Enerji Kimlik Belgesi Zorunluluğu 1 Ocak İtibariyle Başladı

Enerji kimlik belgesi zorunluluğu 1 Ocak itibariyle başladı! Enerji kimlik belgesi zorunluluğu 1 Ocak itibariyle başladı.

Türkiye genelinde bulunan toplam 8 milyon yapıyı yakından ilgilendiren enerji kimlik belgesi zorunluluğu 1 Ocak itibariyle başladı. Daire başı enerji kimlik belgesi bedelleri genellikle 20 TL ile 50 TL arasında değişiyor. Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile her binanın alması gereken ve enerji tüketimi değerlerini gösteren yasal bir belge olma özelliğine sahip olan Enerji Kimlik Belgesi zorunlu oldu. Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, 3 sene önce uygulanması planlanan düzenleme ertelemelerden sonra 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Enerji Kimlik Belgesi, binanın ısıtma, soğutma, havalandırma, sıcak su için senelik ne kadar enerji harcadığını gösteren bir belge olarak belirtiliyor. Ocak ayı itibariyle 2011 öncesi yapıları da kapsayacak. Enerji kimlik belgesi sınıflandırması A'dan G'ye kadar yapılırken, en yüksek seviye olan A, en yüksek verimi gösterirken; G ise en düşük verim seviyesini gösteriyor.

Toplu başvuru yapılıyor

Enerji kimlik belgesi daireye değil yapının tamamına düzenlenmesinden kaynaklı toplu başvuruyu yönetici veya yetkilendirilmiş bir isim ile bina sahipleri de yapabiliyor. İşin başvuru tarafında da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketleri bulunuyor. Buralara yapılacak başvurular üzerinden maksimum bir gün içinde belge almak mümkün. Bina bazında düzenlenen enerji belgesi için genellikle tüm daireler üzerinden fiyat hesaplamaları gerçekleştiriliyor. Enerji kimlik belgesi fiyatlarını, yapının büyüklüğü, adedi ve benzerlikleri etkiliyor. Bu detaylar göz önünde bulundurulduğunda enerji kimlik belgesi fiyatı, bina başı 200 liradan başlarken bu rakam büyüklüklere göre artış gösteriyor. Bu durumda daire başı enerji kimlik belgesi bedelleri genellikle 20 lira ile 50 lira arasında değişiyor. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Enerji Kimlik Belgesi bulunmayan binaların alım, satım ve kiralama süreçlerine ilişkin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından da bir açıklama geldi. Yapılan bu açıklamaya göre, alım ve satımlarda tapu işlemleri aşamasında enerji kimlik belgesinin ibrazı aranmayacak ve tarafların beyanları ile işlem yapılabilecek.

0 Takipçi