Gayrimenkul işlemleri saniyeler içinde bitebilir mi?

Blockchain, daha çok bitcoin gibi kripto ödeme sistemleri bazında bilinse de, teknolojisi aracıya ihtiyaç duymadan yaşanan ödeme özgürlüğü getiriyor. Uzmanlar, banka, sigorta şirketi, gayrimenkul danışmanı, tapu dairesi gibi kurumlardan elde edilen bilgiler blockchain sistemine entegre edilirse, uzun bürokratik işlemlere tabi olan gayrimenkul işlemlerinin saniyeler içinde gerçekleşebileceğini söylüyor

Gayrimenkul İçin Strateji Platformu ( GİSP ) tarafından düzenlenen ‘Blockchain Gayrimenkul Sektörünü Nasıl Etkileyecek?’ konulu yuvarlak masa toplantısında, Blockchain sisteminin gayrimenkul sektörüne getireceği yenilikler ve bitcoin, etherium, ripple benzeri kripto ödeme sistemlerinin sektörü nasıl etkileyeceği tartışıldı.

Blockchain teknolojisi, istediğiniz zaman dünyanın istediğiniz bir yerine aracıya gerek duymadan para gönderebilmenize imkan tanıyarak ‘ödeme özgürlüğü’ veriyor. Yani banka, tatil, EFT sınırı ve mesai engellerine takılmadan tüm ülke paralarına çevrilebilerek kullanılabilen bir eletronik cüzdan. Blockchain sisteminin bugün daha çok bitcoin gibi kripto ödeme sistemleri bazında bilinse de aslında bunun çok ötesinde bir sistem olduğunu belirten T90 Blockchain Consortium Genel Müdürü Bünyamin Emeç, “Anlık veri akışı sağladığı için aracıları ortadan kaldıran, kesintiye uğraması imkansız ve devletler üstü olması sebebiyle, gayrimenkul gibi datanın büyük önem taşıdığı bir sektörü değiştirmesi kaçınılmaz” dedi.

Bürokratik işlemler ortadan kalkıyor

Sistemi tek bir sunucunun olmadığı, bağlı olan her birimin sunucu görevi gördüğü devasa bir ağ sistemi olarak tanımlayan BTC Türk Genel Müdürü Alphan Göğüş ise Londra’da bitcoin vasıtasıyla gayrimenkul satış larının gerçekleştiğini hatırlattı. International Blockchain Emlak Organizasyonu Avukatı Sima Baktaş’ın konuya dair tespitleri ise, sektöre yeni bir bakış açısı getirecek nitelikte... Baktaş, “Blockchain sistemi gelecekte birçok aracıyı ortadan kaldıracak, gayrimenkul sektörüne baktığımızda, banka, sigorta şirketi, gayrimenkul danışmanı, tapu dairesi, belediye vs. birçok kurumla ilişkide olan bir sektör görüyoruz, eğer bu kurumlardan elde edilen bilgiler blockchain sistemine entegre edilirse, uzun bürokratik işlemlere tabi olan gayrimenkul işlemleri saniyeler içinde gerçekleşebilir” değerlendirmesini yaptı.

Tapu sistemini kökünden değiştirecek!

Sistem gayrimenkul sektörüne entegre edildiğinde tapu sisteminin kökünden değişebileceğini kaydeden GİSP Başkanı ve Şehir Plancısı Hakan Gümüş; “Bu nedenle blockchain teknolojisine Türkiye’nin hızlıca adapte olması faydalıdır. Akıllı kontratlar vasıtasıyla herhangi bir aracıya gerek kalmadan hızlı ve güvenli işlem yapılabileceği için kamu sistemlerinin bu teknolojiye uyumlu hale getirilmesi gerekir. GİSP, gayrimenkul ve teknoloji konusunda öncü çalışmalarına devam edecek” dedi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi