yapılar için yeni kuralların da geldiğini aktardı. Akdağ ayrıca deprem anında ve sonrasında yaşanabilecek su baskınları ve heyelanların kurulun yanı sıra 2018’de de gündemde olacağını belirtti.

2023’e kadar sürecek bir eylem planı gerekli

Kurulda konuşan Akdağ, ellerinde müdahaleyle ilgili iyi hazırlanmış bir eylem planı olduğunu söyledi. Akdağ, Türkiye’de afet yaklaşımının stratejisinin belirlenmesi, riski azaltma, müdahale ve iyileştirme için 2018 ve 2023 yıllarını kapsayacak yeni bir eylem planının gerekliliğine ve bu plan için çalışmaların sürdüğüne dikkat çekti.

Başbakan Yardımcısı Akdağ'ın başkanlığındaki Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu toplantısına, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Karabay, Milli Savunma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık ile bakanlıklardan diğer yetkililer katıldı.

Emlakjet Haber

0 Takipçi