Emlak vergisi artışına % 50 sınırı Meclis’ten geçti

Belediyelerin 4 yılda bir hesaplanan emlak vergisinde astronomik artışlara Meclis dur dedi. Yeniden değerleme oranının yüzde 50 fazlasının geçilemeyeceği, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda değişiklik yapan tasarıda kabul edildi

Emlak Vergisi Kanunu uyarınca 4 yılda bir hesaplanan emlak vergisi oranlarında 2018 yılı için öngörülen bedellerin eskiye oranla 4- 5 katına çıkması, bazı belediyelerin özellikle mega projelere yakın lokasyonlarda astronomik değer artışlarına gitmesiyle yapılan itirazlar, hükümet kanadında kabul gördü. Yeniden değerleme oranının yüzde 50 fazlasının geçilemeyeceği, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda değişiklik yapan tasarıda kabul edildi.

Buna göre, takdir komisyonlarınca 2017'de 2018 için takdir edilen asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin 2017 için uygulanan birim değerlerinin yüzde 50'sinden fazlasını aşması durumunda, 2018'e ilişkin bina ve arazi vergi değerlerinin hesabında, 2017 yılı için uygulanan asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin sadece yüzde 50 fazlası esas alınacak. 2019, 2020, 2021 yıllarında bina ve arazi vergisi matrahları ile asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri, bu şekilde belirlenen değerler üzerinden hesaplanacak. Emlak vergisi değeri veya asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri esas alınarak uygulanan vergi, harç, diğer mali yükümlülükler için de bu değerler dikkate alınacak.

Emlak vergisi artışında % 50 sınırı ne demek?

Emlak vergisine getirilecek sınırlamada, emlak vergi değeri esas alınacak ve bir önceki emlak vergi değerinin yüzde 50’si geçilemeyecek. Belediye fazladan belirlese bile emlak vergisi hesaplanırken yasal tavan esas olacak. Örnek olarak; 2017 yılında metrekarede fiyat 1.500 lira. 2018 yılı için uygulanacak emlak vergi değeri 1.500 liranın yüzde 50’sinden fazla olamayacak. Bu durumda yeni değer, en fazla 2.250 lira olacak. Torba tasarıyla yapılacak düzenlemeye göre belediye komisyonu 2.250 liradan daha fazla bir değer belirlemişse örneğin 10 bin lira belirlemişse 2018 yılında ödenecek emlak vergisi hesabında komisyonun belirlediği 10 bin lira değil, yasal sınır olan 2.250 lira; yani yüzde 50 arttırılmış tutar uygulanacak.

Vergilerin gerçek değerden alınması, kayıtdışılığa engel

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye'de kayıtdışı ekonomiyle mücadelenin en kritik konularından birinin gayrimenkul sektörünün vergilendirilmesi ve varlıkların gerçek değerleri üzerinden vergiye konu edilmesi olduğunu belirtti. Ağbal, bunun iki yolu bulunduğunu ifade ederek, yasal düzenleme ve uygulamada denetlenme boyutu olduğunu kaydetti.

Emlakjet Haber

0 Takipçi