Gayrimenkulde en yüksek kredi notu Nef’in oldu!

Nef’in uluslararası kredi derecelendirme notu iki kademe birden artarak, “yüksek derece yatırım yapılabilir” seviyesinin en üst notu olan A+’ya ulaştı. 14 proje ile son 3 yılın en fazla konut teslim eden firması olan ve ilk 5 ayda cirosunu % 50'den fazla büyüten Nef, böylece Türkiye’de gayrimenkul sektöründe bir şirketin aldığı en yüksek kredi notunu aldı. Yenilikçilik ve hedeflerin üzerinde satış, sonuçta etkili oldu

Gayrimenkul sektöründe satışlar son dönemde vergi ve faiz indirimleri ve markalı konut projelerinde başlayan % 20 indirim kampanyalarıyla hareketlenme eğilimi gösterirken, bu dönemde hedef kitlesine en doğru şekilde ulaşan proje ve firmaların gösterdiği başarı, sektöre moral oluyor.

Markalı konut sektörünün 2009 yılından bu yana “24 odalı 1+1 ev” konseptini taşıyan Foldhome sistemiyle tanıdığı, 1,3 milyar TL’lik ciro ile aldığı Türkiye’nin en çok satış yapan şirketi ünvanını ise son 3 yıldır koruyan Nef’in uluslararası kredi derecelendirme notu iki kademe birden artarak, “yüksek derece yatırım yapılabilir” seviyesinin en üst notu olan A+’ya ulaştı. Bu not, bugüne kadar Türkiye’de gayrimenkul-inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir şirkete verilen en yüksek kredi notu oldu.

JCR: ‘Hedeflerin üzerinde satış performansı gösterdi’

Uluslararası kredi kuruluşu Japon Credit Ratings’ten (JCR) yapılan açıklamada, “Timur Gayrimenkul, güçlü bir bilinirliğine ulaşan Nef markası altında konut, rezidans, süit, ofis, dükkan ve yazlık evler gibi yenilikçi ve ihtiyaç odaklı projeler geliştiriyor” denildi. Not artırımına gerekçe olarak Nef’in 2017’de satış hedeflerini gerçekleştirdiğine, 2018’in ilk çeyreğinde de hedeflerin çok üzerinde bir satış performansı gösterdiğine dikkat çekildi.

5 bine yakın konutu teslim etti

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, not artırımına ilişkin, “Notumuz 2015’te BB yatırım yapılabilir seviyedeydi. 2016’da B oldu. 2017’de ise A- yükseldi, bu yıl A+ notunu aldık. İki basamak birden artış çok zordur, hele böylesine zor bir dönemde. Bu bizim için tarihi bir başarı olduğu kadar sektör için de umut verici bir gelişme” diye konuştu. Son üç yılda 14 proje teslim ettiklerini belirten Timur, “Son 2,5 yılın en fazla konut teslimi yapan sektör firmasıyız. Toplamda baktığınızda yaklaşık 5 bine yakın konut teslimi gerçekleştirdik. Her dönem bilançomuzda minimum 200 küsur milyon net nakit durur. Aslında bu kredi notu da onu gösteriyor, şirketin iki yıl içinde beş yıl içindeki bozulma riskini sana puanlıyor” değerlendirmesini yaptı.

Nef’in cirosu ilk 5 ayda % 50'den fazla büyüdü

Gayrimenkulde en yüksek kredi notu Nef’in oldu!
Nef Bahçelievler


2018’i Nef olarak oldukça iyi geçirdiklerini söyleyen Erden Timur, şu anda 4 tane projelerinin satışta olduğunu, projeleri belli bir noktaya geldikten sonra başka bir projeye başladıklarını kaydetti. Timur, “Nef olarak biz Mayıs sonu itibariyle 814 milyon liralık sözleşmeli satış yaptık. Geçen senenin aynı dönemine göre ciroda % 50'den fazla büyüdük. Satışların yüzde 60’ından fazlası oturumluk. Şu an Nef Bahçelievler , İŞ GYO ile yaptığımız İnistanbul Topkapı projesi, daha lansmanı yapılmayan Nef Kandilli, yine yeni etap lansmanına hazırlandığımız Nef Çekmeköy projelerimizi görenler oturum amaçlı daha çok tercih ediyorlar” dedi.

‘Satışlarımızın % 78’i senetli, % 13’ü banka kredili’

Konut satışında Nef olarak senetli satış oranının yüzde 77.9 olduğuna da dikkat çeken Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, “Biz bu yıl satışlarımızın yüzde 12.87’sini banka kredili, yüzde 9.5’ini peşin, yüzde 77.9’unu da senetli satış olarak gerçekleştirdik. Geçen sene senetli satış oranımız yüzde 79.6’ydı. Satışların ortalama vadesi de 2018 ilk dört ayında 11.9 ay seviyelerinde. Yani senetli satışların ortalama vadesi 12 ay diyebilirim. Bu da 24 ay sıralı vade anlamına geliyor. Bir kısım 15 ayda ödüyor bir kısım 30 ayda ödüyor. Bankaların en beğendiği ürün senet. Çünkü ciddi bir teminat, hem de likit. Bizim 70 bin küsur senedimiz var. Ortalama bir bankanın konut kredisi hacmi kadar, hatta kimisinden daha fazla mortgage müşterimiz var diyebilirim” ifadelerini kullandı.

‘Konutta % 20 indirim kampanyası ilgiyle uzayabilir’

Sektörde başlayan “Yüzde 20 indirim ve yüzde 0.98’lik faiz” kampanyasının da konut satışlarını canlandırdığına dikkat çeken Timur, şöyle devam etti: “Şimdi zaten konut fiyatları artmıyor. Seçimden sonra da piyasanın açılabileceği ihtimalini görenler “Biz en iyisi bu fırsatı kaçırmayalım” diyorlar. Kampanyada geçen sürede 2 bin adetlik satış olmuş galiba. Beklenti 15 Haziran’a kadar 9 milyar liralık satış. Ortalamaya baktığımızda 800 bin TL’den yaklaşık 11 bin adet konut ediyor. 41 firma katılmıştı. Bu da firma başına günde 7-8 satış anlamına geliyor ki kampanyaya katılan firma sayısı 60’a yükseldi bildiğim kadarıyla.” Timur ilginin devam etmesi durumunda kampanya süresinin uzayabileceğini sözlerine ekledi.

'Konut döviz bazında hiç bu kadar uygun olmamıştı'

Sektörde durgunluk tartışmalarının olduğu böylesi bir dönemde yabancıların konut almak için Türkiye’ye geldiğine de dikkat çeken Erden Timur, “Türkiye’de konut, döviz bazında hiç bu kadar uygun olmamıştı. O yüzden yabancıların yoğun bir ilgisi olduğunu çok net olarak söyleyebilirim. Yerliye satışta bir miktar yavaşlama yaşanıyor olabilir. Fakat yabancıya satışta yüzde 30’luk bir artış var” ifadelerini kullandı.

Konut sektörüne girdiğinden bu yana en ucuz arsa döneminin de yaşandığını vurgulayan Timur, “Kaynak anlamında sadece bireylerin değil kurumların da ihtiyaçları oluyor. Dolayısıyla kimisi de arsasını satarak bu kaynak oluşturma ihtiyacını gideriyor. Bu nedenle arsalar uygun hale geldi. Hatta Avrupalı ortaklarımız bu ucuzluk nedeniyle bize ‘Yeni ortak projelere başlayalım’ diyor. Bu dönemi ben sat-pişman ol dönemi olarak yorumluyorum” dedi.

Tahvil ihraç edebilen tek gayrimenkul şirketi

4 yıldır tahvil piyasasında olduklarını kaydeden Timur, “Tahvil ihraç edebilen tek gayrimenkul şirketiyiz. İlk tahvil ihracına çıkarken 225 milyon lirayla çıktık, sonrasında bunu 100 milyon liraya indirdik. Tahvil ihraç ederken, bu rakamı düşürerek ihraca devam edebilen ender şirketlerden biriyiz. Seçim sonrasında belki ağustos eylülde tekrar tahvil ihracı yapacağız. Tahvillerimiz yıllık yüzde 20 gelir getiriyor” dedi.


0 Takipçi