Doğalgaz, pek çok evin ve işyerinin sıcak su ve ısınma gibi ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaktadır. Özellikle büyük şehirlerde oldukça fazla kullanılan doğalgaz küçük yerleşim bölgelerin de artmaya başladı. Dolayısıyla devamlı olarak doğalgaz abonelik nasıl yapılır, gerekli evraklar nelerdir? Gibi araştırmalar yapılıyor. Ev sahibi olanlar ve yeni ev alanlar veya kiraya çıkacak bireyler oturacakları evde doğalgaz varsa ilk olarak abonelik yaptırmalıdır. Doğalgaz aboneliği yaptırmak isteyen kişiler, e-devlet üzerinden de bu uygulamayı rahatlıkla yapabilirler. İlk kez abonelik yaptıracak kişilerin iç tesisat için projelendirme yaptırması önemlidir. Daha sonra doğalgaz servis kutusu bağlanmalıdır. Doğalgaz abonelik nasıl yapılır? Gerekli evraklar nelerdir? Gibi merak ettiğiniz bütün bilgileri sizler için araştırdık. Bu yazımızda, doğalgaz abonelik süreci ile ilgili bütün sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz.
Doğalgaz abonelik işlemlerini yapmak için öncelikle bulunduğunuz bölgedeki doğalgaz dağıtım şirketiyle iletişime geçmeniz gerekir. Eğer binanızda henüz doğalgaz bağlantısı yoksa önce doğalgaz şebekesinin bağlanması için bir bağlantı sözleşmesi yapılmalı ve ardından iç tesisat projesi hazırlanmalıdır. Eğer bina zaten doğalgaz hattına bağlıysa abonelik işlemlerini e-devlet üzerinden ya da doğrudan doğalgaz şirketlerinin şubelerine giderek yapabilirsiniz.
Doğalgaz aboneliği açtırma başvurusu için konutlar; kimlik, tapu ya da kira kontratı gibi temel belgelere ihtiyaç duyar. İşyeri aboneliklerinde ise; ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri ve vergi levhası gibi ek belgeler talep edilir. İşlemler tamamlandıktan sonra 2-4 iş günü içerisinde doğalgaz hizmeti aktif hale gelir ve kullanıma başlanabilir. Yeni Taşınanlar İnternetten Hangi Faturalarını Taşıyabilir?
Doğalgaz abonelik başvurusu yapmak için gerekli belgeler oldukça basit. Konut aboneliği için başvuruyorsanız, yanınızda kimliğinizin yanı sıra tapu ya da kiracıysanız kira kontratınızın bir fotokopisini bulundurmanız yeterli olacaktır. Ayrıca doğalgaz tesisat numaranız da lazım olacak. Bu numarayı binanızın sayaç veya tesisatından öğrenebilirsiniz.
İşyeri için doğalgaz abonelik açma işlemi yaptıracaksanız, evraklar biraz daha detaylı olabilir. Kimliğin yanı sıra, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası fotokopisi ve imza sirküleri gibi belgeleri de sunmanız gerekecek. Ayrıca, tapu ya da kira kontratınızın bir fotokopisini ve işyerinin kaşesini de unutmamalısınız.
Konut Aboneliği İçin Gerekli Belgeler:
· Kimlik (T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı)
· Tapu fotokopisi ya da kiracıysanız kira kontratı fotokopisi
· Doğalgaz tesisat numarası
İşyeri Aboneliği İçin Gerekli Belgeler:
· Kimlik (T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı)
· Doğalgaz tesisat numarası
· Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
· Vergi levhası fotokopisi
· İmza sirküleri ve yetki belgesi fotokopisi
· Tapu ya da kira kontratı fotokopisi
· İşyerine ait kaşe
Bu belgeleri hazırladıktan sonra, doğalgaz aboneliği işlemlerinizi ilgili doğalgaz dağıtım şirketi ya da e-devlet üzerinden başlatabilirsiniz. İşlemler genelde hızlı ilerliyor, birkaç gün içinde doğalgazınız açılacaktır.
Evinize ilk kez doğalgaz bağlatmak istiyorsanız, doğalgaz aboneliği nasıl yapılır ? Merak ediyor olabilirsiniz. Gelin, adım adım ilerleyerek bu süreci kolayca tamamlamanıza yardımcı olalım:
· Doğalgaz Dağıtım Şirketiyle İletişim: Bölgenizde hizmet veren doğalgaz dağıtım şirketine başvurmalısınız. Bu başvuruyu online ya da doğrudan şubeye giderek yapabilirsiniz.
· Doğalgaz Bağlantı Sözleşmesi: Bağlantı için gerekli sözleşmeyi yapmalısınız. Şirket, binanızda doğalgaz hattı yoksa önce bir iç tesisat projesi hazırlayacaktır.
· Servis Kutusu Bağlantısı: Eğer binanızda doğalgaz servis kutusu yoksa, dağıtım şirketi bu bağlantıyı yapar.
· Proje Onayı ve İç Tesisat Kurulumu: Projeniz onaylandıktan sonra, yetkili firmalar tarafından iç tesisat kurulumu gerçekleştirilir.
· Gaz Açma Randevusu: Tüm işlemler tamamlandığında, dağıtım şirketinden gaz açma randevusu alarak son kontrolleri yaptırabilirsiniz.
Bu adımları takip ederek doğalgaz abonelik alma sürecini güvenli ve hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz!
Kiracı doğalgaz aboneliği başvurusu yapmak için aşağıda yer alan maddelere göz atabilirsiniz:
· Oturduğunuz evin doğalgaz tesisatı hazır mı diye kontrol etmelisiniz.
· Doğalgaz bağlantısı varsa, doğrudan abonelik başvurusuna geçebilirsiniz.
· Başvuru için ihtiyacınız olan belgeler ise kimliğiniz ve kira sözleşmesinin bir kopyasıdır.
· Kiracı doğal gaz aboneliği için gerekli evraklar ile bulunduğunuz bölgedeki doğalgaz dağıtım şirketine giderek başvurunuzu yapabilirsiniz.
· Alternatif olarak e-devlet doğalgaz abonelik işlemleri üzerinden de başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
· E-devlet ile giriş yaparak doğalgaz abonelik işlemleri sayfasına gidip gerekli bilgileri doldurmanız yeterli olacaktır.
Başvuru sonrası, doğalgaz açılışı genellikle 2 ila 4 iş günü içerisinde yapılır. Doğalgaz kullanımı başladığında, sözleşme kapsamında her ay düzenli olarak fatura ödemeleriniz devam eder. Kapatma işlemi gerektiğinde ise yine doğalgaz dağıtım şirketine başvurarak sözleşmenizi sonlandırabilir, doğalgaz abonelik iptali gerçekleştirebilirsiniz.
Doğalgaz aboneliği yaptırırken belirli bir ücret ödemeniz gerekir. Öncelikli olarak, güvence bedeli adı verilen bir doğalgaz abonelik ücreti karşınıza çıkar. Bu bedel, doğalgaz kullanımında güvence olarak alınır ve konut ya da işyeri gibi farklı abonelik türlerine göre değişir. Konutlar için kullanılacak cihazların tipine göre hesaplanır. Sadece ocak için doğalgaz kullanıyorsanız ödemeniz gereken bedel daha düşük olur. Ancak kombi ve ocak birlikte kullanılıyorsa bu tutar artar.
Bunun dışında abone bağlantı bedeli adı altında da bir ödeme yapmanız gerekebilir. Doğalgaz hattının evinize bağlanmasıyla ilgilidir. Eğer bölgenizde doğalgaz bağlantısı zaten mevcutsa bu bedeli ödemenize gerek kalmaz. Doğalgaz aboneliği ne kadar ? Sorusu, doğalgaz dağıtım şirketinin belirlediği tarife ve güncel fiyatları üzerinden değerlendirilmelidir. Güvence bedeli sözleşme iptalinde geri alınabilir.
Doğalgaz aboneliği iptali istediğinizde, birkaç basit adım izleyerek işlemi tamamlayabilirsiniz:
· Aboneliğinizi iptal etmek için bulunduğunuz bölgedeki doğalgaz dağıtım şirketine başvurmanız gerekiyor.
· Başvuruyu doğrudan şubeye giderek yapabileceğiniz gibi, e-devlet üzerinden online olarak da gerçekleştirebilirsiniz.
· Başvuru sırasında nüfus cüzdanınızı ve tesisat numaranızı yanınızda bulundurmanız önemli.
· E-devlet doğalgaz aboneliği üzerinden işlem yapıyorsanız, doğalgaz hizmet sağlayıcınızın sunduğu e-hizmetler kısmından iptal işlemini seçebilirsiniz.
· Başvurunuzu tamamladıktan sonra, dağıtım şirketi doğalgaz sayacınızı okumak için bir ekip gönderir.
· Sayacınız okunduktan sonra, varsa depozitonuz ve kullanılmayan doğalgaz miktarına göre hesaplanan ücret iadesi tarafınıza yapılır.
Bu işlem birkaç iş günü içinde sonuçlanır ve süreç sorunsuz şekilde tamamlanır.
Doğalgaz aboneliği için artık şubeye gitmeden, online başvuru yaparak işlemlerinizi kolayca halledebilirsiniz. Online başvuru ve dijital kaynakları değerlendirelim:
· E-devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapmanız gerekiyor.
· Giriş yaptıktan sonra, arama bölümüne doğalgaz yeni abonelik yazarak ilgili sayfaya yönlendiriliyorsunuz.
· Hizmet almak istediğiniz ili seçip doğalgaz dağıtım şirketinizin sunduğu hizmetleri görebiliyorsunuz.
· Buradan bireysel abonelik başvurusu bölümüne girerek sizden istenen bilgileri doldurmanız gerekiyor.
· Formu doldurup onayladığınızda başvurunuz alınmış oluyor.
· Belgeleriniz de dijital ortamda yüklendikten sonra doğalgaz aboneliğiniz onaylanıyor.
Tüm işlemler birkaç dakikada tamamlanabiliyor ve doğalgazınız 2-4 iş günü içinde açılıyor. Bu dijital imkanlar sayesinde artık uzun kuyruklarda beklemeden, hızlıca doğalgaz başvurunuzu yapabilirsiniz!