Haksızlığa uğrayan alıcı için 3 kritik çözüm!

Tüketiciler müteahhitlerin mevzuata aykırı işlemlerine karşı, 3.610 TL ve üzerine malolan uyuşmazlıklar için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na, tüketici mahkemelerine ve tüketici hakem heyetlerine başvurabiliyor. Tüketici hakem heyetleri ise, bilirkişi ücretleri başvuran tüketiciden alınmadığı için daha ekonomik

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve bu Kanun’a göre çıkartılan Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik ile müteahhidin iflası veya başka bir nedenle inşaatı tamamlayamaması nedeniyle mağduriyetinin önlenmesi hedefleniyor. Hergüner Bilgen Özeke Avukatlık Ortaklığı’nın gayrimenkul hukuku alanında uzman ortağı Serkan Gül, yasayla brüt alan üzerinden satış yapılması ve yüksek vade farkı konulması gibi tüketiciyi yanıltacak bazı uygulamaların önüne geçilmek istendiğini ifade etti. Gül, “Müteahhitlerin ön bilgilendirme formu gibi bazı konularda, yeni getirilen düzenlemelere uygun hareket etmesine rağmen teminat gibi konularda henüz mevzuattaki uygulamaya geçilmediğini gözlemliyoruz” dedi.

Tüketicilerin haksız uygulamalara karşı başvurabileceği yolların idari (Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na şikayet) ve adli (tüketici mahkemeleri ve hakem heyetleri) olarak ikiye ayrıldığını söyleyen Gül, bu yolları Emlakjet okuyucuları için şöyle anlattı:

1- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na başvuru imkanı

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca, ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, mal veya hizmet sunulan her yerde denetleme inceleme ve araştırma yapma yetkisine sahiptirler. Müteahhit tarafından mevzuata aykırı bir uygulamaya maruz bırakılan tüketici, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na şikayette bulunabilir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yapacağı denetim sonucunda mevzuata aykırılık tespit edilmesi halinde, Kanunun 77. maddesi uyarınca müteahhit hakkında idari para cezası verilebilecektir.

2- Tüketici hakem heyetine başvuru imkanı

• Tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıkların çözümü amacıyla, il ve bazı ilçe merkezlerinde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan en az bir tüketici hakem heyeti bulunmaktadır. Tüketici hakem heyetlerine zorunlu şekilde başvurulabilecek konular bakımından büyükşehirlerde uyuşmazlığa konu değerin üst limiti (konutta davacı olanın ödediği ücret) 3.610 TL olarak belirlenmiştir. Buna göre, konusu 3.610 TL ve daha fazla değerde olan uyuşmazlıklar tüketici hakem heyetleri önüne getirilemeyecektir.

• Tüketici hakem heyetlerine başvurulması harçtan muaf bir işlemdir ve tüketici hakem heyetince görevlendirilebilecek bilirkişi ücretleri de ilgili ticaret il müdürlüğünce karşılanmaktadır. Bilirkişi ücretlerinin başvuran tüketiciden alınmaması bakımından tüketici hakem heyetleri, tüketici mahkemelerine nazaran tüketiciye ekonomik avantaj da sağlamaktadır.

• Tüketici hakem heyeti kararına, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde, ilgili tüketici hakem heyetinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine, taraflarca itirazda bulunulabilir. İtirazda bulunulması, (mahkeme tarafından ihtiyati tedbir kararı verilmediği müddetçe) tüketici hakem heyeti kararının icra olunmasına engel değildir. Tüketici mahkemesinin, kendisine yapılan itiraz üzerine vereceği karar kesindir.

• Tüketici hakem heyetinin tüketici aleyhine karar vermesi halinde, tebligat ve bilirkişi ücretleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca karşılanır.

3- Tüketici mahkemesinde dava açılması

Tüketici tarafından, müteahhidin mevzuata aykırı işlemlerine karşı, 3.610 TL ve üzeri değerdeki uyuşmazlıklar için tüketici mahkemesinde dava açılabilecektir. Tüketici, davanın açılmasına ilişkin doğacak harçlardan muaftır.

Değeri 3.610 TL ve üzeri hangi uyuşmazlıklarda başvurabilirsiniz?

Konutta davacı olana 3.610 TL ve üzerine malolan uyuşmazlıklar kapsamına çok fazla sayıda konu girebilir. Hergüner Bilgen Özeke Avukatlık Ortaklığı’nın gayrimenkul hukuku uzmanı ortağı Serkan Gül’ün verdiği bilgiye göre, yüklenicinin teslim ettiği üründeki eksik ve hatanın onarılmasının maliyeti bu tutarı geçiyorsa konu ne olursa olsun bu uygulamanın kapsamına giriyor. Gül, “Örneğin daireyi satın aldınız, yüklenici mutfakta ankastre ürünler taahhüt etmiş ama bunlar mevcut değil veya taahhüt ettiği marka kullanmamış. Gerekli mercilere başvurabilirsiniz. Teslim edilen dairede kullanılan armatür, fayans, elektrik armatürleri, boya/badana hataları dahil kullanımı engelleyen her türlü imalat hataları da buna dahil” dedi.

Emlakjet Haber - Nihal Yuvacan

0 Takipçi