İşte 10 maddede hükümetin 'konut seferberliği'

Hükümetin ilk evini alacak dar gelirli vatandaşlara destek için başlattığı konut seferberliği, 10 madde hâlinde açıklandı. Seferberlik kapsamında devlet desteği 20.000 TL’ye çıkacak. Ev almak isteyenlerle bankalar arasında imzalanacak sözleşmelerde konut kredisi için faiz oranları daha düşük tutulacak, vergi teşviği de vatandaşlara destek olacak

Hükûmet, özellikle nüfus artış hızı ve konut fiyatlarının yüksek olduğu şehirlerde dar gelirli vatandaşların ilk evini alabilmeleri için 10 maddelik bir ajanda oluşturdu. 10 maddeden beşi, Konut Hesabı Sistemi’ne getirilen yenilikleri kapsıyor. Vatandaşların konut almak için yaptığı birikime devletin katkıda bulunduğu Konut Hesabı Sistemi ’nde geçtiğimiz yıl beklenen katılım elde edilemeyince programda düzenlemelere gidilmiş, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de katkı oranının artacağını, Almanya modelinin esas alınacağını açıklamıştı.

Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre hükûmetin dar gelirliyi ev sahibi yapmak için oluşturduğu plan, 10 maddede toplanıyor. Bu 10 madde hükûmetin “konut seferberliği” olarak adlandırılıyor.

1- Dar gelirlilerin konut edinmesi sağlanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Aile, Sosyal Politikalar Bakanlığı ve TOKİ gibi kurumlar dar gelir gruplarına yönelik konut üretimi üzerine eğilecek. Şehir şehir nüfus artışı dikkate alınacak ve özellikle İstanbul başta olmak üzere pek çok şehirde dar gelirli kesimin konut edinmesi sağlanacak.

2- Konut alırken devlet desteği artıyor

Konut Hesabı Sistemi ekonomi paketi kapsamında yeniden ele alınıyor. Konut Hesabı Sistemi ile ilk kez ev sahibi olacak vatandaşların eski sisteme kıyasla daha fazla devlet desteği alması hedefleniyor.

3- Hesap sahibi kişinin tapusu olmamalı

Konut Hesabı Sistemi’nde konut hesabı açıp tasarruf etmek gerekiyor. Ancak hesap sahibi kişinin tamamı kendi üzerine olan bir tapusunun bulunmaması şart koşuluyor.

4- Devlet katkısı oranı % 20’den 25’e çıkıyor

Konut Hesabı Sistemi’nde devlet katkısı tutarı 15.000 TL’den 20.000 TL’ye, % 20 olan azami devlet katkısı oranı ise % 25’e yükseltiliyor.

5- Konut kredisi ve Konut Hesabı Sistemi bağlanıyor

Konut Hesabı Sistemi ile konut kredisi yani mortgage’ın birleştirilerek, ev sahibi olmanın daha avantajlı hâle getirilmesi hedefleniyor. Ev almak isteyenlerle bankalar arasında imzalanacak sözleşmelerde konut kredisi için faiz oranları daha düşük tutulacak.

6- Sistem iyileştirilecek

Öncelikle konut hesabındaki aksaklıklar giderilecek, daha sonra yeni desteklerle sistem daha cazip hâle getirilecek.

7- Konut hesabı ile konut alana vergi avantajı sağlanacak

Konut almak isteyenlere vergi avantajı da getirilecek. Konut Hesabı Sistemi ile birikim yaparak ev alanlardan daha düşük stopaj alınacak. Tapu harçları ise Bakanlar Kurulu kararıyla sıfıra kadar düşebilecek.

8- Bankalardan kiralık konutta da destek gelecek

Dar gelirli vatandaşların tercih ettiği sosyal- kiralık konut projelerine kredide bankalar, yeni bir finansman modeliyle kolaylık sağlayacak. Daha düşük faizli kredi imkanı sağlayacak sözleşmelere ilişkin esaslar, Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanacak.

9- Konut açığı bu yıl 850.000 adet

Hükümetin konut açığı bulunan yerleşim yerlerine yönelik yaptığı kapsamlı çalışma sonucunda bu yıl için konut ihtiyacının 850.000 olması tahmin ediliyor. TOKİ bu yıl sadece İstanbul’da 4.000, Türkiye genelinde ise 70.000 konut yapmayı hedefliyor.

10- Dar gelirliye kiralık konut politikası da yürütülecek

Düşük gelirli vatandaşa uzun vadeli taksitlerle satılan konutların, kiralık olanlarının da yaygınlaştırılması hedefleniyor.

0 Takipçi