Kentsel Dönüşüm Projelerinde Müteahhitler Sınıflandırıldı

Müteahhitlerin 9 ayrı grupta sınıflandırıldığını söyleyen Bakan Kurum, kentsel dönüşüm uygulamalarında bu sınıflandırılmaya dikkat edildiğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili olarak açıklamalarda bulunurken inşaat kalitesinin artırılması ve mağduriyetlerin yaşanmaması için müteahhitlik alanına getirilen kurallar içinde yer alan ‘çipli beton’ sisteminin çok önemli olduğunu, bu uygulamayla birlikte artık betonun ne zaman, nereye döküldüğünü ve beton kalitesini dijital ortamda takip edebileceklerini, uygulamayla çok önemli bir veri elde edileceğini, bu verilerin bir sistemde depolanacağını söyledi. Anadolu Ajansı haberine göre Bakan Kurum, şunları kaydetti: "Bundan 20 yıl sonra, inşallah öyle bir olayla bir daha karşılaşmayız ama Yeşilyurt Apartmanı gibi bir olayda kullanılan betonun kalitesi neymiş, beton hangi sınıftaymış diye oraya gidilmeden dijital ortamda betonun kalitesini görebilme imkanına erişeceğiz. Beton sınıfında kalitesizlik varsa dijital ortamda onu takip etmiş olacağız. Hem yapı denetim firmasına hem yüklenici firmaya gerekli cezai işlemleri yapacağız, uygulayacağız. Bu anlamda, bizim malzeme ve beton kalitesini sağlayabilme anlamında çok önemli bir düzenleme. Bu uygulamaya, 31 Aralık 2018 itibariyle başladık. Bugüne kadar toplam 19 bin inşaattan 561 bin çipli beton alımı yapılarak denetimi gerçekleştirildi."

‘’Kentsel dönüşüm çalışmaları yapılırken müteahhitleri sınıflandırdık’’

Kentsel dönüşüm çalışmaları yapılırken, müteahhitlerin de sınıflandırıldığını belirten Kurum, bu kapsamda 9 ayrı sınıflandırma yapıldığını dile getirdi. Kurum, "Bunu yapmamızın sebebi şu, işin ehli olan insanları o ehil olduğu kısma yöneltmek. Yani, sizin bundan önceki yaptığınız işlere baktığımızda 500-600 konut bitirmişsiniz ve yeni yapacağınız işte de 600-700 konut yapabilirsiniz. Ama daha önce 500 konut yapmamışsanız direkt 500 konut yaparak bu işe başlamayın. Hem kendinizi hem vatandaşı yormayın diye böyle bir düzenleme yaptık. Dolayısıyla o sınıflar çok önemli." değerlendirmesinde bulundu. Bakan Kurum, Kentsel Dönüşüm uygulamalarında bu sınıflandırılmaya dikkat edildiğini söyledi.

Millet Bahçesi projeleri devam edecek

Kentsel dönüşüm uygulama çalışmalarının yanı sıra 81 ile en az bir millet bahçesi yapma hedefinde olduklarını söyleyen Kurum, bu zamana kadar 32 ili projelendirdiklerini söyledi. Kurum, bir kısmının açılışını yaptıklarını, bir kısmının inşasının başladığını kaydetti. Kurum, "Artık ilçelerimize kadar indik. İlçelerimize dair belediye başkan adaylarımızın, başkanlarımızın millet bahçesi yapma noktasında talepleri var. Bu noktada çok yakın zamanda biz 81 ilimizde 800'e yakın ilçemizde de bu uygulamayı yapacağımızı öngörüyoruz." dedi. Kişi başı yeşil alan miktarını 2023 yılında 15 metrekareye çıkarmayı planladıklarını söyleyen Kurum, şu açıklamalarda bulundu: "Proje çok güzel gidiyor, çok mutluyuz. O şehrin en önemli ve değerli alanlarını bahçeye çeviriyoruz. Hiçbir şekilde ranta konu etmiyoruz. O alanların millet bahçesi olup, yine milletin kullanımına açılması çok önemli. Hem gönül belediyeciliği sürecinde hem vatandaşlara hizmet etme sürecinde çok önemli bu projeleri biz de kararlı bir şekilde yapmaya gayret gösteriyoruz. O noktada vatandaşımız da bizim yanımızda, onları da mutlu ettiğimizi düşünüyoruz."

0 Takipçi