Kanal İstanbul projesi nedir?

İstanbulun ‘çılgın projesi’ olarak anılan ve tekrar gündeme gelen Kanal İstanbul projesi adından sıkça söz ettirmeyi başarıyor.

Kanal İstanbul Projesi İstanbul Boğazını gemi geçişinde rahatlatacak olan bir projedir. Montrö Boğazlar Antlaşması sırasında 1936 yılında, yıllık boğazdan 3 bin gemi geçmekteydi. Yıllar geçtikçe gemi geçiş sayısı giderek arttı. Yıllık yaklaşık olarak 50 bin gemi boğazdan geçiyor. 2100 yılına gelindiğinde bu sayının 100 bini bulabileceği düşünülüyor. tabii yalnızca gemiler değil, Şehir hatları vapurları, feribotlar ve günlük balıkçı tekneleri gib deniz araçları ile günlük 2500 araç da boğazı kullanıyor. Haliyle boğaz trafiğinin artması gemilerin geçiş planlarında eksikler yaratmaya başladı. Bu eksiklerin giderilmesi için alternatif arayışlar projenin tetikleyicisi oldu.

Proje İstanbul'da tarihi Roma İmparatorluğuna kadar dayanan bir Suyolu projesidir. 2011 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Kanal İstanbul Projesi "çılgın proje’’ olarak Haliç Kongre Merkezi’nde açıklanmıştır. Net bilgi verilmemiş, yalnızca Projeye ilişkin temel bilgi verilmiştir. TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik dergisinde Dönemin Enerji Bakanlığı Müşaviri Yüksel Önem' yazdığı makalede ilk kez önerilmiştir.Uzunluğu 47 km olan, Büyükçekmece Gölü'nden başlayıp Terkos Gölü'nün batısından geçecek İstanbul Kanalı, su yüzeyindeki genişliği 100 m, derinliği 25m olarak tasarlanmıştır. İstanbulda bir yeni ada ve iki yeni yarımada oluşacak. Bu proje ile birlikte, İstanbul boğazı tanker trafiğine kapatılacak.

Kanal İstanbul Güzergahı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın açıklamasına göre; Çılgın Proje Küçükçekmece gölünden başlayan ve Avcılar , Küçükçekmece, Durusu ve Sazlıdere mevkiini kapsıyor. Yapay Su yolunu içeren Kanal İstanbul güzergahı 42.2 km.’dir.Kanalın tabanda yaklaşık 125 m, genişliği ise yüzeyde 145 ile 150 m arasında olacak. Suyun derinliğinin 25 m olacak.

Marmara Denizi'ni Küçükçekmece Gölünden ayırarak, Sazlıdere ve Altınşehir mahallelerinden, Sazlıdere Baraj Havzası boyunca ilerleyecek. Karadenize ulaştığı yer ise Terkos ve Durusu mahalleleri olacak.

Alan büyüklükleri ise;

· Arnavutköy 28.6 km,

· Küçükçekmece 7,

· Başakşehir 6.5,

· Avcılarda ise 3.1 km ilçe sınırları içerisinde olacak.

Kanal istanbul ne zaman tamamlanacak?

Yapılan yeni şehir çevresinde kurulacak olan yeni şehirde yaşaması planlanan kişi sayısı 1 milyon 200 bin olarak hesaplanmış idi. Yapılan çalışmalardan sonra nüfusun çok yoğun olacağı düşüncesi ile nüfus sayısı 500 bine çekildi. Kentsel dönüşüm projeleri ile birlikte Kanal İstanbul projesi ne zaman başlayacak soruları akıllara geliyor idi. 15 Ocak 2018 tarihinde ilk kazma vurulduğundan itibaren ne zaman biteceği soruları sorulmaya başladı. Projenin Cumhuriyetin 100. yılına yani 2023 tarihine kadar tamamlanması bekleniyor.

Kanal İstanbul Projesinin Emlak üzerindeki etkisi

Yeni şehir Projesiyle birlikte yapılan kentsel dönüşüm projeleri bazı semtlerin değeri artacak. Arnavutköy, Küçükçekmece, Başakşehir ve Avcılar ilçeleri sınırları içerisinde yer alacak olan proje ile kamulaştırılan ve boşaltılacak alanlar var. Şahintepesi, 35 bin kişi ile en fazla kişinin dönüşüme katıldığı semt olarak görünüyor. Binaların en fazla 6 katlı olarak inşa edileceği proje dışında; turizm merkezleri, parklar, alanlar ve konferans salonları da yer alacağı proje planları arasında. Anadolu Selçuklu motifleriyle yapılması kararlaştırılan Yenişehirde siluet oluşturmak için kademeli yapılaşma olacak. Kanal İstanbul ihalesi kapsamında villa tipi yapıları da olacak. 2023 yılında tamamlanması beklenen Kanal İstanbul projesi kentsel dönüşüm ile emlak değerlerinin artışı şimdiden hissediliyor.. Başakşehir ve Avcılarda bir değişim görülmez iken Arnavutköyde emlak değerleri %50 ye yakın arttı.


0 Takipçi